Måla på stenar, fläta med pinnar och gjuta i betong. Slöjd- och bildläraren Michelle Lenngren på Emmaskolan i Göteborg föredrar att ha lektionerna ute. – Eleverna blir friare i sitt skapande och mer koncentrerade på uppgiften.
Michelle Lenngren blandar ner finbetong och vatten i en hink. De arton eleverna i klass 3B samlas runt omkring henne på en asfalterad plan i ett hörn av skolgården. Lara Ahmed plockar upp en tom smörkartong, pärlor och några trasiga tangentbord ur kassarna som tagits med från slöjden. Med hjälp av en spackelspade bänder Lara Ahmed loss bokstäver från ett tangentbord.
– Planera igenom vad du ska göra in-nan du fyller formen med betong, uppmanar Michelle Lenngren henne.
Lara bestämmer sig för att använda färgglada pärlor med bokstäver på.
– Jag ska trycka ner bokstäver så att det står »Lara I love you«. Men först måste jag smörja med olja, annars fastnar betongen i kartongen, förklarar hon och drar på sig ett par plasthandskar för att skydda händerna.
Lukas Lindholm sitter i gräset och funderar över vad han ska göra. Egentligen gillar han bättre att ha slöjd inomhus, för det finns fler verktyg i slöjdsalen. Men en fördel med att vara ute är att han slipper städa efteråt.
– Jag tror att jag ska gjuta en walkie-talkie i ett mjölkpaket. Om man trycker ner två keramikplattor i betongen blir det on- och off- knappar.
Michelle Lenngren blandar till mer betong. Alla vill gjuta mer. Mest populärt är att lägga bokstäver i de betongfyllda formarna. Medan eleverna väntar på den nya betongen vill några tjejer visa planket som de målade på för några veckor sedan.
– Jag har målat en blå bläckfisk som ser rädd ut och säger »oh my god«, för att det finns så många läskiga fiskar i närheten. Min lillasyster och jättemånga andra har sagt att bläckfisken är fin. Det bästa med att vara ute på slöjden och bilden är att andra ser vad man gör, berättar en av tjejerna.
Emmaskolan,som är en F–3-skola, ligger alldeles bakom de höga miljonprogramhusen i Hammarkullen i nordöstra Göteborg. Men i stället för asfalt och betong omges skolan av skog och kuperad terräng. En liten stig från skolgården leder fram till ett utomhusklassrum. Tillsammans med bland andra arkitektstudenter från Chalmers tekniska högskola, Park- och naturförvaltningen i Angered och Göteborgs botaniska trädgård har Emmaskolans elever ritat och byggt en utomhusmiljöför lärande med kojor, sittstockar, odlingsbänkar och en groddamm. Förslaget att anlägga groddammen kom från eleverna själva. Michelle Lenngren berättar att de haft groddammen som tema under läsåret.
– Jag vill helst att det är elevernas idéer som driver arbetet framåt. Det gör dem nyfikna och motiverade att utforska och ta till sig kunskaper. Det handlar mycket om att jag som lärare måste våga släppa på kontrollen och snappa upp barnens förslag som vi sedan utvecklar tillsammans.
Eleverna har exempelvis avbildat djur, som lever i dammen, på planket på skolgården. De har också målat grodor och nyckelpigor på stenar som placerats ut nära dammen. Nu är planen att alla barn på skolan ska gjuta varsin betongplatta som de väljer en plats till. Tanken är att barnens betongplattor tillsammans ska bilda en installation.
Under vår och höst försöker Michelle Lenngren att förlägga så mycket som möjligt av bild- och slöjdundervisningen utomhus. Hon ser många fördelar med att komma utanför klassrummet.
– Eleverna blir friare, de upptäcker nya material i naturen och kommer på egna sätt att skapa föremål.
Hon berättar att barnen oftast arbetar mer koncentrerat utomhus.
– Trots att det finns mycket som kan distrahera ute, blir barnen mer delaktiga och uppslukade av undervisningen. De får chansen att uppleva med flera sinnen och det tror jag också gör att eleverna bättre kommer ihåg vad de lär sig.
Men utearbetet kräver mer förberedelser. Hon måste noga planera vad som ska tas med från klassrummet och det kan också behöva göras förarbeten på plats. Nyligen stod hon ute en hel eftermiddag och strök färg på ett plank, så att det skulle finnas ytor för barnen att måla på.
Michelle Lenngren hämtar inspiration till uppgifterna från naturen och från sina lärarkollegor som arbetar mycket med utomhuspedagogik.
– Pratar eleverna om djuren i groddammen på NO-lektionerna, kan vi arbeta parallellt i slöjd och bild med att skapa modeller av djuren och göra skisser som vi har som förlagor när vi skapar utomhus.
Hon försöker också hitta hantverkstekniker som fungerar bra utomhus.
– Varför ska man sitta inomhus och knyppla, när barnen lika gärna kan lära sig att fläta med pil som vi har odlat tillsammans?
Som ämneslärare upplever Michelle Lenngren att det inte finns tid till att göra några längre förflyttningar utanför skolan, lektionspassen är för korta. Hennes utomhusundervisning sker därför enbart i närmiljön. Men ett ämnesövergripande arbetssätt på skolan gör att bild och skapande även kommer in i andra ämnen. Alla klasser på skolan har till exempel provat på att teckna av djur på Göteborgs naturhistoriska museum tillsammans med sina klasslärare.
Samtidigt som flera elever ber om att fågöra nya avgjutningar, är lektionen slut. Michelle Lenngren torkar bort betong från sitt ansikte och utlovar en fortsättning nästa vecka. Hon lastar barnens formar påen rullvagn som ska köras in till slöjden för några dygns torkning.
– Jag vill inte sluta. Det är så superduperkul, säger Noor Rafaa som använt löv, blommor, stenar och pärlor för att skapa en namnskylt i betong.
– Jag använder fantasin. Det bästa är att man kan få det precis som man vill ha det, berättar Michelle Farahana och placerar en blöt betongljusstake på rullvagnen.
Det blev inga betongplattor till dammen den här lektionen. Men Michelle Lenngren känner sig nöjd ändå.
– Eleverna blev väldigt engagerade. Så småningom växer det nog fram en installation vid groddammen, säger hon.
Text: Kristina Karlberg