Med längre teman och tydliga syften med varje lektion ökar motivationen bland eleverna. Det märker försteläraren Johanna Jonsson, som nu fått utökad tid för sitt ämne.
Johanna Jonsson med en dator under ena armen och en banan i den andra. Hon har precis avslutat dagens sista lektion i idrott och hälsa här på Vittra Södermalm i Stockholm där hon är förstelärare.
Skolan har inför det här läsåret fördubblat antalet lektioner i idrott och hälsa för alla klasser i grundskolan. Syftet är att både förbättra elevernas välmående och höja deras studieresultat.
Men hur motiverar man elever som inte är så förtjusta i ämnet om det blir ännu fler lektioner?
– Jag berättar om syftet med varje pass. Vi talar också om vilken god investering idrott och hälsa är för livet. Jag är tydlig med vad vi ska göra inför varje lektion. De elever som är oroliga kan få hem planeringen eller titta på Google Classroom.
Johanna Jonsson försöker också använda sig av längre teman. Niorna har ett projekt där de under en sexveckorsperiod lägger upp en planering om hur de ska nå ett visst kunskapskrav.
– Det är spännande att se vilken implementering det blir av kunskapen i stället för ett duttande. Det här har ökat motivationen avsevärt för de äldre eleverna.
Hur berättar man för en åttaåring att träning är en investering för hälsan?
– Vi har till exempel pratat om en artikel som beskriver hur elever i Chicago har presterat dubbelt så bra i matematik när de har cyklat och tränat innan lektionen. De märker också själva att det är skönare att läsa när de har tränat innan och blivit av med spring i benen.
Riskerar idrott och hälsa att förlora sitt värde som eget kunskapsämne när det ofta i debatten sägs att det är bra för att motivera elever att prestera i andra ämnen?
– Jag tycker inte det. Att träna och vara fysiskt aktiv är populärt i dag. Det är inne och på så vis får ämnet hög status. Jag har motiverade elever som vill visa att de är duktiga. Och är det något som vi idrottslärare är bra på så är det feedback som vi ger direkt i salen.
Är betyg ett sätt att skapa motivation hos eleverna?
– För en del, medan det för andra skapar press. Jag är tydlig med att det är vad man presterar som bedöms, inte om man är snäll eller rolig. Om någon till exempel säger att han eller hon inte kan dansa så tydliggör jag att det är själva processen som bedöms, inte endast det summativa resultatet. Att utvecklas så långt som möjligt är en mycket viktig del i utbildningen.
Johanna Jonsson är ensam lärare i idrott och hälsa men hon tycker ändå att hon kan få bra inspiration för egen del.
– För det första är jag en väldigt glad och nöjd lärare och förstår inte hur man kan ha något annat jobb. När det gäller påfyllning för mig som idrottslärare så finns det bra sidor på nätet och grupper på Facebook där man kan dela med sig och få inspiration. Sen tvingar jag mina kollegor att lyssna på mig. De brukar ge mig bra feedback.
Björn Andersson