Carina Hertrich, förskollärare Smultronställets förskola, Kristianstad
– Hos oss är det viktigt att pedagogerna är goda förebilder och äter tillsammans med barnen. Måltiden är viktig och skall vara en lugn och avkopplande stund för barnen där många samtal får ta plats. Barnen är delaktiga och har en nära relation till kokerskan, som varje dag förmedlar vilken mat som serveras och vad den innehåller. De får odla och lära sig lite om råvarors ursprung och välja mat på födelsedagen. De kan också få välja om de vill ha viskmiddag, lugn musik eller någon annan typ av måltid.
Christina Näsström, förskollärare, Förskolan Renen, Åsele
– Måltiden ska vara en trivsam stund. Vi försöker få barnen att smaka på allt även om det bara blir en pytteliten bit. Ungefär 5–6 barn sitter vid varje bord tillsammans med en pedagog. Vi kan räkna köttbullar, kommentera antalet portioner, samtala om förmiddagens händelser eller annat som känns aktuellt.
Mycket blir naturlig träning vid måltiderna; turordning, hantering av bestick och så vidare. Alla får uppleva glädjen över att klara saker själv – hälla vatten ur tillbringaren till glaset, smöra brödet. Det är viktigt att hålla ner ljudnivån genom att inte prata i munnen på varandra.
Sandra Alftin, förskollärare Änglagårds förskola, Växjö
– Vid måltiden delar vi upp oss vid tre bord med 4–5 barn vid varje. Det här ger barnen och oss pedagoger en lugn stund. Pedagogen vid bordet hinner prata med alla barnen och barnen kan öva på att ta maten själv, och att dela och äta med besticken. Vissa regler har vi, inga fötter på bordet och att de sitter upp och inte halvligger, detta för att de inte ska sätta i halsen. Eftersom våra barn är ganska små kan man inte kräva allt för mycket av dem.