"Vi ligger alla i rännstenen, men somliga av oss tittar på stjärnorna." Så lyder ett känt citat av den irländske författaren Oscar Wilde. Och många är de skribenter, musiker och filmskapare som vänt blicken uppåt och inspirerats av rymden. Origo har samlat några stjärnbeströdda verk och en och annan användbar resurs.
Månenturochreturiböckernasvärld
Många författare har genom tiderna, på olika sätt, ägnat sig åt himlapällen och att fantisera om resor till rymden – långt innan någon varit där. Den franske dramatikern och författaren Cyrano de Bergerac skrev, i mitten av 1600-talet, Resa till månen ochResa till solen.
En annan fransk författare som intresserat sig för månresor är Jules Verne, som på 1800-talets senare del skrevFrån jorden till månen och Månen runt.
I romanenVärldarnas krig, skriven av H.G. Wells 1898, anfaller utomjordingar jorden. Fyrtio år senare skrämde filmskaparen Orson Welles slag på många amerikaner genom den radiodramatisering som baserades på boken.
I Origo-redaktionens bokhyllor hittar vi följande böcker, vissa svårt sönderlästa:Stiftelseserienav Isaac Asimov,Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams och triloginRed Mars, Green MarsochBlue Marsav Kim Stanley Robinson.
Harry Martinsons Aniara. En revy om människan i tid och rum publicerades 1956. De första 29 verserna kom till när han en augustinatt studerade stjärnhimlen och fick syn på Andromedagalaxen.
Flera av de författare som skrivit om rymden är också forskare. Astronomen Peter Nilson är upphovsman till bland annat triloginStjärnvägar, Rymdljus och Solvindar. I Rymdljus skildrar han ett viktigt ögonblick när han som barn besökte sin mormor och morfar på landet. Höstnatten var mörk, stilla och kylig. Inte en lampa störde stjärnljuset.
”Hela valvet gnistrade av ljus den kvällen, och stjärnorna blev bara fler ju längre jag stod där. Häpen, förvirrad, näst intill skräckslagen såg jag stjärnmyllret. Jag hade aldrig anat att himlen var så ohyggligt stor och att jorden kunde kännas så liten.”
Marie Rådbo är astronom och författare till många böcker.Ögon känsliga för stjärnor.En bok om rymdenär en essä om universum och det fascinerande som finns i rymden.
Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik och har bland annat skrivit de populärvetenskapliga böckerna Den bästa av världar. Skapelse, slump, apokalyps, död och Stjärnor och äpplen som faller.En bok om upptäckter
och märkvärdigheter i universum.
Astronauten Christer Fuglesang har skrivit böcker för läsare i olika åldrar. 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden: En dagbok från rymden handlar om den långa resan till att bli rymdfarare, rymdfärden och livet på rymdstationen.
Böcker om rymdenför barn och unga finns det gott om – både fakta och fiktion.Ut i rymdenmed Mulle Meckav Jens Ahlbom, Till månen av Jonathan Lindström, Solen, månen och den röda planeten av Helen Rundgren, Finns det liv i rymden?av Marie Rådbo, Raka vägen till stjärnorna av Karin Gynnemo-Davidson ochRymdresan: Markus och Marianas rymdäventyr med farbror Albertav Christer Fuglesang är några exempel.
Och glöm inte att både Hergé och Bertil Almqvist lät sina karaktärer besöka månen och Mars, i Tintin: Månen tur och retur (del 1 och 2) och BarnaHedenhös i världsrymden.
Ljuv musik i rymden
Antalet sånger om rymden är naturligtvis oändligt.Här är några favoriter som det har gnolats på i Origo-redaktionens korridorer:
- NickoTickoTinn – en klassikerav Lennart Hellsing och Knut Brodin.
- I am an Astronaut blev den elvaårige sångaren Ricky Wildes genombrott 1972. Linus Wahlgren gjorde covern Jag är en astronaut 1985.
- Vem tänder stjärnorna?, Eva Dahlgren.
- Jag vill ha en egen måne, Ted Gärdestad.
- SpaceOddityoch Life on Mars av David Bowie.
- A Sky Full of Stars, ett samarbete mellan det engelska rockbandet Coldplay och den svenska dj:n Avicii.
- Planeterna, orkestersvit av den engelska kompositören Gustav Holst.
Och om detta inte är nog, lyssna till programmet Rymden eller kolla in Anna Charlotta Gunnarsons rymdlåtlista från serien Pop och politik. Målgrupp gymnasiet, http://www.ur.se.
Stjärnor på vita duken
Filmvärlden vimlar aväventyr som utspelar sig i rymden. Det är många som besöker främmande världar, krigar med utomjordingar och gör resor i rymden. Här är några av redaktionens favoriter:
- Resan till månen, den allra första science ficton-filmen, gjordes av fransmannen Georges Méliès och kom redan 1902.
- Star Wars av George Lucas är inte bara en film utan en hel serie, plus böcker, datorspel och annat lullull. Det började med Stjärnornaskrig 1977 och vi har inte sett slutet ännu.
- Solarisär en rysk rymdfilm, i regi av Andrej Tarkovskij (1972). Den har kallats ett ”meditativt psykodrama”, som utspelar sig på en rymdstation.
- 2001 – ett rymdäventyrär en brittisk-amerikansk superklassiker regisserad av Stanley Kubrick 1968. Öppningsfanfaren, från Also sprach Zarathustra av Richard Strauss, har blivit närmast synonym med rymdmusik.
- Alien – den åttonde passageraren kom 1979, med Sigourney Weaver i huvudrollen.
- E.T. – the Extra Terrestrial, filmen om historiens mest rörande utomjording, påminde oss alla om att ringa hem 1982.
- Total Recallfrån 1990 hade Arnold Schwarzenegger i huvudrollen, som byggnadsarbetaren som drömmer om att resa till Mars.
- Femte Elementet regisserades av fransmannen Luc Besson 1997. Jean-Paul Gaultier designade extra snygga rymd-outfits.
- Avatar från 2009, i regi av James Cameron, tog 3D-tekniken till nya himmelska höjder.
- Gravity, en 3D-rymdfilm från 2013, med Sandra Bullock och George Clooney Nominerades till tio Oscars – vann sju!
Närkontaktavtredjegraden, Capricorn One, Apollo 13, Independence Day… listan kan göras hur lång som helst!
Från stjärnornas krig till myrornas
Det är inte ljusårs avstånd mellan film och tv, och rymden har solklart tagit plats även i tv-rutan. Några serier som lyser extra starkt:
- StarTrek– från början en tv-serie som vuxit till ett helt eget universum. Serien blev kult sedan den första serien slutade sändas 1969, och spetsiga öron fick sitt första populärkulturella genombrott i modern tid.
- Red Dwarfär en brittisk komediserie i science fiction-miljö. Spelplatsen är ett enormt rött rymdskepp, där hela besättningen utom en omkommer efter en olycka.
- BattlestarGalactica, en amerikansk science fiction-serie från slutet av 1970-talet som gjordes i en ny version på 2000-talet.
- V – som i Visitors. Utåt sett vanliga, vänliga människor –under ytan ondskefulla, ödlelika utomjordingar. En klassiker från 80-talet som spelades in på nytt omkring 2010.
- Alf– eller ALF, Alien Life Form– komediserie från 1980-talet. En utomjording blir inneboende hos en vanlig amerikansk familj, sedan han störtat med sitt rymdskepp i deras garage.
- Kapten Zoomär en svensk rymdhjälte i lite mer hemvävd tappning, gestaltad av Anders Linder. 1976 kom Galaxer i mina braxer, sa Kapten Zoom, och omkring år 2000 flera säsonger av Vintergatan.
- Stjärnhusethette SVT:s julkalender 1981. Mytha (Sif Ruud) berättar om stjärnbilder, astronomi och grekisk mytologi för Astro, spelad av Johannes Brost.
- Fem myror är fler än fyra elefanter har också varit i rymden! I avsnitt 8 (bokstaven V) besöker Eva, Magnus och Brasse planeten Fyrax (4x). Går att se i SVT:s oppetarkiv.se.
Här finns det resurser!
Många museer, science center, observatorier och planetarier har material om rymden som vänder sig till skolan.
- På Tekniska museets hemsida finns till exempel fakta och bilder om bland annat livet i rymden, rymdfärjor och Sverige i rymden. www.tekniskamuseet.se
- I Umeå ligger Umevatoriet, ett observatorium och planetarium, som har rymden som utgångspunkt för sina teman. I Borlänge finns Framtidsmuseetoch i Göteborg liggerUniverseum som båda har rymdutställningar och planetarier.
- På Teknikens hus i Luleå kan man utforska rymden i ett digitalt planetarium.
- Vetenskapens hus i Stockholm har astronomiutställningar, skolprogram och fortbildning för lärare som undervisar på låg- och mellanstadiet.www.rymdblick.se
- På Rymdstyrelsens webbsida finns utbildningsmaterial för olika årskurser. Genom Rymdkanalen kan man följa svenska och internationella rymdhändelser. Här finns också nyheter, artiklar, filmer och kulturtips. www.snsb.se
- Även den amerikanska rymdstyrelsenNasa och den europeiska rymdstyrelsen Esa har material som vänder sig till skolan.www.nasa.gov www.esa.int/ESA
- På UR.se finns många program om rymden, för skolan bland annat Runt i naturen: Solen, månen och den röda planeten som vänder sig till årskurs F–3. IResa i rymden gör Dr NO samma tester som riktiga astronauter, för årskurs 4–6. www.ur.se
- Teknikåttan, som är ett samarbete mellan elva lärosäten och en tävling för åttondeklasser, har också ämnesövergripande teman, bland annat rymdtemat Lost in Space. www.teknikattan.se
- Planetarieprogrammet Stellarium, som finns på svenska och är gratis, visar himlen i 3D. www.stellarium.org/sv
- Med appen Star walk 2 går det att utforska rymden och stjärnhimlen. Star Walk 2 finns på App Store för Iphone och Ipad. Instruktioner och texter på engelska. Pris: 22 kronor.
- På Astronomy Picture of the Day publiceras varje dag en ny bild från rymden och universum. apod.nasa.gov/apod/astropix.html
- Astronomins dag och natt, som koordineras av Svenska Astronomiska sällskapet, arrangerades för första gången i oktober 2012. Syftet är att göra astronomi tillgängligt i hela landet. Håll utkik efter nästa års händelser! www.astronominsdag.se