Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 937

Trafikflöden i sökarljuset

$
0
0

Bilarna i bostadsområdet engagerar eleverna på Vibyskolan. Varje år får sjuorna analysera trafikbelastningen på vägarna runt skolan. Det skapar diskussioner om hållbar utveckling, nya busslinjer och trafiksäkerhet.

På Vibyskolan i Sollentunastår det i den lokala arbetsplanen att eleverna i årskurs sju en gång per läsår ska få göra en utflykt eller uppgift ut­formad som en fältstudie i ämnet geografi.

– Jag brukar undvika att lägga det mitt i smällkalla vintern, för att förebygga en dålig upplevelse. Eleverna ska känna att det är kul att komma ut, säger Roger Mideklev, som är skolans IKT-pedagog och samtidigt lärare i historia och geografi.

De senaste sex–sjuåren han låtit dem studera och analysera trafikbelastningen i och omkring bostadsområdet Viby, där de flesta familjerna bor i villa eller parhus. Många vuxna pendlar till arbeten i innerstaden eller andra förorter. Bussförbindelser och tåg finns i närheten – men en stor del av de cirka 2 000 invånarna tar bilen.

– Det är en stor och viktig fråga här, eleverna är medvetna om köer och allmänna trafikpro­blem. Det finns till exempel bara en utfart från området. För några år sedan föreslog ett av de politiska partierna att det skulle byggas en till – så det är en levande diskussion, säger Roger Mideklev.

Arbetet kring trafikbelastning tar vanligtvis en och en halv vecka, vilket innebär fyra och en halv lektionstimmar. Först tittar klassen på kartor över området och märker ut punkter där det kan vara intressant att mäta. På Googlemaps letar de upp säkra ställen att stå på.

– Det gäller att hitta platser som är så olika som möjligt. En grupp brukar stå vid E4:an och några inne i själva bostadsområdet. Jag brukar vara noga med säkerhetsaspekten också, hur de ska bete sig för att inte oroa bilisterna. Man kan inte stå och hoppa vid vägkanten och vi undviker bron över motorvägen eftersom folk kan bli stirriga och rädda att vi kastar ner sten på bilarna.

Läraren delar in eleverna i smågrupper och skickar iväg dem. Mätpunkterna ligger vanligtvis 50–1 000 meter från skolan. Under 20 minuter ska alla bilar som passerar räknas. Det ger ett medelvärde per timma som förs in i en Excelfil, som ligger öppen för alla medverkande i delningsprogrammet Googledocs.

– Målet är att varje grupp ska komma ut vid två olika tillfällen. Det bästa är om ett geografi­pass ligger direkt på morgonen, eftersom trafikbelastningen är som högst mellan 8 och 9. Då blir det stor skillnad jämfört med mitt på dagen, säger Roger Mideklev.

Eleverna övar sig påatt samla in data, bearbeta uppgifterna och göra en analys. Materialet sammanställs i diagram, som diskuteras i klassrummet.

– De får upp ögonen för att man hela tiden måste planera vad som händer i en stad eller ett samhälle. Hur mycket trafik kan vi ha innan det krävs en förändring? Vad behöver göras? Det brukar landa i diskussioner om hållbarhet och miljö. Eleverna föreslår fler busslinjer så att färre människor tar bilen. Eller att spåret till pendeltåget dras ända hit. Ibland ligger det kablar på vägarna som visar att kommunen också gör sådana här mätningar.

Text: Per Bengtsson

Viewing all articles
Browse latest Browse all 937


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>