Att arbeta ämnesintegrerat med musik är ett sätt att förstärka upplevelsen av ett ämne, enligt Dan Arvefjord som är lärare i religion och musik. Då ökar intresset och eleverna får lättare att se sammanhang.
Aooooouuu, tji tji tji, ts ts ts, aaooooh….
Religionsundervisningen i klass 3 SpE10 på S:t Botvids gymnasium har precis inletts och elever-na börjar med att värma upp både röst och kropp. De crawlar och viftar med armarna.
När uppvärmningen är över berättar musik- och religionsläraren Dan Arvefjord att dagens tema är islam. Och att det verkligen är ett aktuellt tema just den här dagen.
– I dag togs det beslut om att det ska bli tillåtet med böneutrop här i Botkyrka, säger han.
Eleverna nickar, många i klassen är muslimer. Andra är katoliker, syriskortodoxa, kristna och hinduer.
– Vi ska även prata lite om de andra abrahami-tiska religionerna, judendomen och kristendomen, och musikens roll i religionen. Religion är nära förenat med musik, säger han och tillägger att han har lagt in lite extra mycket musik på dagens schema, eftersom de har besök.
På katedern ligger trummor, en tamburin, ett dopljus och en knallgrön väckarklocka utformad som en moské.
De börjar med att sjunga den kända sydafrikanska sången A jeje, som betyder ”Hur är det med er, är ni med?” och som har kommit att bli lite av en temasång på skolan.
Under tiden sätter Dan Arvefjord på sig en böne-sjal och en kippa och ett kompendium delas ut i klassen. Klädseln väcker inga förvånande blickar. De har sett den förut och vet att han har respekt för alla religioner.
Han inleder med att betona att alla religiösa grupper strävar åt samma håll, för fred och en human inställning till människan.
– Det handlar egentligen inte så mycket om Buddha, Gud eller Muhammed. Snarare om att alla människor är värdefulla, säger Dan Arvefjord.
– Halleluja, vad betyder det? frågar han med hög röst.
– Prisa herren, svarar en elev.
– Och salaam alaikum?
– Fred vare med dig, på arabiska, säger en av tjejerna.
– Shalom?
– Det är hebreiska och betyder fred eller hej då.
Dan Arvefjord slår an det första ackordet inför nästa låt, den kända hebreiska sången ”Shalom Chaverim”. Eleverna har sjungit den förut och han delar upp klassen för att sjunga kanon, vilket visar sig vara lite svårt.
Låten Let my people go har också en koppling till judendomen, visar det sig. Den bygger på en berättelse i andra Moseboken och handlar om Exodus – uttåget ur Egypten – då Moses hjälpte till att befria israeliterna ur deras fångenskap och ledde dem ut ur Egypten mot Kanans land. Och det uttåget ligger som grund för firandet av den judiska påsken.
Eleverna börjar sjunga igen och de flesta är med på noterna. Sedan bläddrar de fram till låten Amazing Grace. Den ska enligt myten ha skrivits av en sjökapten på 1700-talet som transporterade slavar, berättar Dan Arvefjord. Skeppet hamnade i sjönöd och kaptenen John Newton fick en uppenbarelse. Till slut styrde han tillbaka till Afrika och frigav slavarna.
När en elev blir ombedd att söka rätt på ett Youtube-klipp med böneutrop sätter Dan Arvefjord på sig en topi, tofflor och en lång skjorta som han har köpt under ett besök i Marocko.
– Nej Dan, inte så, säger en av eleverna och går fram och rättar till hans huvudbonad och lägger hans högra arm över bröstet.
Böneutropet skallar i klassrummet och Dan Arvefjord berättar om när han var i Betlehem och blev tvungen att göra en paus mitt i en konsert som han deltog i, på grund av att det var dags för ett böneutrop.
– Visste ni förresten att Muhammed egentligen ville att muslimer skulle be 50 gånger om dagen? Men det väckte protester hos hans anhängare, så det fick räcka med fem gånger per dag.
Dags för lite poppigare musik, utropar han, och en muslimsk tjej väljer ut en låt på internet. En kille längst bak börjar knäppa med fingrarna och går fram och dansar med armarna utsträckta.
Dan Arvefjord börjar rita upp en tankekarta på tavlan och lugnet lägger sig. I den mittersta cirkeln skriver han Koranen och i en anslutande cirkel framgår det att det finns sju himlar, enligt muslimsk tro.
I nästa cirkel skriver han ängeln Gabriel och förklarar att det var han som dikterade Koranen för Muhammed.
– Hur många suror består Koranen av?
– 114 ropar några elever.
Sedan pratar de om de andra islamiska profeterna, om Muhammeds fru Kadidja och byggnaden Kaba. Och hur Muhammed tvingades fly till Mecka när han förkunnat att det bara fanns en gud.
I vanliga fall brukar Dan Arvefjord sudda ut innehållet i tankekartans cirklar och be eleverna repetera, men det hinner de inte med i dag. I stället börjar de prata om stora jihad, jihad akbar, som är kampen mot människans inre ondska, rädsla och egoism. Snart växlar de över till de fem pelarna i trosbekännelsen – som några elever kan som ett rinnande vatten.
Efter lektionen konstaterar Dan Arvefjord att det krävs en del erfarenhet och kunskap om en lärare ska integrera musik med andra ämnen på egen hand. Själv är han musiker, spelar i kammarorkester och leder en gospelkör. Men det går att undervisa på det här sättet med ganska enkla medel, det kan räcka med att lyssna på musik eller att titta på Youtube-klipp.
Det här arbetssättet har betytt mycket för många av hans elever, tror Dan Arvefjord. Dels för att musik fungerar som ett kitt mellan eleverna, men också för att många av hans elever är ”doers” och kan ha svårt att förstå arbets- och fördjupningsuppgifter.
Då kan musiken hjälpa dem att få fart på sin kreativitet och ge dem nya perspektiv på undervisningen.
– Det kan vara en räddning för vissa elever. Och när jag får ta del av deras estetiska uttryckssätt och se flera sidor hos eleverna kan det bli lättare att se vad de kan i stort, vilket även kan underlätta i bedömningen av eleverna, säger han, samtidigt som han understryker att hans lektioner även till stor del består av ren teori.
– Man måste givetvis försäkra sig om att eleverna lär sig grunderna, men jag försöker alltid få med några estetiska perspektiv. För mig handlar det mycket om att skapa upplevelser. Det är så man väcker intresse.