Skolan ska förstatligas, säger utbildningsministern och får stöd från flera håll. Men vad gömmer sig bakom orden – och vad är det egentligen de vill, förespråkarna för en statlig skola?
Med ett år kvar till valet har brister i likvärdigheten gett frågan om en mer statlig skola ny luft under vingarna. Folkpartiet och Lärarnas Riksförbund har länge höjt sina röster. En statlig skola ska ge staten makt över fördelningen av pengar, om det är man överens. Hur det ska gå till är oklart. Och vokabulären gör det knappast tydligare.
Återförstatligad leder tankarna bakåt och ger en diffus känsla av ett någonstans svunnet men åtråvärt tillstånd. Ändå har skolan alltid haft ett delat huvudmannaskap, ända sedan den obligatoriska folkskolan infördes 1842. Att tala om återförstatligande är alltså direkt fel och knappast hederlig retorik.
Om man ändå vill göra en koppling till åren före kommunalisering och decentralisering – innan kommunerna övertog en stor del av det som hade varit statens ansvar och uppgift – då måste man också minnas hur det var. Det menar statsvetaren och forskaren Maria Jarl, lektor i utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Det fanns en stark kritik mot det tidigare centralstyrda systemet – att det var för komplext och krångligt, för byråkratiskt och oflexibelt och att det helt enkelt inte gick att styra pengarna på det sättet. Behoven ser så olika ut på olika skolor att man var tvungen att öppna för mer lokal anpassning.
Hon tycker att det finns något oroande i debatten. Att prata om att återförstatliga och ta större statligt ansvar är att göra det förrädiskt enkelt. I stället borde det handla om på vilket sätt staten ska ta ansvar och på vilket sätt det är bättre än i dag. Det är snarare den debatten man måste föra, anser hon.
Tillbaka till gamla tiderär det ingen som vill bedyrar Tina Acketoft, Folkpartiets gruppledare i utbildningsutskottet. Ändå är återförstatligad ett ord som flitigt används inom partiet, inte minst av utbildningsminister Jan Björklund.
– Ja, han säger det väldigt ofta, jag brukar skälla lite på honom men han säger fortfarande dagis också, avslöjar hon.
För visst är Tina Acketoft medveten om att ordet återförstatligad inte är korrekt även om hon själv har använt det. Något som förklaras med slarv eller tidsbrist.
– Annars säger jag att vi vill ha ett modernt statligt huvudmannaskap.
Det är också vad som står i partiets utbildningspolitiska program, men vad betyder det?
– Vi är medvetet lite luddiga för man måste ta ett helhetsgrepp och se över hela bilden, därför måste det naturligtvis utredas och vägas. Men generellt säger vi att staten bör ha ansvaret för skolan, det bör inte vara ett kommunalt huvudmannaskap. Hur det exakt ska regleras, det finns det nog ingen som kan svara på i dag.
Och så är det säkert. Men också Lärarnas Riksförbund (LR) talar om ett modernt statligt huvudmannaskap. Kanske kan man med ett fackligt perspektiv vara lite tydligare.
Bo Jansson valdes i våras till LR:s ordförande. Han svarar så här:
– Vi är väl inte helt färdigtänkta, men vi ser att om det ska kunna göras lönesatsningar på lärarna så måste staten gå in, kommunerna mäktar inte med det.
Lönerna är förstås viktiga för en facklig organisation. Lärarbrist är ett reellt hot och att få mer betalt är nödvändigt för att hålla kvar lärare i yrket men även för att locka studenter till utbildningen, betonar han.
– Vi talar om en nationell finansiering av skolan för att även fattiga kommuner ska ha råd att göra de här satsningarna. Lärarförsörjningen är ett nationellt ansvar.
Bo Jansson drar inte bara argumenten, han berättar också att LR arbetar på en modell där man ska komma ifrån att lärare är anställda i en enskild kommun.
– Vi tänker att lärare ska ha någon form av statlig anställning via regioner. Det behöver inte följa de gamla länen, mycket av det som sker i gymnasieskolan tenderar till exempel att bli alltmer regionalt.
Han menar att en sådan konstruktion inte är omöjlig även om den är en stor apparat att genomföra.
– Det kräver naturligtvis att man gör flera förändringar, bland annat när det gäller hur skatter tas ut, konstaterar han.
Det individuella lönesystemet ska enligt LR ligga fast. Staten ska fördela pengar till regionerna, där det måste finnas någon nivå som fördelar resurserna ut till skolorna.
De gamla länsskolnämnderna alltså?
– Nej, men många kommer väl att säga att vi vill återinföra dem, fast i så fall bara det som kan vara positivt.
Samtidigt måste det finnas ett visst kommunalt inflytande i regionerna enligt LR:s tankegångar. Och det ser Bo Jansson som viktigt, för annars skulle kommunerna inte acceptera en sådan här förändring.
Vad skulle det inflytandet handla om?
– Om vi tänker oss regioner måste det finnas någon politisk nämnd där och som har politiskt inflytande över hur man fördelar resurser. Jag tror att det får ett annat genomslag om kommunpolitiker känner att de är delaktiga i skolan på det sättet.
Vad gäller lärares villkor och löner så finns det inget egenvärde i att de ska vara statliga, säger Bo Jansson. Vad det handlar om är att få medel för att göra nödvändiga löneökningar.
– Statliga anställningar för sakens skull är inget mål i sig. Starkare statlig ekonomisk styrning är det absolut viktigaste. Det är därigenom förändringar kan ske.
Som exempel tar han upp regeringens riktade satsning på karriärtjänster, statliga extrapengar utöver det kommunerna måste satsa. Men han betonar också att det handlar om mer än lärares lön och status. Den bristande likvärdigheten skaver.
– Vi måste banne mig se till att alla åtminstone får likvärdiga möjligheter att få den hjälp av skolan som de be-höver. Det känns tufft att se hur det har gått, att det kan vara kommungränsen som är avgörande, säger Bo Jansson.
2009 lanserade LR en modell för statlig finansiering av grundskolan, tänkt att gälla lika för kommunala och fristående skolor. Den innebär att alla skolor får en nationell skolpeng som består av en grundresurs och en sorts socioekonomiskt viktad tilläggsresurs. Den modellen håller man fast vid och det arbetas på en modell även för gymnasieskolan.
Att närmare få veta hur det hela är tänkt att fungera går inte. Bo Jansson förklarar att det fortfarande rör sig om en idéskiss som måste utvecklas.
– Men vi har fått stöd från friskolor – och även friskolekoncerner – som reagerar mot att resurserna är olika beroende på i vilken kommun skolan är placerad, berättar han.
Från den fackliga arenanåtervänder vi till den politiska och Tina Acketoft. I hennes argumentation är den bristande likvärdigheten och lärarnas sänkta status tydliga bevis på att kommunaliseringen var feltänkt.
– Jag tror inte att det bara är x antal kronor som mäter kvaliteten. Men när det skiljer upp till 50 000 kronor per år mellan elever beroende på i vilken kommun de går, då är det klart att det får effekt. Med en statlig styrning kan man på ett annat sätt reglera det.
Staten ska alltså styra resurserna till undervisningen. Hur ska det gå till för att likvärdigheten ska öka?
– En tydligare beslutsväg. Att man kan följa besluten men också åtgärder och resultat på ett tydligare sätt. Som det är nu fattar vi mer och mer riktade beslut, men till syvende och sist fastnar de i utbildningsnämnden eller förvaltningen i den lokala kommunen.
Vad ska ligga till grund för resursernas fördelning?
– Det blir också lite luddigt men det bästa sättet som vi ser i dag är att skolpengen, eller vad man kallar det, på ett bättre sätt måste vägas efter socioekonomiska faktorer helt enkelt. Resursernas storlek måste anpassas efter förutsättningarna – men det här är jättesvårt, säger Tina Acketoft.
I likhet med Lärarnas Riksförbund anser Folkpartiet att systemet ska omfatta både offentliga och fristående skolor i en tioårig skolplikt där förskoleklassen ingår.
Innebär den här generella modellen att staten också blir ansvarig för lärarnas löner?
– Ja, de offentliganställda blir en part i löneförhandlingarna då naturligtvis. Det ansvaret tar vi redan kan man säga, i och med att staten skjuter till pengar för lärarnas löner i satsningen på karriärtjänster. En unik lösning som inte hade behövts om staten hade varit arbetsgivare.
Så om skolan förstatligas, ska lärarna då bli statligt anställda?
– Ja, det tror jag. Men det är sådant som måste ses över och man måste förstås också få ett brett samförstånd med båda lärarorganisationerna, där är man ju inte heller överens.
Och så är det. Att staten tar över ser Lärarförbundet inte som någon lösning på problemen. Styrningen av skolan har brister som måste rättas till och lärare behöver högre lön och rimlig arbetsbelastning, men varken de eller eleverna har något att vinna på ett förstatligande, menar Lärarförbundet.
Staten som arbetsgivare kommer enligt Tina Acketoft att ha ansvar för lärarnas avtal – inte bara löner utan också anställningsvillkor och även undervisningstid. Men om usken – den i timmar fastställda undervisningsskyldigheten – ska återinföras finns inget partiförslag om, förklarar hon.
– Förstatligande innebär ju inte att vi vill gå in och styra allt från staten och till exempel ta bort skolledarnas roll. Deras ledarroll är oerhört viktig.
Och för skolledare ska gälla samma anställningsvillkor som för lärare?
– Ja, jag kan inte se att man skulle kunna göra någon annan modell. Men i allt det här går det bara att måla med de breda penslarna, detaljfrågor har jag helt enkelt inte svar på.
Mycket har förändrats i det svenska skollandskapet. Före kommunaliseringen fanns varken fristående skolor eller det fria skolvalet, myndighetsstrukturen med Skolverket och Skolinspektionen är också annorlunda.
– Man måste titta på vad olika myndigheter kan få för funktioner i ett nytt huvudmannaskap. Kanske man också ska titta på länsstyrelsernas roll.
Vid ett förstatligande av skolan kommer kommunerna att ha kvar ansvar för vissa frågor, i partiets utbildningspolitiska program nämns som exempel skolbyggnader. Men var de principiella skiljelinjerna ska gå mellan stat och kommun går i dag inte att svara på enligt Tina Acketoft.
– Innan vi har fått majoritet för idén om förstatligande kommer det inte att finnas någon färdig statlig utredning om hur förslaget ska se ut.
Tre utredningar som berör kommunaliseringen ska snart vara klara. De kommer inte att ge alla svar men hon hoppas att de ska bidra med en tydligare fingervisning om effekterna.
– Och om det visar sig att vissa saker var väldigt bra med kommunaliseringen ska de självklart inte kastas ut med badvattnet, säger Tina Acketoft.
Friskolereformen och det fria skolvalet genomfördes efter kommunaliseringsbeslutet. Decentralisering var en förutsättning för valfrihet och marknadsanpassning. Forskaren Maria Jarl menar att man måste uppmärksamma frågan om hur de reformerna passar in i ett statligt system.
– När man nu talar om återförstatligande samtidigt som man från politiskt håll inte vill röra i frågan om valfrihet – då blir det konstigt. Kan vi ha en statligt styrd skola där staten styr resurstilldelningen och samtidigt behålla det väldigt utbyggda systemet med offentligt finansierade fristående skolor? Det här måste man tydligare lyfta in i diskussionen.
Maria Jarl tror inte på att ett förstatligande löser problemen. Att staten styr över ekonomin betyder inte per definition att likvärdigheten bli bättre, påpekar hon. Det finns andra sätt än att bara säga att staten ska ta ansvar för finansieringen.
– Det är klart att resurserna har betydelse, men tittar man på vad som skapar framgångsrika skolor är det många andra faktorer som spelar roll, inte bara pengarna. Och det är väl snarare ett samtal om det som behövs. Vad ställs det till exempel för krav på rektorerna? Har de rätt förutsättningar att vara pedagogiska ledare och ansvara för att leda arbetet på det sätt som reformerna menade att de skulle göra?
I stället för förstatligande efterlyser hon en bred analytisk diskussion där man synar alla problem, vad som har hänt och söker möjliga utvägar.
– Någon sorts nationell samling där alla aktörer får vara med – inte bara departementet och lärarorganisationerna utan även lärosätena och forskarsamhället.
Hon talar om ett långsiktigt arbete som får ta tid, om en parlamentarisk överenskommelse att gemensamt diskutera problembilden, ta fram gemensamma lösningsförslag och lägga en plan för de kommande tio åren.
– Och låta den planen ligga fast, så att vi slipper de tvära kasten med ständiga förändringar, säger Maria Jarl.