Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 937

Samspelar för skapande

$
0
0

På Vasaskolan i Hedemora samarbetar musik- och bildämnet för att locka fram sjuornas kreativitet. Men det kan vara en utmaning att få eleverna att tänka utanför boxen.

Hej! Ska vi vara i datasalen?

Sjundeklassaren Klara Rönnisch dunsar in i musiksalen fem minuter innan lektionsstart. Musikläraren Martin Forsstedt nickar jakande medan hon sätter sig i entrén och inväntar klasskompisarna. Martin Forsstedt har själv slagit sig ned ett par minuter. Han ser tillfreds ut efter den tidigare lektionen med några särskoleelever.

– Det var jättekul. Vi har frågat dem »hur låter en fyrkant?«, så har de hittat på hur en fyrkant låter, säger han innan det är dags att resa sig.

En stund senare låser han upp dörren till datasalen, varpå ett högljutt grabbgäng instinktivt söker sig till det ena hörnet. Sedan sätter eleverna i gång med att tanka in fotografier i datorerna och göra bildspel.

Vänta nu. Är vi inte på en musiklektion?

Jo då. Fotografierna är sprungna ur en musikanalys som eleverna har fått göra. Efter att ha analyserat låtar under hösten har de i grupp eller på egen hand brutit ned låttexter i ett ämnesövergrip­ande projekt med bildämnet. Därefter har de känt efter vilka känslor de får av låten och försökt fånga dessa i fotografier.

»Let it go, let it go, can’t hold it back no more.«

Klara Rönnisch har valt den unga amerikanska popsångerskan Demi Lovatos låt från Disneyfilmen »Frost«. Hon visar upp ett foto när hon står på en gräsmatta med ryggen böjd bakåt och tittar uppåt himlen.

– Den handlar om att man ska vara sig själv och inte tänka på annat. Man ska känna sig fri och så ...

En bit från hennesitter Linus Nordahl som har favoritsporten i huvudet när han lyssnar på den fartfyllda house­låten »Summer« av Calvin Harris. Han har därför fotat en innebandymatch mellan favoriterna IBF Falun och Stockholmslaget AIK.

– Varje gång vi själva spelar match lyssnar vi på sådan här musik, säger han och upplyser om att Falun vann med 8-0.

Låtarna och tolkningarna skiljer sig brett mellan eleverna. I halvklassen som har lektion på eftermiddagen har ett tema däremot nästan vuxit fram av en slump. Många låtar som eleverna i den gruppen har valt kretsar kring vänskap. Alicia Ingesson har exempelvis försökt fånga känslan av »att man inte kan vara utan sina närmaste« till Usher och David Guettas »Without You« genom att ta bilder med och på vänner i olika miljöer. Cajsa Lindén har använt stillbilder på ett filmiskt sätt genom att fota olika scener utifrån Bruno Mars text till »Count on me«. I dessa har hon försökt visa att vännerna kan lita på henne, bland annat med foton på en utsträckt hand. William Sjöholm har å sin sida tillsammans med Adam Boqvist försökt illustrera Aviciis »Hey Brother« med glada foton på närmaste kompisarna.

I dag jobbar eleverna vidare med att få ihop bildspelen, där fotografierna ska spelas upp i takt med musiken. Medan några fortfarande tankar in bilderna i datorn har ett par elever som sitter bredvid Klara Rönnisch redan börjat matcha dem till den utvalda låten. De har valt en danspoplåt med tydlig takt, och tycks inte ha några svårigheter att få bildspelet att passa ihop med musiken. Eleverna har utgått från DJ-duon The Chainsmokers låt »Selfie« och sedan tagit en massa »selfies«, fotografiska självporträtt. Det må vara tidsenligt, men kanske inte den mest kreativa idén, enligt Martin Forsstedt som peppar dem till att jobba lite mer med timingen av bilderna till låten samt fotografera mer för att fylla på bildspelet.

– Det är en så lätt idé, så ni måste ösa på lite med bilder, säger han och får blygsamma nickningar tillbaka.

Det är en utmaning att få eleverna att inte välja den enklaste vägen. Några har tagit lätt på uppgiften och skyndar för att bli färdiga.

– Sedan är det vissa som tänker för mycket och gör det för svårt för sig själva. Då blir det ingenting i stället, säger Martin Forsstedt.

Därför måste han hela tiden stötta och ligga på eleverna så att de kommer i gång. Även om mer originella idéer ger högre betyg kan det vara bättre att de väljer en enkel idé än att uppgiften inte blir av alls.

Foto: Per ErikssonEleverna har nu jobbat med uppgiften i fyra veckor, både på bild- och musiklektionerna. Tidsvinsten är en klar fördel med att arbeta ämnesöverskridande. Tiden är annars en bov som sätter käppar i hjulet för kreativiteten, anser Martin Forsstedt. Tidigare undervisade han på en gymnasieskola och där var momenten färre och grupperna mindre, vilket underlättade för kreativa uppgifter. I grundskolan är det en större utmaning att hitta tid till skapande.

– Det har varit svårare här i och med att det är helklass. Det blir mer baskunskaper.

Martin Forsstedt ser helst att man varvar baskunskaper med utrymme för nyskapande. Att eleverna exempelvis lär sig ackorden först och sedan får hitta på egna melodier.

– Det är jättesvårt. Ibland blir det inte alls bra, dels tidsmässigt och i och med att det är stora klasser. Men jag försöker hela tiden få in alla saker vi lär oss i ett sammanhang så att de får använda kunskaperna också.

Klockan tickar på och Martin Forsstedt kilar vidare till nästa grupp. Förmiddagen präglas av teknikstrul och han har fullt upp med att hjälpa elever i nöd. Antingen går det inte att spara bilder eller så kommer inte ljudet i gång.

– Så här kul har vi med datorerna, säger bildlärarkollegan Elma Bennevall frustrerat när hennes lektion med den andra klassen sätter i gång på eftermiddagen.

Likt Martin Forsstedt på förmiddagens lektion rusar hon mellan elever i försök att lösa de tekniska bitarna, så väl som att ge estetiska råd till eleverna.

– Vi får boka in en till lektion, konstaterar Elma Bennevall drygt tio minuter in på lektionen.

Foto: Per ErikssonDet var honsom tog initiativet till dag­ens uppgift som de arbetat fram tillsammans, efter att ha velat jobba mer ämnesövergripande. Att även kunna få in det digitala i elevernas skapande var en stor fördel. Elma Bennevall håller med Martin Forsstedt om de utmaningar uppgiften innebär, när eleverna får relativt fria tyglar. Men båda är också noga med att lyfta fram möjligheterna. Elever som har utnyttjat den frihet de har fått och passat på att visa framfötterna. Som lagt ned mycket tid och möda på att fånga låtens symbolik i bilder.

– Det som är intressant när man provar lite olika uppgifter är att elever som hållit sig i bakgrunden och inte vågat kliver fram och visar att »det här kan jag«, säger Elma Bennevall.

Eleverna verkar överlag vara rädda för att testa nya saker, något Elma Bennevall vill ändra på.

– Det jag försöker mycket med är att de ska prova sig fram. De tror ofta att det finns rätt eller fel, säger hon och tillägger:

– Jag brukar säga att suddet är det bästa på bildlektionen. Vad är det värsta som kan hända?

Det här är första gången musik- och bildläraren på Vasaskolan jobbar tillsammans och genomför den här uppgiften. Nästa gång de gör den igen kommer de nog att guida eleverna lite mer, förklarar Martin Forsstedt, även om ambitionen är att det ska vara väldigt fritt.

– Eleverna tycker att det är kul när de vågar börja släppa loss och komma med egna idéer. Men det är inte alltid så lätt att nå dem. Det är en svår ålder också, det är så pinsamt allting.

Text: Sebastian Danielsson

Viewing all articles
Browse latest Browse all 937

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>