Lärares förmåga att planera lektioner behöver utvecklas. Då kan fler elever hänga med, säger Ulla Runesson.
Ulla Runesson, professor vid Högskolan i Jönköping, har varit med och utvecklat learning study, den modell för att systematiskt studera lektioner, som har fått stor spridning på senare år.
– Grundidén är att när det är något specifikt som elever inte lär sig, så handlar det om att det är något i själva ämnesstrukturen som de inte har fått syn på, något de inte har knäckt, säger hon.
Det handlar om att ringa in de kritiska punkter där eleverna inte förstår och hur man själv kan förbättra sin undervisning. Men learning study är ingen ”quick fix”, menar Ulla Runesson. Modellen kräver handledning och mycket tid och arbete. Grundtanken går dock att överföra till all undervisning.
– Jag tror att bara att börja prata om innehållet gör en väsentlig skillnad. Det flyttar fokus från att problemen ligger någon annanstans – hos eleverna, i organisationen, eller i att vi har för stora klasser – till att faktiskt fokusera på vad jag behöver lyfta fram i min egen undervisning.
Ulla Runesson och hennes forskarkollegor har sett att lärare som bekantat sig med learning study blir bättre
på att även i nya situationer tänka i de banorna och planera mer noggrant för vad som behöver komma fram
i undervisningen.
– Jag är helt övertygad om att lärares förmåga att planera lektioner – och vikten av att göra det – behöver utvecklas. Därmed får fler elever möjlighet att hänga med.
Hon menar att det vi ofta pratar om, för att få med alla elever, är hur vi ska motivera dem, få dem att se nyttan med ämnet och göra det lustfyllt att lära.
– Det är inget som talar emot det, men vår forskning visar att man också måste komma åt ämnesinnehållet, och fundera över vad som måste lyftas fram för att eleverna ska förstå det på rätt sätt.
Text: Marianne Nordenlöw