Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 937 articles
Browse latest View live

"Rektorschatt ett sätt att öka mitt lärande"

$
0
0

Efter skolchatt och förskolechatt: Nu är #rektorschatt igång på Twitter. Lydia Folke, rektor i Västerås, ser det som kollegialt lärande.

Idén till en särskild chatt för rektorer uppstod helt spontant under en Twitterkonversation. Därför finns det inte några tydliga tankar bakom den. Lydia Folke, som är rektor på it-gymnasiet i Västerås, var med från början och är den som har modererat chatten hittills.Foto: Daniel Andersson

– Jag hade ingen som helst erfarenhet av att ordna en chatt. Det var heller ingen annan som ville ta på sig att organisera chatten, så jag tänkte att jag får väl göra det. Första chatten diskuterade vi formerna. Tillsammans enades vi om att börja öppet – att man tar upp det man vill reflektera över eller hänger på i andras twittrande.

Rektorschatten startar klockanåtta varje tisdagskväll. Chatten är öppen för alla – att den heter just #rektorschatt betyder inte att inte till exempel förskolechefer skulle vara välkomna.

– Jag har fått den frågan på Twitter och vill poängtera att chatten är öppen för vem som helst. Det är ju själva finessen med Twitter – att alla kan se och kommentera.

Hon tycker att sociala medier har förändrat hennes sätt att nätverka med kollegor. En söndagsmorgon vid sju-tiden la hon upp en förfrågan på Facebook och Twitter om andra rektorers årshjul.

– Jag fick svar efter bara en liten stund. Den frågan kommer jag att ta med mig till chatten: Hur jobbar du med ditt årshjul? Det är ett bra sätt att öka mitt lärande. För mig har sociala medier blivit en riktig lärandeboom.

Gertrud Svensén

Rektorn som promenerar och observerar

$
0
0

Inspiration från en blogg och Skolinspektionens hemsida. Rektorn Jenny Saar har funnit ett roligt och enkelt sätt att följa lärarnas arbete i klassrummen.

Bild: Nicke Johansson

Inspiration från en blogg och Skolinspektionens hemsida. Rektorn Jenny Saar har funnit ett roligt och enkelt sätt att följa lärarnas arbete i klassrummen.

- Hej! Kan jag ringa upp dig senare? Några ungdomar har sladdat runt på skolgården i helgen, och sprängt bildäck och hällt ut olja …

Jenny Saar berättar att hon bollas fram och tillbaka mellan miljö- och hälsokontoret, räddningstjänsten och polisen. Fastän det är det första som händer på måndagsmorgonen låter hon glad.

En stund senare gör vi upp om ett möte och några dagar efter det tar hon emot på Henåns skola på Orust.

I personalrummet i lågstadiets lokaler sätter sig lärarna med förmiddagskaffe i sofforna. De pratar om skolor de arbetat på och chefer de haft. Läraren Carina Nilsson hade en före detta militär som rektor.

– Han var tydlig, och den första chef jag hade haft som gav mig beröm. Då var jag inte van vid det, men nu har jag också en rektor som ger feedback.

Hon nickar åt Jenny Saars håll.

Lärarna ska strax gå tillbaka till arbetet. Vi kommer att ses igen i deras klassrum, men först följer jag med Jenny Saar in på hennes kontor.

Vi står vid hennes skrivbord, upphissat i ståhöjd.

– Jo, min pedagogiska promenad är schemalagd och inskriven i kalendern, för annars kommer den bort i allt annat administrativt …

Det knackar på glasrutan. Utanför står två män i bruna overaller. De vill inspektera hissarna, men Jenny Saar förklarar att huvudbyggnaden är bommad, så de får återkomma.

Hon kliver in på kontoret igen. Idén till en promenad med pedagogiska förtecken har hon fått från den föreläsande och bloggande läraren Anne-Marie Körling. På sin blogg föreslår hon en morgonpromenad genom skolan. Inspirerande och möjligt att genomföra, tyckte Jenny Saar, och började ”promenera”, i början skedde det sporadiskt. Nu, på den pedagogiska promenadens andra termin, är hennes ambition att en gång i veckan gå från klassrum till klassrum i f–3 som hon är rektor för, och stanna en kort stund i varje.

– Jag vill kunna gå in i ett klassrum utan att det är en stor grej. Alla barn ska veta vem jag är. Och för att kunna göra ett bra jobb vill jag veta vad som händer i klassrummen.

Till skillnad från i början har promenaden nu en tydlig struktur. Jenny Saar pekar på ett stort observationsschema på anslagstavlan, hämtat från Skolinspektionens hemsida. Där finns förslag på områden att observera, exempelvis lärandemiljön. Kan jag se att lärarna har positiva förväntningar på eleverna och stöttar deras självtillit? är den fråga hon tänker ha i bakhuvudet i dag. Mer konkret ska Jenny Saar se på om lärarna lyssnar på eleverna, om de ger positiv respons och uppmärksammar dem som är passiva.

Hon ser på mig lite strängt, underifrån.

– Det handlar om att tänka på vad jag faktiskt ser, och inte vad jag antar, säger hon. Om det till exempel gäller studiero, så kan jag anta att en lärare alltid har lugn i klassrummet, men om det är kaos när jag kommer in så är det vad jag ska notera, oavsett hur jag tror att det brukar vara.Bild Nicke Johansson

Ser hon något som hon undrar över tar hon upp det enskilt med läraren, men promenaden sker främst ”För att samla guldkorn”. Så står det på pärmen till Guldboken i vilken hon skriver ned vad hon iakttagit. På pärmen sitter 12 guldstjärnor, en för var och en av verksamheterna i skola och fritidshem som hon ansvarar för. Lärarna kan också ta del av de gyllene fynden i veckobreven.

När hon har lagt ifrån sig mobilen börjar vi vandringen. Klassrummen ligger på rad, inrymda i flyttbara moduler. De beställdes hit efter att det visat sig att Henåns nya skolbyggnad orsakade hälsoproblem och måste utrymmas, bara ett halvår efter att den stod färdig. Då hade Jenny Saar haft tjänsten som rektor i två år.

I det första klassrummet sitter Annette Sjöquists tvåor i en ring på golvet. På de gröna pappbitar de håller i händerna finns mattetal som de ger varandra i uppgift att lösa. Jenny Saar sätter sig en bit bort och lyssnar tyst. En pojke får inte riktigt kläm på hur han ska tänka, trots att läraren hjälper till.

Vi kommer in i nästa modul.

– Ni ser att de inte bryr sig om oss alls, de bara fortsätter med sitt, viskar Jenny Saar, medan elev efter elev i Maud Löwbeers trea bakom ryggen på rektorn vrider huvudet mot oss.

De vill veta vad vi ska fotografera och skriva om.

– Det ska handla om rektorns arbete, säger Jenny Saar. Vet ni vad jag har för jobb?

Hon ser sig om i klassen. En flicka räcker upp handen.

– Du ska göra så att barnen mår bra och trivs.

Läraren frågar om rektorn gör bara det, och en pojke fyller på:

– Du skriver en miljon papper vid datorn!

Flera elever vet att det till exempel är schemat som skrivs, och att rektorn läser i en stor bok där det står vad alla ska göra i skolan.

Också i nästa tredjeklass, där Carina Nilsson är lärare, berättar eleverna med uppsträckta händer att rektorns jobb är att se till att alla har det bra och att läsa en massa papper.

– Det lät nästan inövat, säger Jenny Saar när vi är tillbaka på kontoret.

– Det kommer sig av att de minns mitt tal vid skolstarten, då visade jag dem läroplanen. Och de fick glass.

Så här direkt efter promenaden glädjer sig rektorn åt att eleverna vågar föra resonemang med henne. Utan att tveka konstaterar hon att det framgår att lärarna har tilltro till eleverna.

– De litar på att de kan ställa frågor, och de förmedlar att de kan klara saker själva, som matteövningen.

Men en av eleverna gick inte riktigt i land med uppgiften.

– Det blev lite jobbigt för honom. Kanske drogs det ett snäpp för långt. Frågan är om han blev störd av oss, eller om han inte hade lyssnat på instruktionen.

Det är ett exempel på sådant hon kan ta upp med läraren, men en mer noggrann genomgång av enskilda lärares arbete hör snarare samman med de klassrumsbesök som hon nyligen börjat med och som ska ske två gånger per termin hos varje lärare. Då stannar hon en timme, observerar och ger feedback.

Ämnet för besöket ska utgå från lärarnas egna önskemål. Uppslag kan de få i en lista som hon delar ut.

Hur samspelet i klassrummet ser ut, och om läraren kan få eleverna engagerade i uppgifterna är några saker som lärarna har bett Jenny Saar att iaktta. Att läraren inför klassrumsbesöket föreslår att hon bara ska sitta med en stund, eller vara med som en resurs, accepterar hon inte.

– Då får vi reda ut det, lärarna måste förstå att syftet är en pedagogisk diskussion.

Promenad och klassrumsbesökenär en del av skolans systematiska kvalitetsarbete. Bland annat vill Jenny Saar etablera en vana vid insyn hos lärarna, som hon hoppas också ska leda till ett större kollegialt samarbete.

På hennes bord ligger Guldboken, tillgänglig för alla som vill läsa i den. Vad lyste fram i dag?

– Jag kommer att skriva att det var lite speciellt med reporter och fotograf på besök. Och att jag är stolt över att barnen visar våra gäster intresse och ett trevligt bemötande, och över att det är lugnt i klassrummen

Mimmi Palm

Chefens kompis möts ofta av svartsjuka

$
0
0

Många rektorer och förskolechefer börjar sitt yrkesliv som pedagoger, där de är en i gänget. Att bli chef över tidigare kollegor kan sätta vänskapen på prov.

Bild: Bild Kajsa Eldsten

När Eva-Lott Grafman gick från att vara lärare till biträdande rektor förändrades relationen till den kollega och väninna hon tidigare varit så nära. Visst fortsatte de att åka på semester ihop och träffas privat utanför jobbet, men något hade hänt med relationen.

– Vi fick mindre insyn i varandras vardag och vi umgicks mindre. Vår vänskap bestod, men den blev annorlunda.

Långt senare har hon fått veta att väninnan hamnat i lojalitetskonflikter. Det kan ha rört förslag från henne som väninnan tyckte var bra, men där resten av kollegorna varit negativa. Där valde väninnan att vara lojal med kollegiet. Eva-Lott Grafman har förståelse för det.

– När man går från att vara en del av ett kollegium till att bli chef får man direkt känna av den kollektiva kritiken mot skolledningen, säger hon.

Pirjo Lahdenperä är professor i pedagogik med inriktning mot styrning och ledarskap. Hennes forskning visar att den så kallade relationsmakten är otroligt stark. Om chefen står närmare en av medarbetarna kan det väcka starka känslor bland övriga medarbetare. Att någon har närmare till skolledarens öra ger upphov till avund och svartsjuka.

– Som ledare blir man också lite låst av lojaliteterna. Man känner sin vän och vännens behov mycket bättre än andra medarbetares behov.

Eva-Lott Grafman upplever det som särskilt problematiskt med nära relationer till medarbetare när det gäller lönesättning. I sin strävan att inte favorisera ser hon en risk i att hon i stället bedömer prestationerna alltför lågt. Ingen ska känna att vänskapsrelationer resulterar i förmåner. Ibland kan det gå så långt att det blir på bekostnad av den man känner.

Även Pirjo Lahdenperä har sett att vänskapen kan ha en hämmande effekt på exempelvis lönesättning av de medarbetare chefen är privat vän med.

– Vänskap med en medarbetare kan hindra ledaren att arbeta utifrån sin professionella kompetens och kunskap. Man vill inte att någon ska påtala att man favoriserat sin vän, säger hon.

Överhuvudtaget tycker Pirjo Lahdenperä att det blir problematiskt när ledare har vänskapsrelationer med någon eller några medarbetare. Det är svårt för både chefen och för den anställde. Den som blir ledare över tidigare kollegor och nära vänner måste klargöra sin nya roll och vara noga med att fortsättningsvis hålla vänskapen utanför jobbet. Samtidigt är det viktigt att vara öppen inför andra medarbetare om att vänskapen finns där, men visa att man försöker särskilja arbete och privatliv.

En som ser mer positivt på vänskap med sina medarbetare är Ann-Kristin Källström Sundgren. Hon är chef för två större förskolor i Norrköpings kommun. Vissa medarbetare har hon kommit nära genom täta möten och utvecklingsarbeten i jobbet. Andra har först varit privata vänner, men sedan sökt sig till hennes förskolor. Det har också hänt att privata vänner hamnat hos henne genom kommunens omorganisationer.

Ann-Kristin Källström tycker att uppdraget om barnens bästa är till stor hjälp för henne i ledarrollen. Hon skulle aldrig tveka att säga upp en person som inte är bra för barnen, oavsett hur nära vän den personen är.

När privata vänner söker jobb hos henne går de också igenom samma prövning som alla andra sökande. Vänskap ger ingen gräddfil till jobb. Visst har hon reflekterat över lönebiten, att sätta rätt lön på sina vänner, men hon har egentligen aldrig sett det som ett problem.

– Alla vet vilka lönekriterier vi har, det är välkänt i organisationen och alla vet vad som gäller.

Enligt professor Pirjo Lahdenperäär en viktig del i att vara ledare att se till att alla kommer till tals. En chef måste vara tydlig gentemot eventuella vänner i arbetsgruppen att det är som chef man kommer att agera på jobbet, inte som vän.

Ann-Kristin Källström Sundgren är noga med att poängtera att hon på jobbet i första hand är chef. De vänner hon basar över vet att hon kan komma att behöva fatta obekväma beslut. Samtidigt menar hon att hennes sätt att leda innebär att hon lyssnar till alla, eftersom alla medarbetare är viktiga för verksamheten.

– Mitt sätt att minimera riskerna med att ha medarbetare som också är privata vänner, det är delaktighet och inflytande för alla, synlig struktur och tydlig kommunikation, säger hon.

Eva-Lott Grafman har hunnit vara rektor i 17 år och har bytt både skolor och kommuner ett par gånger. I skrivande stund har hon precis lämnat Falun för ett nytt jobb i Sotenäs kommun. Efter det första chefsjobbet, där hon blev chef över en av sina närmaste väninnor, försöker hon undvika privata vänskapsrelationer med sina medarbetare. På jobbet vill hon vara professionell och personlig, men inte privat.

Hon tackar till exempel nej till medarbetarnas inbjudningar till 50-årskalas och liknande. Personalen ska inte känna sig tvungen att bjuda sin chef till privata fester.

– För mig är det också ett sätt att hantera det som är svårt i ledarskapet, som till exempel att behöva säga upp någon. Att inte ha de nära relationerna underlättar de svåra besluten.

Ann-Kristin Källström Sundgren ser det tvärtom som självklart att tacka ja till medarbetarnas inbjudningar. Många år i yrket renderar inbjudningar till allt från dop och bröllop till födelsedagskalas. Hon försöker annars hålla isär privatliv och arbete, såtillvida att hon sällan pratar privata spörsmål på jobbet och inte heller jobb vid privata tillställningar. Men hon tror inte på att hålla isär vänskaps- och arbetsrelationer. Hennes erfarenhet är att vänskap växer fram ur det gemensamma arbetet med att utveckla förskolorna och ur glädjen när de lyckas.

– Det här är en arbetsplats där vi skrattar och gråter ihop och jag vill leda med själ och hjärta.

Helena Lindh är frilansjournalist.

Loggboken är alltid med

$
0
0

Förskolläraren Rebecca Westin Fredriksson har alltid loggboken lätt nåbar i bakfickan när hon jobbar.

– Jag gör snabba noteringar som jag och mina kollegor kan fundera mer kring senare.

Hon bläddrar fram en sida där hon ritat ett torn byggt av klossar och skrivit ner datum och en kort dialog med en pojke som berättar hur han tänkt när han konstruerat sitt torn.

Varje vecka har arbetslagen på förskolorna Skogslyckan och Ängabo i Uddevalla avsatt en bestämd tid för reflektion. De utvärderar veckan som gått med hjälp av en reflektionsmatris som fokuserar på vad de gjort, tänkt, lärt och utvecklat. Som grund för utvärderingen finns bland annat pedagogernas anteckningar från loggböcker, filminspelningar med barnen, barnintervjuer, samtal med föräldrar, foton och barnteckningar.

– Det är ett bra tillfälle att synliggöra barnens lärande, och vi får möjlighet att stanna upp och utbyta erfarenheter kring vårt pedagogiska arbete, säger förskolläraren Andreas Encrantz.

Sedan 2009 har förskolechefen Katarina Eklöf arbetat med att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet på sina två förskolor Skogslyckan och Ängabo.

– Jag har valt att arbeta med aktionsforskning i kvalitetsarbetet eftersom jag har positiva erfarenheter av metoden sedan tidigare. För att det ska bli framgångsrikt måste alla arbetslag på förskolan delta och jag behöver vara en aktiv pedagogisk ledare som deltar i reflektions- och utvärderingsarbetet, säger hon.

Som morot för att få med all personal i aktionsforskningen gav hon dem en veckas kompledigt för det merarbete som krävdes i starten. Aktionsforskningen på förskolorna innebär att pedagogerna på varje avdelning väljer ut ett område av barnens lärande som de söker mer kunskap om. Det kan till exempel handla om teknik i vardagen eller matematik. De observerar barnen noggrant, utbyter erfarenheter med varandra och tar del av aktuell forskning.

Personalen får handledning kring metoden tre gånger per termin. Handledarna kommer från Göteborgs universitet och från förskolekontoret i Uddevalla kommun. Katarina Eklöf köper också in referenslitteratur för omkring 10 000 kronor per år till förskolan.

– Jag vet att kompetensutveckling hos personalen är en viktig faktor för att förbättra kvaliteten i verksamheten. Därför satsar jag extra på det.

Att använda nya forskningsresultat som en del i verksamheten ser hon som en självklarhet.

– Vårt arbete bygger på vetenskaplig grund. Då måste pedagogerna få möjlighet att läsa om ny forskning och använda sig av den kunskapen i sitt arbete. Min filosofi är att hellre pröva och misslyckas, än att inte våga testa nya arbetssätt.

Bild: Andreas CarlssonKatarina Eklöf haräven varit med och utvecklat den så kallade Eko-processen, som är en modell för hur det systematiska kvalitetsarbetet ska tillämpas i de kommunala förskolorna i Uddevalla. Processen har tagits fram i samarbete mellan kommunens förskolechefer, verksamhetschef, specialpedagog, skolutvecklare och forskare vid Göteborgs universitet. Den innehåller redskap för att långsiktigt planera, följa upp och utveckla förskoleverksamheten. Till grund för arbetet ligger den nya reviderade läroplanen.

– Eko-processen skapar en tydlig struktur som passar väl ihop med aktionsforskningens tillvägagångssätt. Därför blir det inte en massa merjobb med två oförenliga modeller som ska dokumenteras, säger Katarina Eklöf.

En viktig gemensam nämnare i Eko-processen och i aktionsforskningen handlar om att varje avdelning väljer ut ett prioriterat mål eller fokusområde som ska förbättras. Pedagogernas observationer och kartläggningar ligger till grund för vad som behöver utvecklas. Området ska även finnas med som mål i förskolans läroplan.

– Genom att välja ut ett prioriterat mål kan pedagogerna stegvis fördjupa sina kunskaper. Många gånger uppfylls fler av läroplanens mål på köpet, till exempel genom att barnen lär sig att samarbeta och att använda språket, när de fokuserar på teknik i vardagssituationer.

På Ängabo förskola har en avdelning haft fysik och naturvetenskap som fokusområde under läsåret. De startade processen med att tappa upp vatten i en stor balja och observera barnens reaktioner och kommentarer.

– Barnen intresserade sig för vad som flöt och sjönk i vatten. Därför fortsatte vi stegvis att fördjupa oss kring vattnets fysikaliska egenskaper. Vi genomförde olika aktioner som vi följde systematiskt, berättar förskolläraren Andreas Encrantz.

Till exempel filmade pedagogerna sig själva och barnen när de kände på och bubblade med vatten. Under reflektionstillfällena analyserades inspelningarna tillsammans med kollegor och förskolechef. Framför allt granskades samspel och pedagogernas förhållningssätt.

– Vi upptäckte att de yngsta barnen gavs för lite utrymme. För att förbättra den pedagogiska kvaliteten skapade vi mindre grupper och delade in barnen efter ålder, säger Andreas Encrantz.

I slutet av läsåret utvärderas allt arbete som genomförts på avdelningarna för att nå de prioriterade målen. Utvärderingen bygger på den dokumentation och de kontinuerliga reflektionerna som har gjorts. Som sista led i det systematiska kvalitetsarbetet skriver förskolechefen en verksamhetsberättelse för varje förskola.

Katarina Eklöf tycker att den största utmaningen hittills har varit att inte fokusera alltför mycket på vad som har gjorts utan att vidareutveckla analysen och se framåt. Hon brukar ta hjälp av människor utifrån, till exempel de andra förskolecheferna, för att kunna lyfta blicken och se hur förbättringsarbetet kan gå vidare.

– Ensam är inte stark i kvalitetsarbetet. Det är ett jobb som jag gör tillsammans med kollegor, medarbetare och med barnen, säger hon med eftertryck.

Kristina Karlberg är frilansjournalist.

Enkla rutiner som funkar – det är nyckeln

$
0
0

Kvalitetsarbete behöver inte handla om komplicerade utvärderingar eller avancerad statistik. "Det bästa är att samtala med elever och förskolebarn om vad de lär sig", säger forskaren Jan Håkansson.

Bild: Mats Samuelsson

I skollagen från 2011 finns ett tydligt krav på att huvudman, rektor och förskolechef ska driva ett systematiskt kvalitetsarbete. Men många rektorer och förskolechefer känner sig osäkra på vad det egentligen innebär. Det märker Marie Sedvall Bergsten som är undervisningsråd vid Skolverket.

– Det tidigare kravet på kvalitetsredovisning, med stort fokus på hur själva redovisningen skulle se ut, tror jag tyvärr lever kvar hos många. Man gjorde inte arbetet för sin egen skull för att förbättra verksamheten, säger hon.

I den nya skollagen har kravet på kvalitetsredovisning försvunnit och i stället anges det bara att det systematiska kvalitetsarbetet ska dokumenteras. Men inte på vilket sätt.

– I de allmänna råden från Skolverket kan det uppfattas som om det är mycket krav på dokumentation. Men egentligen handlar det om att sammanställa det som finns, som till exempel individuella utvecklingsplaner och elevernas resultat, säger Marie Sedvall Bergsten.

Jan Håkansson är forskare och verksam vid rektorsprogrammet vid Linnéuniversitetet i Växjö, med lång erfarenhet som rådgivare och utbildare kring systematiskt kvalitetsarbete i skola och förskola. En av de vanligaste frågorna han får från skolledare handlar om hur de ska ta sig an och jobba med de nationella målen. Eftersom det finns 29 övergripande mål och omkring 400 kunskapsmål i läroplanen för grundskolan, menar han att det är nödvändigt att först göra ett urval bland målen.

– Det är bra att i början avsätta ordentligt med tid till att reflektera, diskutera och förstå vad målen konkret innebär i verksamheten. Diskussionerna i arbetslagen leder ofta till en större öppenhet kring kunskapssyn och vilka metoder och aktiviteter som skulle kunna leda fram till att de utvalda målen uppnås, säger han.

I Skolinspektionens rapport till regeringen 2012 framgår det att mer än hälften av de granskade skolorna hade brister i sitt systematiska kvalitetsarbete. Framför allt handlade bristerna om att det inte gjorts sammanställningar av kunskapsresultat i alla ämnen och årskurser samt att analys av resultaten saknades. Det är även Jan Håkanssons erfarenhet att analysarbetet är den del av kvalitetsarbetet som brukar ställa till problem. Hans uppfattning är att många rektorer och förskolechefer överdramatiserar analysarbetet.

– Problemet är oftast att de har ett för litet underlag för att kunna göra en fördjupad analys. Då blir det också svårt att komma fram till vilka åtgärder som krävs för att skapa förbättringar i verksamheten.

I stället för att satsa på invecklade verksamhetsmodeller med siffror och statistik, menar han att rektorer och förskolechefer borde bli bättre på att se och använda den information som redan finns. Enligt honom är elevernas synpunkter ett av de viktigaste sätten att få information om kvaliteten.

– Det kan handla om att få respons från eleverna om vad de tycker är lätt och svårt i undervisningen, hur de lär sig och går tillväga för att nå sina kunskapsmål. Det gynnar också elevens egen läroprocess att få möjlighet att tala om sitt lärande.

Även föräldrarnas åsikter är viktiga att ha med som underlag i analysen, menar han. Själva dokumentationen kan vara ganska enkel, till exempel minnesanteckningar från möten och samtal eller svar på enkätfrågor.

– De allra yngsta barnen på förskolan kanske inte berättar med ord om sitt lärande. Ny teknik, till exempel att filma eller ta digitala bilder, kan vara till hjälp för att fånga upp och avläsa deras reaktioner i olika moment.

Jan Håkansson och Marie Sedvall Bergsten är överens om att rektorernas och förskolechefernas allra största utmaning är att göra det systematiska kvalitetsarbetet angeläget för sin personal. Kvalitetsarbetet får inte bli ett ”måste” som ska göras i juni och augusti, utan behöver bli en del i vardagen.

– Det handlar om att skapa goda rutiner för att följa upp och utvärdera verksamheten. Man får inte göra det för komplicerat. Det är bättre att börja med några rutiner som fungerar för alla och som kan förfinas efterhand. Sedan måste man vara medveten om att det krävs mod att granska sitt eget arbete, visa upp sin undervisning och synliggöra resultat inför andra, säger Marie Sedvall Bergsten.

Jan Håkansson menar att det bästa sättet att skapa motivation för det systematiska kvalitetsarbetet är att hitta den kollektiva drivkraften i arbetslaget. Uppgiften är att gemensamt utveckla verksamheten så att kvaliteten blir jämn på hela skolan eller förskolan.

– Det handlar inte om mina och dina elever, utan förbättringsarbetet gäller våra gemensamma elever, säger han.

Han tror att det systematiska kvalitetsarbetet kan ge skolorna många fördelar på sikt.

– Lärarna kommer att bli mer medvetna om hur de undervisar och jag tror att de kommer att våga pröva nya undervisningssätt för att nå fram till läroplanens mål.

Kristina Karlberg är frilansjournalist

Här lämnas inget åt slumpen

$
0
0

Byleskolan i Täby har fått pris för sitt välfungerande systematiska kvalitetsarbete. "Vi har skapat rutiner som täcker allt vi gör", säger rektor Anki Bång.

Bild: Robert Blombäck

En av de första rutiner som skapades var kring elevhälsa. De anställda på Byleskolan gjorde ett schema som steg för steg beskriver hur de ska gå tillväga om det finns oro kring en elev. Det var över tio år sedan, för så länge har det systematiska kvalitetsarbetet funnits med i verksamheten.

Byleskolan är en kommunal skola med 50 anställda och 400 elever från förskoleklass till årskurs 5. Anki Bång är rektor sedan fyra år och var dessförinnan lärare på skolan. Hon har länge funnits med i skolans ledningsgrupp som utvecklat kvalitetsarbetet.

Hur har ni byggt upp arbetet?

– Vi har arbetat med några få områden i taget och skapat tydliga rutiner för att avhjälpa brister. När vi tog för mycket på en gång fick vi inte med oss personalen. Vi har också skrivit tydliga arbetsbeskrivningar för varje medarbetare. Dokumenten finns samlade i den lokala arbetsplanspärmen som all personal har var sitt exemplar av. Ingen ska behöva fundera över vad de ska göra, vi har rutiner för allt.

– 2006 infördes aktivitetsklockan. Det är ett enkelt system där viktiga datum för hela året skrivs in, som studiedagar, brandövningar, nationella prov och friluftsdagar. Den enkla strukturen minskar irritationen och gör att alla vet vad som ska hända.

Ni använder Siqs modell för verksamhetsutveckling, varför då?

– Det är en hjälp för att strukturera upp kvalitetsarbetet. Jag tror att det är bra att använda en färdig modell i stället för att lägga tid på att sätta ihop något hemmasnickrat. Det är ett snyggt sätt att visa upp vårt kvalitetsarbete och det går lätt att göra jämförelser med andra skolor. Modellen används också i vården och näringslivet vilket gör att man får nya tankar om områden som kan förbättras, exempelvis vårt samhällsengagemang. Men vi följer inte modellen slaviskt utan använder de delar som vi har nytta av.

Hur använder ni resultaten?

– Vi arbetar mycket med att analysera orsaker till brister som vi upptäcker. Jag tror att det som skiljer en bra skola från en jättebra skola, handlar om att den jättebra skolan inte nöjer sig med att göra utvärderingar utan kopplar ihop utvärderingarna med konkreta åtgärder. Till exempel utvärderar vi varje större aktivitet som friluftsdagar och fördjupningsdagar. Vad gick bra? Vad var mindre bra? Kanske märker vi att många elever kommer för sent när orienteringen startar klockan åtta en måndag. Då ändrar vi tiden nästa gång och gör en ny utvärdering.

Vad jobbar ni på att förbättra just nu?

– Med nio nyanställda inför hösten ska vi slussa in de nya lärarna i rutinerna och fokusera på att hålla kvar det kvalitetsarbete som vi byggt upp. Vi kommer också att försöka förbättra kvaliteten i vår dokumentation genom att arbeta med hur lärarna formulerar sina skriftliga omdömen om elevernas kunskaper och i större utsträckning låta eleverna själva dokumentera vad de lär sig.

Hur får du personalen engagerad i det systematiska kvalitetsarbetet?

– Genom att göra kvalitetsarbetet i små steg, ge mycket beröm och låta rutinerna genomsyra det dagliga arbetet. Utmärkelsen ”Bättre Skola 2012” som vi fått gör oss stolta och är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Men viktigast av allt är de pedagogiska diskussionerna. Under studiedagar, kick-offer och lärarkonferenser försöker jag inspirera till samtal om Lgr 11 och läroplanens mål. Energin och engagemanget väcks när lärarna förstår sitt uppdrag och påminns om varför de valt att bli lärare.

Vad krävs av dig som rektor för att driva arbetet?

– Jag är bra på att strukturera och organisera, det har jag haft stor nytta av. Jag tror att det är viktigt att kunna analysera sin skola mer objektivt och släppa på prestigen och ta in människor som kan se verksamheten med andra ögon.

Kristina Karlberg är frilansjournalist

Framtiden ljusnar för Ljustorps byskola

$
0
0

Med samarbete, pedagogisk förnyelse och modern teknik ska byskolorna räddas från nedläggning. Lilla Ljustorps skola i Timrå kommun har lyckats öka antalet elever under senare år. Men behörighetskraven är fortfarande ett orosmoln.

Bild: Peter Hamberg (bilden är beskuren)

Barn i allaåldrar möter oss på skolgården vid besöket i Ljustorp, två mil från centralorten Timrå. För några år sedan hade skolan färre än 40 elever, men det här läsåret är det 48 elever från förskoleklass till årskurs fem.

Ytterligare 35 barn går på Ljustorps förskola, som håller till på bottenvåningen av det stora tegelhuset. Samordningen av förskola och skola är en av de saker som har fått stopp på minskningen av antalet elever i Ljustorp, säger Marie-Louise Gustafsson, som sedan två år tillbaka är både rektor och förskolechef.

– Tidigare fanns förskolan i andra lokaler i byn, men jag gick in i min tjänst som rektor här med ett tydligt uppdrag att samordna barnomsorg och skola till samma byggnad.

Lite av devisen ”alla barn är allas barn” råder på skolan. Marie-Louise Gustafsson ser fördelar med det – förutsatt att personalen ställer upp bakom en sådan organisation.

– Här är det naturligt att arbeta över åldersgränserna. Timrå kommun har överlag hög andel behöriga lärare och Ljustorp är inget undantag. Jag har exempelvis tre lärare som har dubbel behörighet för både förskola och grundskolans yngre år. En pedagog har en delad tjänst mellan förskola och skola. Även i övrigt är det naturligt för personalen att ta hand om barn utanför den egna klassen.

Vi sätter oss på rektors arbetsrum. Marie-Louise Gustafsson skissar snabbt med block och penna för att ge en illustration av hur flexibel den lilla skolan måste vara i sin planering. Förra läsårets tre klasser, f–1, 2–3 och 4–5, har i höst bytts ut mot två större: f–2 och 3–5. I dag är det två lärare i varje klass mot tidigare en huvudlärare per klass och en extralärare som resurs.

– Jag har fem barn i minsta årskullen och det gäller att hela tiden skapa en fungerande dynamik. Just nu har vi kommit fram till att den här uppdelningen fungerar bäst. Med två lärare kan vi dela upp i halvklasser och jag kan också se fördelar med att en elev har två olika lärare att vända sig till.

Ljustorp är en av 13 skolor som ingår i det nationella projektet Små skolor i utveckling, som drivs med stöd från eu. Ett villkor för att vara med i projektet är att skolorna ska ha ett aktivt utvecklingsarbete och inte vara direkt nedläggningshotade. Ljustorps skola har kvalat in genom sin samverkan med förskolan och lokalsamhället samt att skolan varit i framkant när det gäller it-investeringar.

Vad har varit viktigt för er med projektet?

– Att få inspiration av andra mindre skolor som söker smarta lösningar på olika problem och utvecklar sin pedagogik. Min ambition har varit att involvera så många pedagoger som möjligt i samarbetet och därför har olika lärare fått åka på olika seminarier. De kontakter vi får med andra skolor i nätverket kommer vi att ha stor nytta av i många år framöver.

På Ljustorps skola arbetar eleverna med läsplattor. Smarta tavlor finns i varje klassrum och internetuppkopplingen går via fiberkabel.

– Det känns som att vi är väl framme på det här området, men vi har samtidigt ambitionen att hela tiden vässa pedagogiken som blir möjlig genom den nya tekniken, säger Marie-Louise Gustafsson.

Bild: Peter HambergI Timrå angavs färdriktningen för några år sedan när kommunen investerade flera miljoner kronor i Ljustorps skola. Men på längre sikt kvarstår en oro för om den lilla skolan i kommunens utkanter kommer att finnas kvar.

Kan det finnas nackdelar med att behålla en mindre skola?

– Det måste bedömas från fall till fall. Grunden för allting är kvalitet. Den tummar vi inte på i Ljustorp och därför menar jag att vi är en skola som behövs. Samtidigt måste vi vara medvetna om att det kan finnas nackdelar med små, åldersblandade klasser. Jag menar att det exempelvis är extra viktigt att hela tiden ha koll på varje elevs kunskapsutveckling,

Ullvi, en F-6-skola i Leksands kommun, är en annan av skolorna i projektet Små skolor i utveckling.Även här har de lyckats öka antalet elever – från knappt 40 elever som lägst till runt 65 i dag.

– Ullvi ligger bara fem kilometer från Leksands tätort och är på så sätt ingen typisk glesbygdsskola. Men vi är en liten skola som ändå delar de problem och möjligheter som byskolor har, säger Karin Elfving, som var rektor vid skolan fram till i somras och nu har en annan rektorstjänst inom Leksands kommun.

Ökningen av antalet elever är en effekt av att allt fler boende i Leksands tätort väljer Ullvi eftersom skolan upplevs som en trygg och modern lärmiljö.

– Skolans elever är exempelvis mycket aktiva med att blogga som ett sätt att dokumentera undervisningen och sprida information till lokalsamhället. En erfarenhet är att det inte är antalet datorer som avgör om en skola är i framkant med modern teknik. Det handlar mer om att vara kreativ och där har vi sett samarbetet med andra skolor som ett sätt att få inspiration, säger Karin Elfving.

En fråga som hänger över de mindre skolorna som ett ständigt, mörkt moln är de skärpta kraven på lärarbehörighet som införs fullt ut 2015. I byskoleprojektet finns en samsyn kring att reglerna för fjärr- och distansundervisning behöver luckras upp.

– Det finns beräkningar om att alla skolor med färre än 200 elever kommer att få problem att uppfylla behörighetskraven. Så någon form av förändring för att hjälpa de mindre skolorna kommer att bli nödvändigt. Det kan handla om att tillåta fjärrundervisning för exempelvis praktiska ämnen där vi har svårt att ha fasta lärare, konstaterar Marie-Louise Gustafsson.

Fredrik Mårtensson är frilansjournalist.

Greetings from Thailand...

$
0
0

Älgjakt, Thailandsresor och långa vistelser i hemlandet. Föräldrar har många skäl till att begära ledigt utanför loven för sina barn. Skolan å sin sida ställer allt högre krav på elevers närvaro.

Fotomontage: Marianne Liljenberg

Många föräldrar vill ta ledigt under terminerna för sina barn. Men bestämmelserna kring elevers frånvaro har skärpts i nya skollagen. Dessutom ställer mängden nationella prov högre krav på att eleverna är på plats i skolan.

Annika Hedås-Falk är rektor på Sofia skola, en f–9-skola i Stockholms innerstad. Hon bestämde sig för länge sedan för att vara mycket restriktiv med att bevilja ledigt för rena semesterresor. Inte för att hon har något emot dem, men hon tycker att 15–16 veckors skollov om året räcker.

Tidigare var som mest en fjärdedel av eleverna på skolan bortresta veckorna efter jullovet, för att ”alla” var i Thailand. Ett halvtomt klassrum mår ingen bra av, varken de som är borta eller de som är kvar, menar hon.

– Jag anser att det på allvar får negativa konsekvenser när elever är borta från gruppen. Alla individer är viktiga i en klass. Eleverna har rätt att vara i skolan – oavsett vad föräldrarna tycker!

Ibland reser familjerna ändå, utan att ha fått ledigt. Det ger olovlig frånvaro, men från skolans sida är det viktigt att inte lasta eleverna för det utan att alltid hjälpa dem om de har kommit efter, menar Annika Hedås-Falk.

– Men genom att resa iväg på det sättet signalerar föräldrarna brist på respekt för skolan, att den inte är viktig.

På Sofia skola ville man förändra den attityden och har på ganska kort tid, cirka ett år, också lyckats med det.

– Vi har kommunicerat väldigt tydligt till föräldrarna vad som gäller. Först blev en del jättearga, men det har klingat av nu. En förälder sade att ”jag tycker att det här är en skitdålig regel – men det är asbra att du som rektor står upp för det som gäller.” Om man förklarar och har goda skäl till varför man har vissa regler visar man och skapar respekt.

Reglerna är väl förankrade i personalgruppen, vilket underlättar då rektor inte ensam behöver förklara dem. Stockholms stads policy är att rektorerna ska vara restriktiva med ledighet, men det finns ändå olika ståndpunkter i rektorsgruppen för de kommunala skolorna, menar Annika Hedås-Falk.

– Men jag behöver inte gömma mig bakom några policybeslut – jag står för det här.

Hon bedömer rätt till ledighet i varje enskilt fall och beviljar när det gäller till exempel begravningar eller om ett adopterat barn ska besöka sitt födelseland.

Målet med hennes linje är att skapa optimal kunskapsutveckling för alla elever, inte bara när en elev står och väger mellan f och e, utan också mellan b och a.

– Tycker man inte att eleverna behöver vara i skolan för mer än att nå godkänt – då har man satt ribban för lågt. Man kan aldrig säga att en elev är ”klar”, att ”den här eleven kan mycket väl resa bort i tre veckor utan problem”. Vårt mål är att toppa varenda unge!

I Solna strax norr om Stockholm införde man flexibelt sportlov för flera år sedan, för att öka valfriheten. Från början kunde familjerna välja mellan fyra veckor, men nu är det begränsat till två – vecka nio och tio.

– Men jag tror inte att det blir kvar. Skulle lärare och rektorer få bestämma skulle man inte ha det, säger Eva-Lotta Aste, rektor för f–3 på Bagartorpsskolan.

Hur man än gör blir det svårt för elever och lärare att ta igen allt skolarbete, menar hon. Nationella prov i allt fler ämnen och årskurser gör det också svårare att hitta datum för ledighet. Det gjorde att årskurs nio i våras inte fick välja sportlovsvecka.

Hennes kollega Anita Unger Terzakis, biträdande rektor på f–9-skolan Råsunda skola, säger att undervisningen under sportlovsveckan inte blir riktigt som vanligt för de elever som väljer att gå i skolan.

– Vi kan inte ha ämneslärare på plats i varje ämne. Det blir betydligt mer självstudier.

Flexibiliteten innebär också en merkostnad för den enskilda skolan, som får bekosta en veckas ledighet vid annat tillfälle för de lärare som arbetar under lovet.

Även i Solna har skolorna blivit mer restriktiva till ledighet utanför loven. Med de nya styrdokumenten är det inte längre rimligt att vara särskilt generös, menar Anita Unger Terzakis.

– Räknat på ett år har eleverna fler lediga dagar än skoldagar. Det är också ett motiv: de dagar man faktiskt ska gå i skolan, bör man vara där.

I Älvdalen har man lite speciella förutsättningar, berättar Christine Lundberg, rektor på Idre/Särna skolor. Kommunens basnäring är turismen och många föräldrar arbetar inom den. Det innebär att de måste arbeta under i stort sett alla ordinarie skollov och inte kan vara lediga med sina barn.

– Däremot kan de vara lediga under hösten. I september börjar en stark tradition i trakten, älgjakten. Vi ser att många av våra elever vill vara lediga med sina föräldrar då.

Christine Lundberg tror dock inte att skolorna i Älvdalens kommun är mer generösa med ledighet än på andra håll.

– Det är ett dilemma att föräldrarna inte alltid har möjlighet att vara lediga med sina barn – som vi naturligtvis vill att de ska kunna vara. Men vi kommer inte att säga nej till alla önskemål om ledighet, så mycket kan jag säga.

Marianne Henriksson, rektor på Norra skolan i Motala, ger lite motvilligt ledigt för sina f–6-elever när det inte är lov.

– Jag tror inte att man som förälder förstår hur mycket som händer i skolan på en vecka, utan tycker att det räcker att barnet tar med matteboken på resan. Men det är ju allt det andra – diskussioner, genomgångar, säger hon.

– Jag tycker att föräldrar tar väldigt lättvindigt på att ta ledigt från skolan. Vi försöker ändå vara tillmötesgående, om eleven ser ut att klara målen och det gäller en kortare ledighet, kanske en vecka.

Det kan handla om invandrade familjer, som ska tillbaka på besök till sina hemländer och vill stanna länge då de inte har varit där på många år. Marianne Henriksson tar diskussioner med dem, för att försöka lägga resan i samband med längre lov.

– Att de vill resa har jag full förståelse för, i mitt hjärta, men de rena semesterresorna kan jag tycka att man väl får avstå från, eller att man reser när barnen ändå är lediga.

Marianne Nordenlöw

Träffsäkert ledarskap lyfter Ronnaskolan

$
0
0

Lina Axelsson Kihlblom har ett tydligt mål: Det ska inte synas i resultaten att nästan alla hennes elever har utländsk bakgrund. Och på två år har hon fått Ronnaskolan i Södertälje att nå helt nya nivåer. "Men jag är ingen superkvinna", säger hon.

Lina Axelsson Kihlblom styr allt mindre. Förr sade hon till lärarna att ”vi ska prova det här, fast ni inte vill”; i dag säger hon ”mina damer och herrar, det är ni och inte jag som kan bäst!”.

I expeditionen på Ronnaskolan i Södertälje står en sjuårig knatte med en stor ryggsäck. Han har med sig sin pappa och ett intyg på att han inte orkar gå upp på berget till den paviljong där hans klassrum ligger.

– Kom, vi prövar! säger Lina Axelsson Kihlblom.

Följd av pojken, pappan och en lärare som tolkar arabiska kryssar hon på höga klackar över skolgården. I backen möter hon en sprudlande ström av ungar som ropar ”hej rektorn!” och kramar hennes tajta kjol.

På toppen vänder hon sig mot pojken.

– Du är ju jättestark!

Han kikar upp snabbt, kisar och ler minimalt.

Lina Axelsson Kihlblom leder sedan 2011 f–9-skolan Ronnaskolan med 800 elever. Den ligger i miljonprogrammet Ronna där en överväldigande majoritet av de boende har utländsk bakgrund, de flesta från Irak och Syrien. Andelen nyanlända är hög – minst en femtedel av eleverna på skolan har bott i Sverige kortare tid än två år.

När Lina Axelsson Kihlblom tog över Ronnaskolan var 52 procent av niondeklassarna behöriga till gymnasiet; två år senare hade den andelen stigit till 76 procent.

Hur är det möjligt? Lina Axelsson Kihlblom sitter på sitt tjänsterum, med utsikt över ett tjärpapptak och en stor fläkttrumma, och funderar. Hon ser ut som om frågan är ny, vilket är förvånande med tanke på att hon var en av huvudpersonerna i ur:s tv-serie Rektorerna och är van att reflektera över sitt jobb, även i medierna.

– Det viktigaste är att måla målet, säger hon eftertänksamt. Att måla upp en bild av hur det ser ut här på skolan när vi har lyckats.

Vägen dit hade hon ingen aning om för två år sedan, men hon menar att hon nu har hittat sambanden mellan allas personliga utveckling och organisationsutvecklingen.

Skolan var först ut i Södertälje kommun med att införa en tvålärarmodell, vilket betyder att det ska finnas två ämnesbehöriga lärare i klassrummet på alla lektioner.

– Det är en dyr konstruktion, men den är effektiv.

Modellen bidrar till att lärarna kan ha, som Lina Axelsson Kihlblom säger, stenkoll på alla elever. Även hon själv är vaksam på enskilda elever, särskilt dem som måste höja sina resultat för att få plats på gymnasiet. Dem träffar hon, tillsammans med föräldrar och lärare, hela nian i regelbundna samtal om elevens mål och vägen dit.

Skolan har också slutat att placera nyanlända elever i förberedelseklass. De får genast börja i en vanlig klass och sedan läsa svenska som andraspråk en heldag i veckan.

– De får chansen att visa att de är enormt duktiga. De slipper pseudomiljön och hamnar i en vanlig svensk klass med svenska kamrater.

Bara ett fåtal av dessa svenska kamrater har svenska som modersmål. Språken är många, liksom kulturerna och erfarenheterna av utsatthet i olika former.

– Det gör att man förlorar lite i effektivitet. Men i stället vinner man i trygghet och igenkänning. Lina Axelsson Kihlblom har varit tydlig med att höga förväntningar är nyckeln till framgång för barn i Ronna. Hennes mål är att före 2015 ska andelen behöriga till gymnasiet här vara högre än riksgenomsnittet, som var 88 procent våren 2013.

Att nästan alla elever har utländsk bakgrund ska alltså inte synas i resultaten. Är det rimligt? Irakiska barn är lika smarta som svenska, säger Lina Axelsson Kihlblom. Självklart, men om ett irakiskt barn har missat flera års skolgång, sett bilbomber detonera och har föräldrar som inte kan svenska, ska man då ha samma krav på det barnet som på ett barn med svenska föräldrar?

– Oddsen kan vara sämre i individfall, men man måste tänka nytt. De här eleverna har inte det akademiska språket. Men man kan till exempel tänka juridik utan att kunna läsa ett pm på kanslisvenska – i stället kan man kanske se ett sammanfattande klipp på Youtube. Eleverna är inte dumma eller lata, de är smarta – det är ett effektivt sätt att jobba.

Mobilen ringer, Lina Axelsson Kihlblom svarar – det gäller en rekrytering till fritids.

En stor andel av de anställda på Ronnaskolan har själva utländsk bakgrund och talar svenska med brytning.

– En engagerad och positiv lärare som kan tydliggöra målen och coacha eleverna dit kan ha ett dåligt språk och ändå fungera väldigt bra.

Möjligheten att välja skola har gjort att många föräldrar som har höga förväntningar på sina barn flyttar dem från Ronnaskolan. Lina Axelsson Kihlblom menar att detta har förstärkt segregeringen.

– Samhället måste visa föräldrar att framtiden inte bestäms av vilken skola ett barn går i eller om några klasskompisar eller fröken bryter. Det är så många andra faktorer som avgör om man blir en skattebetalande medborgare med ett rikt känsloliv.

Det är dags att avveckla det fria skolvalet, tycker Lina Axelsson Kihlblom.

– Bor man på ett ställe så ska man gå i den skola som finns där. Föräldrarna ska koncentrera sig på sina egna barn och inte på andras. Och friskolor borde ha ett eget upptagningsområde och ta sin del av samhällsansvaret.

Skulle hon vilja ha sina egna barn på Ronnaskolan?

– Inte den första terminen jag jobbade här, men nu skulle jag det.

Mobilen ringer igen men den här gången verkar Lina Axelsson Kihlblom inte höra den, så engagerad är hon i samtalet.

När fokuset är på de elever som har svårt att klara skolan finns en risk att andra grupper hamnar utanför. Till exempel de ambitiösa som siktar på högkvalificerade yrken. Men genom tvålärarmodellen kan skolan ge även dem det stöd de behöver, menar Lina Axelsson Kihlblom.

En annan grupp som kan hamna utanför fokus är elever som lever med en hedersproblematik. Skolan har startat en tjejgrupp som leds av unga lärare med egna insikter i sådana problem.

– De talar klarspråk om vilka förväntningar man kan ha på livet. Att man ska våga kämpa för sina egna mål.

Killarna är svårare att nå. Ett sätt är, menar Lina Axelsson Kihlblom, att ta vägen via skolprestationerna. Den som lyckas i skolan kan våga vara friare och inte ge efter för förtryckande strukturer, är tanken. Hon ser tecken på att det lyckas när hon sitter i elevhallen och pratar resultat med eleverna.

– Då hör jag de där tuffa killarna som tidigare kunde skryta med att de hade nitat någon ropa ”ah, jag är bättre än dig i matte!”.

Lina Axelsson Kihlblom är en stark auktoritet men samtidigt precis så lyhörd som man måste vara om man ska få elever och lärare att må bra i en organisationsförändring som den här. Empatiskt ledarskap, kan man säga.

Det händer att jobbet blir för tufft, som när en pappa bröt ihop just vid det här mötesbordet där vi sitter.

– Han ställer sig upp och bara gråter ut sin ångest! Och jag ska sätta mig med min budget en timme senare. Sådana händelser, och när barn utsätts för övergrepp – då måste man ta hjälp. Jag är ingen superkvinna.

Lina Axelsson Kihlblom har vänt sig till kommunens personalhälsovård och fått samtalsstöd där.

Faktum är att hon själv har läst psykoterapi – och är utbildad jurist. Hon har svårt att säga vilken roll dessa meriter spelar för henne i dag.

– Vad som är jag och vad som är akademia, det vet jag inte. Men det juridiska kan ge mig en grundstruktur att stå på ibland. Och jag vet ju från min psykoterapiutbildning hur tanke och känsla hänger ihop.

Det är lunchdags. Lina Axelsson Kihlblom smattrar genom korridorerna till matsalen där hon sjunker ner med sin lasagne hos tre tjejer i nian. De grubblar redan över sina gymnasieval; en vill bli barnläkare, en annan jurist och en tredje vill bygga hus, men de tvekar inför studierna – måste man verkligen gå natur om man ska bli läkare?

– Plugga är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv! Nu är jag bara en morsa som betalar räkningar i förorten, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Det låter inte särskilt motiverande, men å andra sidan är det knappast någon som tror henne.

Katarina Bjärvall är frilansjournalist.

Skilj på bedömning och betyg

$
0
0

Lärare i estetiska ämnen saknar ord för att beskriva elevernas prestationer, hävdar forskaren Olle Zandén. – Att samtala med kollegor om elevarbeten ger säkrare bedömningar, samtidigt som ett gemensamt yrkesspråk utvecklas.

För många lärareär bedömning nära kopplat till att sätta betyg. Men Olle Zandén vill skilja ut betygsättning från bedömningen.

– Forskning visar att betyg fungerar som en yttre belöning som flyttar fokus från själva lärandet i ämnet till att eleverna bara gör det som krävs för att få högsta betyg.

Han anser att begreppet bedömning i första hand bör användas för arbetet med att utveckla elevernas lärande. Genom att kontinuerligt återkoppla och samtala med eleverna om vad och hur de lär sig, kan eleverna så småningom bilda sig egna välgrundade omdömen om sitt konstnärliga skapande.

– Börja med att ha en dialog med eleven som beskriver lärandet. En mängd forskning visar att den respons som elever får kring sitt arbete har en mycket stor påverkan på deras lärande.

Men Olle Zandén anser att bedömning även kan göras på ett felaktigt och oreflekterat sätt som skadar eleverna.

– Vad händer med den elev som får höra av sin musiklärare att han eller hon inte kan sjunga? Det är vårt ansvar som lärare att inte använda bedömningen som ett hot, utan som en dialog om vikt­iga kvaliteter.

Ett tillvägagångssätt som han rekommenderar är att samtala med eleverna om deras konkreta arbeten, till exempel hur eleverna tänkt och gjort när de skapat en skulptur eller komponerat ett musikstycke, och att läraren kommer med förslag på hur uttrycket i det som eleverna skapat kan förändras.

– Beskriv först och gör bedömningen sist. Det är visserligen svårt att beskriva, men beskrivningen skärper uppmärksamheten och lägger en grund för bedömningen.

Olle Zandén föreslår också att läraren väljer ut elevarbeten som är minst en månad gamla och som därför går att samtala om med lite distans – det kan annars vara svårt för både elever och lär­are att särskilja det som skapats från personen som gjort det.

Han menar att det finns en fälla kring bedömning i estetiska ämnen som många lärare hamnar i. I stället för att bedöma elevernas prestationer bedöms eleverna utifrån sina egenskaper. Till exempel beskrivs elever som begåvade, konstnärliga eller musikaliska i stället för att det som de producerar har konstnärliga eller musikaliska kvaliteter.

– Om vi bedömer elevernas identitet blir det hela väldigt personligt, ibland kränkande. I en del ämnen, till exempel historia, gör vårt vardagsspråk det lättare att skilja mellan kunskap och personlighet. Man säger inte att en person är historiskt begåvad, utan man talar om vilka historiekunskaper han eller hon har.

Olle Zandén varvar sitt arbete som forskare i musikpedagogik vid Linnéuniversitetet med att föreläsa om olika aspekter kring bedömning. En vanlig fråga som han får från lärare i estetiska ämnen är hur de ska beskriva kvaliteten i elevernas lärande i förhållande till kursplanens krav.

– Lärare i estetiska ämnen verkar sakna ett gemensamt yrkesspråk. Utan yrkesspråket är det svårt att utveckla den ämnesspecifika kvaliteten och bedöma elevers prestationer på ett likvärd­igt sätt.

Han anser att det enda sättet att utveckla ett yrkesspråk är att samarbeta med ämneskollegor. Sedan kommunaliseringen av skolan i början på 1990-talet är lärare i estetiska ämnen ofta ensamma om sin kompetens i arbetslaget och på sin skola. ­
I Skolinspektionens kvalitetsgranskning av musikämnet framgår det att musiklärare behöver få utrymme att diskutera arbetssätt och metoder med varandra. I granskningen visar det sig att rektorerna ofta överlåter utvecklingen av ämnet till den enskilde musikläraren.

– Det är rektorns ansvar att se till att det finns tid för ämnesgrupper. Jag tycker även att fackförbunden borde driva den viktiga frågan om kollegialt samarbete för lärare i estetiska ämnen.

Studier visar att de kollegiala mötena behöver äga rum vid minst tre tillfällen per termin för att vara meningsfulla. Olle Zandén berättar att det brukar behövas några träffar innan lärarna vågar visa för sina kollegor hur de verkligen arbetar. Han anser också att det är viktigt att samlas kring konkreta elevarbeten, för att det ska bli tydligt vad som beskrivs.

– Språket hjälper oss att skärpa uppmärksamheten, så att vi lägger märke till saker och ting. Men om diskussionen blir för allmänt hållen, till exempel om vi diskuterar kunskapskraven i kursplanen utan att koppla till något konkret, finns det risk för att vi inte talar om samma sak eftersom orden har olika innebörd för oss.

Illustration: Tzenko StoyanovAtt gemensamt diskutera och bedöma elevarbeten från slöjd och bild eller inspelningar från dans-, teater- eller musikundervisning är bra arbetssätt, tycker Olle Zandén. Men musik, dans och teater är flyktigare än en målning eller skulptur och han tror därför att det kan krävas mer kollegialt utvecklingsarbete för att hitta ett språk som beskriver dessa uttrycksformer.

– Det är en utmaning att få musicerandet att kompa med språket. Hur ska musikläraren beskriva kvaliteter i reggae? Eller beskriva skillnader mellan hur tonen A låter på olika gitarrsträngar?

Olle Zandén har tagit fram Skolverk­ets bedömningsstöd för musik i årskurs 9. Det består av ljud- och filminspelningar av ensemblespel och elevkompositioner som kommenteras av musiklärare från hela landet. I bedömningsstödet finns också tips på hur kollegor kan jämföra sina bedömningar och kvalitetsuppfattningar – och börja utveckla ett gemensamt yrkesspråk. Liknande bedömningsstöd finns även för bild- och slöjdlärare.

– Grunden i att utveckla ett professionellt omdöme ligger i gemensam bedömning och återkoppling mellan kollegor. Om du vet att dina subjektiva omdömen faktiskt är uttryck för en gemensam bedömningskultur så kan du argumentera bättre i förhållande till elever, föräldrar och politiker, än om du bara uttrycker din privata smak.

Olle Zandén känner oro inför den internationella trend som medfört ökad styrning av bedömning och undervisningsinnehåll, i länder som England och USA. I Sverige förs det en politisk diskussion om att skapa tydligare riktlinjer för att uppnå mer likvärdig bedömning och betygssättning i skolan, exempelvis genom att införa nationella prov även i de estetiska ämnena. Han ser risker med att undervisningen mer kan komma att styras av innehållet i de nationella proven än av kursplanerna. Och att lär­arnas bedömningar reduceras till ytligt mätbara resultat.

– Vi måste utveckla yrkesspråket för att kunna ge uttryck för våra profess­ionella omdömen och hävda det som är unikt i de estetiska ämnena, säger han.

– Det brådskar.

Text: Kristina Karlberg

Kamraterna lär av varandra

$
0
0

Formativ bedömning har gjort undervisningen tydligare, tycker slöjdläraren Emma Gyllerfelt på Ahlafors Fria skola. Dessutom ligger det i ämnets natur att stämma av, blicka framåt och söka lösningar.

Det knarrar och gnisslar när knivbladen äter sig igenom det färska träet. Eleverna i årskurs 6 i Ahlafors Fria skola gör krympburkar och har fått varsin förborrad del av en trädstam som de arbetar med att karva ur. När det är gjort ska de stoppa en rund träplatta i ena änden, så att det blir en burk. Eftersom färskt trä krymper när det torkar behövs inget lim för att plattan i botten ska fästa.

Tidigare har de pratat om begreppen estetiska uttryck, kultur, ungdomskultur och subkultur. Ganska avancerade begrepp som de ska försöka ge uttryck åt på ett personligt vis på sina burkar. Med ett mönster eller en text, till exempel. De har också skissat på förslag och fått respons på dem av sina klasskamrater och tittat på olika typer av krympburkar för att få inspiration. Förmågan som de tränar på är att tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

Men alla har inte kommit på hur de ska göra.

– Det är inga problem om ni inte har funderat klart än. Vi löser det tillsammans, säger slöjdläraren Emma Gyllerfelt.

Hon tipsar om att väggarna inne i den urgröpta stammen ska vara 4–6 millimeter tjock och visar en täljteknik då man håller kniven helt still i handen ovanpå knäet och låter träbiten glida fram och tillbaka över den. Det är ett ganska svårt grepp som kan kännas ovant, förklarar hon, men uppmuntrar dem att prova hur det känns.

Eleverna sitter utspridda på pallar och hyvelbänkar i den fantasifullt inredda salen. Från rummet intill, med borrmaskiner, svarv och maskinsågar, känns en svag doft av bränt trä. Bakom en glasvägg i andra änden av salen ligger textilslöjdsrummet.

Emma Gyllerfelt är utbildad i både trä och metall- och textilslöjd och arbetar vanligtvis integrerat med hårda och mjuka material i sin undervisning. Men inte i just det här projektet. Hon arbetar också med formativ bedömning, ett arbetssätt som hon tycker stämmer väl överens med slöjdämnets natur, med en ständigt pågående kommunikation, avstämning och feedback. Framåtblickande och lösningsorienterat. Flera kollegor har också fastnat för det, men det är inte en gemensam, organiserad satsning för hela skolan. Själv har hon gått på en föreläsning som Skolverket ordnade och sedan läst sig till sina kunskaper, testat sig fram och landat i att använda de delar som hon tycker fungerar särskilt bra; samtalet och tydlighet med vad som ska läras och fokuseras på.

Kamratbedömning enligt modellen »två stjärnor och en önskan«, två positiva omdömen och en sak som kan utvecklas, är ett bra sätt att tydliggöra eget och andras lärande för eleverna, tycker hon, och som kan göras på massor av olika vis.

– Vid kamratbedömningarna är min åsikt inte viktig. Eleverna blir varandras resurser och jag kan kliva ett steg tillbaka.

Hennes egna eleverhar exempelvis fått gå iväg två och två och prata för att sedan komma tillbaka och redovisa för de andra, men det kan bli ganska tidskrävande att göra så.

– Jag tycker att det fungerar bäst när kamratbedömningen sker samlat här i klassrummet. Dels för att alla vinner på att få lyssna på vad alla klasskamrater här tycker och tänker. De kan tipsa och hjälpa varandra att komma vidare. Dels får jag själv bättre koll på hur eleverna ligger till och vad de tycker är svårt.

För att det ska bli bra är det viktigt att gruppen är trygg och att man gör upp vilka samtalsregler som ska gälla. Till exempel att man ska lyssna på varandra och hur man säger saker på ett schysst sätt. Det kan kräva en hel del träning.

– Det är lätt med kamratbedömning om man tycker att något är bra men är det inte så snyggt så är det ganska svårt att säga något, säger Erik Olsson, en av eleverna.

Det täljsoch konverseras för fullt i salen och högar av spån växer på golv och bänkar. Emma Gyllerfelt går runt och kollar läget, ställer frågor och instru­erar när det behövs.

– Hur känns det om du vrider kniven på ett annat sätt?

Malva Berglund tänker göra en apa med ett lock som ser ut som ett aphuvud. Amanda Hagberg ska skriva LOL på sin burk. Hon skulle vilja göra en sköldpadda, men det är för svårt.

– Du kanske kan göra en liten sköldpaddsknopp på locket, föreslår kompisen bredvid.

– Åh, vilken bra idé. Jag skulle vilja ge dig en kram men det kan jag inte, säger Amanda Hagberg och visar upp händerna med kniv och träbit.

Julia Lindéns stambit är helt urgröpt. Hon visar upp den för Emma Gyllerfelt som frågar vad som har gått bra, hur hon har gjort och vilket som är nästa steg för henne. Det är att få bort barken på utsid­an. Hon får pröva en annan teknik , då man fäster träbiten i hyvelbänken och använder en bandkniv med handtag i bägge ändarna.

Malva Berglund är trött i händerna. Emma Gyllerfelt säger att man inte behöver trycka så hårt när man vrider knivbladet mot träet.

Det är dags att samlas för en genomgång. De pratar om hur det har gått, vad som har varit lätt och svårt och delar med sig av »tips och trix«.

Flera elever berättar att det har blivit som en tratt i stället för ett jämnstort hål när de täljer. Nästan alla har fått blåsor i händerna. Amanda Andersson tipsar sina klasskamrater om att man ska hålla kniven lättare i handen och tälja med spetsen på kniven.

Vissa tycker att det blev lättare att tälja i slutet av lektionen när de hade fått in tekniken. Andra upplevde att det blev jobbigare ju längre tiden gick eftersom det gjorde ont i händerna.

Emma Gyllerfelt tycker att hon har blivit tydligare i planeringen och undervisningen genom att använda formativ bedömning. Hon är mer på det klara med vad hon vill uppnå och fokuserar på ett långsiktigt mål och några kunskapskrav i taget i projekten. En strategi som fungerar för henne.

– Framför allt försöker jag hela tiden få eleverna medvetna om syftet med projekten som vi arbetar med. Eftersom de bara har slöjd en gång i veckan och hinner glömma, så inleder vi de flesta lektionerna med att göra det tydligt vilket mål som står i fokus och vad det är som de ska lära sig.

Arbetssättet gör det också lättare att sätta betyg, eftersom hon har större fokus på lärprocessen och kan hämta stöd i de muntliga och skriftliga redovisningarna från kamratbedömningar och loggböcker.

När det är städatoch undanplockat läggs träbitarna som inte är färdigtäljda tillbaka i frysen igen, för att de ska behålla fukten. Träet är mer lättarbetat då. Att få uppleva skillnaden mellan att arbeta med torrt och färskt trä är ytterlig­are en poäng med krympburksuppgiften. Eleverna får med sig ett par frågor i loggböckerna till nästa gång.

– Jag har funderat en hel del på syftet med elevernas loggböcker. Tidigare använde jag dem till att låta eleverna svara på ett antal ganska allmänna frågor efter de olika momenten. Nu ställer jag en till två styrda och mer specifika frågor kring det som de arbetar med. I loggböckerna kan de också berätta för mig om det är något de missat eller inte förstått under lektionen.

Text: Maria Nöjd

Lättare ge snabb respons med datorn

$
0
0

Lättillgängligt och överskådligt. Att använda IKT i bedömningsarbetet innebär många fördelar enligt Frida Olsson, lärare i bild och matematik.

För två år sedan, när alla högstadieelever på Adolfsbergskolan i Örebro fick en egen dator, började hela skolan arbeta med en gemensam digital lärplattform. I stället för att skriva 150 allomfattande omdömen en gång per termin skriver Frida Olsson nu omdömen om varje bilduppgift direkt när uppgiften lämn­ats in i den digitala portfolion. Ibland klistrar hon in delar ur kursplanens bedömningsmatris och kopplar ihop dem med omdömet så att det blir tydligt för eleven vad hen har lyckats med, och vad hen behöver tänka på för att komma vid­are. Beroende på hur uppgiften ser ut får eleven ibland möjlighet att direkt komplettera den.

– Om det till exempel är en bildanalys får de som vill lämna in en komplettring efter att de läst mina kommentarer. Men en del är nöjda och tycker att det räcker med den nivån som de har uppnått och då är det förstås också okej. Att komplettera är en valmöjlighet, säger Frida Olsson.

Handlar uppgiften om till exempel färglära kan det vara svårt att komplett­era inlämningen direkt – i så fall skulle ju eleven behöva göra om hela bilden.

– Men då kanske den eleven väljer att arbeta med vattenfärg när vi sedan jobbar med tekniker och får på så sätt chans att visa vad han eller hon lärt sig av den förra uppgiften.

I lärplattformen samlas numera det mesta hon och eleverna gör. Arbetet börjar med att hon väljer ut vissa kursavsnitt – det går inte att jobba på samma sätt med alla avsnitt, med 150 elever skulle det i så fall bli alldeles för mycket arbete – och lägger in de uppgifter i plattformen som alla elever ska göra under terminen, och till vilka datum de ska vara klara.

Hur själva uppgiftspresentationen ser ut varierar. Ibland lägger Frida Olsson in den lokala pedagogiska planer­ingen i uppgiften. Andra gånger bifogar hon en länk till en bild som exemplifierar vad eleverna ska göra, eller ett You­tube-klipp som underlättar för dem att förstå. När eleverna ska göra egna filmer brukar hon skicka med exempel på gamla elevfilmer i plattformen, och när hon har gjort en powerpointpresentation i klassrummet för att introducera en uppgift brukar även presentationen hamna i lärplattformen så att den finns tillgänglig om eleverna känner att de behöver se den igen.

Allt eftersom eleverna sedan blir klara med sina uppgifter redovisar de dem i plattformen. Ofta använder de webbkameran och fotar av det som de har gjort.

– Och nej, kvaliteten på fotona blir förstås inte tillräckligt bra för att jag till exempel ska kunna bedöma bildens färgkvalitet. Det egentliga bedömningsarbetet sker fortfarande i klassrummet men fotot fungerar som hjälp för mitt minne och gör bedömningen lättöverskådlig. Skulle jag bli osäker vid slutbedömningen kan jag fortfarande gå till bildsalen och plocka fram elevens mapp och titta på originalbilden, säger Frida Olsson.

I och med att alla inlämningsuppgift­erna är samlade i lärplattformen går det väldigt smidigt att se vilka elever som har missat att lämna in någon uppgift.

– Då påminner jag först via plattformen, och får på så vis in ytterligare några uppgifter, och har sedan inte så många elever kvar som jag måste söka upp och påminna personligen. Det underlättar, konstaterar Frida Olsson.

Möjligheten att ge feedback direkt efter varje inlämningsuppgift via datorn öppnar upp för ett nytt sätt att kommunicera med eleverna och därmed en ny möjlighet att nå de elever som inte säger så mycket i klassrummet eller dröjer sig kvar efter lektionen. En del elever tar också chansen att svara på Frida Olssons kommentarer direkt via datorn. Ibland håller de inte riktigt med, ibland frågar de om något som de inte förstår i omdömet. Men Frida Olsson önskar att eleverna som kommunicerade via datorn vore ännu fler och hoppas att antalet ska öka ju mer arbetssättet har satt sig.

– Vi lärare har insett att det är väldigt viktigt vad vi lägger för grund i sjuan. Många sjuor tycker att arbetet med lärplattformen är svårt i början och att det är mycket att hålla reda på. Då gäller det att vi coachar dem ordentligt, konstaterar hon.

En annan sak att tänka på är att ge även de elever som har svårt att uttrycka sig i skrift samma chans att visa sina kunskaper som de som tycker det är enkelt. Den digitala lärplattformen gör det lätt för de elever som vill lämna in en ljudfil i stället för en text. Det har ingen av Frida Olssons elever ännu gjort, däremot har hon agerat sekreterare åt några elever som haft svårt att själva få ner sina utvärderingar i skrift.

– För att det ska vara så överskådligt som möjligt vid betygssättningen är det viktigt att allt finns med i den digitala portfolion, även det som man har diskuterat muntligt med vissa elever, säger hon.

Text: Johanna Ulrika Orre

»Lär eleverna läsa kartan«

$
0
0

När Johan Alm började använda matriser i sin bedömning blev han en bättre lärare. Nu utbildar han andra lärare i kunskapsbedömning. – Alla lärare måste göra samma tankevända – eleverna kan inte veta vad du tänker, säger han.

Foto: Emil Malmborg– It must have been love…… Titta på mig: D-2-3-4, G-2-3-4, A-2-3-4, D-2-3-4.

Åttondeklassarna i Västra hamnens skola i Malmö sjunger och spelar Roxette med sin musiklärare Johan Alm. Ensemblespel står på schemat och Johan går igenom elbasens komp.

– Titta på matrisen. Vad står det att man ska göra i nästa steg? Rytmisera, vad betyder det? Var lägger du rytmen? Rytmen i högerhanden, och pulsen i foten – lång, kort, lång.

Eleverna sitter i en halvcirkel och spelar på akustiska gitarrer. Framför sig har de två papper, »ett med vad man ska göra och ett med hur man ska göra det«, som Johan säger. I matrisen står vad eleverna ska göra på varje nivå.

– Nu kan ni rytmisera, vad är nästa steg? Följa trummisens puls. Det gör man med foten. Fint, ni är redan uppe på nians mål om ni klarar det här.

Under de runt sex år som Johan Alm har arbetat med bedömningsmatriser har hans elever blivit mer motiverade och deras resultat förbättrats. Nu förstår eleverna vad de ska göra och de kan bedöma sig själva och varandra. Undervisningen har blivit tydligare, tycker han.

När han föreläser om matriser för est­etlärare brukar han använda en liknelse om kolloledarna som väcker barnen mitt in natten för en nattrunda, mörkerspårning, i skogen. Ledarna ger instruktioner, men kollobarnen glömmer uppgiften, de glömmer målet, missar att lyssna, några går vilse.

– Sedan tar ledarna fram kartan och förväntar sig att deltagarna ska kunna läsa den. Men de får varken veta var de är eller vart de ska på kartan, säger han.

Kartan, det är kursplanen. För många lärare tar kursplanens kunskapskrav rakt av, kallar dem matriser och låter eleverna använda dem. Feltänkt, anser Johan Alm.

– Det är meningslöst att presentera kunskapskraven när eleverna inte förstår dem. Kursplanen är skriven för oss pedagoger. Men vi måste hjälpa eleverna att klara nattrundan på egen hand.

Nyckelordet är: konkretisera. I stället för att säga att eleverna ska akta sig vid bäcken, så berättar man hur man gör för att komma över bäcken utan att ramla i. Man kan till exempel gå över där det finns en sten eller där det är smalt. Eller fråga en kompis hur den tog sig över.

– Precis så konkret måste det vara. De måste kunna se grenarna och stenarna framför sig.

En del lärare är rädda för att det ska låta alltför banalt. Ett område i bild handlar till exempel om perspektiv och skuggning. Men vad betyder kunskapskravet att »använda verktyg och tekniker« när man ska skugga? En bildlärare svarade honom att det inte ska synas streck – bra, skriv det då, sa Johan Alm.

– Skriv som du talar i klassrummet. Det låter inte alls löjligt. Då förstår eleverna att de ska snedställa pennan så att det inte syns några streck.

På lektionen i Västra hamn­ens skola gäller det för basisterna att lära sig byta mellan bastonerna i låten, att rytmisera bastonerna och att slutligen kunna följa trummisens puls. När det är klart fortsätter Johan Alm med trummorna. De har redan gått igenom vad ett svårare trumkomp är.

– Vi har en nivå kvar på trummorna: fillin. Först kommer pukorna, sen är det en cymbalgrej. Vad heter den här cymbalen? Crash, ja, den låter ju så.

Tillsammans övar de på en fillin genom att klappa på knäna och rumpan: 1-å, 2-å, 3-å – crash! på cymbalen. Snart har de har gått igenom alla instrumenten i matrisen.

– Det var fem stationer, mina vänner, nu ska ni träna individuellt. Ta en penna och kryssa för och kommentera det ni klarade. Sedan formulerar ni tre mål som ni vill fixa framöver.

Eleverna sprider sig över de förberedda stationerna och spelar. När de har klarat ett instrument går de till nästa instrument på listan. Med hjälp av matrisen ser de exakt vad de ska göra, och i vilken ordning. Ingen behöver fråga. På sina papper skriver de egna kommentarer om hur det går och vad de behöver träna mer på.

Foto: Emil MalmborgFör att en bedömningsmatris ska fungera är tre saker avgörande, enligt Johan Alm. För det första måste språket vara sådant att varje elev förstår det. Det ska också finnas en tydlig koppling till kunskapskraven i kursplanen. Dessutom ska progressionen i förmågorna och färd­igheterna framgå tydligt.

Fokus måste förskjutas från person till prestation, från vad eleverna är till vad de gör. Att prata om det första är meningslöst eller till och med skadligt, betonar Johan Alm. Ofta säger man att en elev är musikalisk, kreativ eller ansvarsfull. Men varken eleven själv eller kamraten som står bredvid förstår vad det betyder – vad gör man när man tar ansvar?

– Jag berättar för eleven att det kan vara att öva tills man kan och ta med sig alla grejor till lektionen. Nästa gång kollar jag att han eller hon har gjort det, säger han.

Skillnaden mellan »gör« och »är« kan ibland vara svår att se, påpekar han. Att bara kalla någon en positiv ledare säger inget. Men förklarar man varför och vad det betyder, till exempel att man räknar in låten, hjälper och uppmuntrar andra, så blir det begripligt.

Efter att man som lärare har konkret­iserat kunskapskraven ska man dessutom formulera en progression som är rimlig. Det kräver att man ger många exempel på vad som är en högre svårighetsgrad. Även layouten är viktig. Johan Alm brukar feta de formuleringar som beskriver progress­ionen i matrisen. Då kan eleverna själva bedöma var de eller kamraterna befinner sig och de ser vad som krävs för att nå nästa nivå – de lär sig att läsa kartan.

När matrisen är klar är nästa steg att visa eleverna var de befinner sig på kartan, genom att ge dem feedback. Det är viktigt att de förstår. Genom att be dem ringa in mål de behöver eller vill uppnå lägger man grunden för självbedömning, man lär dem att läsa kartan.

Johan Alm brukar föreläsa för lärare i estetiska och andra ämnen, ofta på est­etiska programmet. Då låter han lärarna samarbeta och utgå från ett moment i undervisningen som de kan väl. Den ska försöka ringa in vad de är ute efter, vilka kunskapskrav som är i fokus. Ofta upptäcker lärarna att de inte riktigt vet vad de är ute efter.

– Hur ska då eleverna ha en chans? Det är erfarna lärare, men vi är så ovana att precisera, vi tar för givet att vi är tydliga.

Pernilla Westesson är slöjdlärare och Johan Alms kollega. Hon har alldeles nyligen arbetat fram en egen matris i slöjd under en fortbildningsdag med Johan.

– Alla grejor finns i huvudet, men det är inte konkret för eleverna. Det blir det med matriser.

När hon använde läroplanens formuleringar fick hon hela tiden förklara och översätta vad det stod för eleverna. Nu blir det tydligt från början och eleverna kan ringa in var de befinner sig.

– Det förenklar och jag behöver inte prata ihjäl mig med varje elev. Det är helt rätt för ett praktiskt ämne som slöjd.

För den ovanekan det ta många timmar att formulera sig i matrisform. En lärare beskrev på en fortbildningsdag att det kändes som om hon hade blåmärken i hela hjärnan. Johan Alm gör numera en matris på en halvtimme – och då har han planerat undervisningen samtidigt.

Det fantastiska med matriser är att de fungerar lika bra i alla ämnen och för alla åldrar, betonar han. Johan är också svensklärare och det var i svenskan han först började använda matriser. Det tog ett bra tag innan han kom på att de även skulle fungera i musiken.

Allra mest spännande är att matrisen till slut påverkar ditt sätt att undervisa. Den fungerar som en katalysator, säger han. När man har funderat mycket över vad man vill åt och över formuleringar, så blir man mer medveten och professionell i klassrummet. Man får bättre kontroll på sin undervisning, och ser att man verkligen undervisar om det man ska.

– Utvärderingar visar annars att åtminstone musiklärare ofta arbetar efter »sin egen läroplan« och inte efter styrdokumenten.

Matriserna ger också stöd vid betygsättning och omdömen, eftersom läraren hela tiden ser var eleven ligger. Det spar tid och besvär.

– För mig tar det högst en kvart att sätta betyg i slutet av terminen.

Fotnot: Under hösten kommer Johan Alms magisteruppsats: Att bedöma eller berömma. Niondeklassares kamrat- och självbedömning vid ensemblemusicerande i musikundervisningen.

Text: Maria Lannvik Duregård

Godkänd på fritiden

$
0
0

Bedömning i kulturskolan – finns det? Ja, flera musik- och kulturskolor erbjuder ett spelprov med examinatorer från London för sina musikelever.

– Syftet är att ge positiv feedback och inspiration att gå vidare, säger pianolär­aren Birgitta Hängsel.

Hon arbetar på Kulturskolan i Hässleholm där hon och flera andra lärare använder Graduate, eller ABRSM, ett system som låter musikelever ta instrumentexamen i olika svårighetsgrader.

– Det är motivationshöjande att bestämma mål att jobba mot. Det passar inte för alla, men det är roligt att kunna erbjuda de elever som vill ha lite utman­ingar.

ABRSM, står för Associated Boards of the Royal Schools of Music, och är en organisation för examination skapad av fyra engelska musikhögskolor. Grader­ingen är frivillig och bygger på elevens intresse och engagemang – och på att läraren vill arbeta med det. Man förbereder ett uppspel inför en examinator som kommer till Sverige från London på vårterminen. Det finns totalt åtta grader och ett förberedelsetest för nybörjare.

– Det är bra, för alla barn kan klara det. De får ett diplom direkt i handen med uppmuntrande kommentarer om deras spel, berättar Birgitta Hängsel.

Förutom spelprov kan elever ta grader i musikteori. Certifikaten används på skolor i andra länder för att bedöma elevernas förkunskaper och som en förberedelse för högre musikstud­ier. ­Birgitta Hängsel berättar om en elev som flyttat utomlands och kunde börja ta lektioner direkt på rätt nivå i den nya musikskolan.

För att lyckaspå proven krävs att eleven övar hemma och vill gå djupare, även teoretiskt. I examinationen bedöms musikkunnandet på flera sätt. Förutom att spela eller sjunga tre stycken från olika tids­epoker ska eleverna spela avista, skalor och improvisera. Även gehöret testas. Varje del poängsätts och det krävs en viss summa för att bli godkänd. Varje elev får dessutom ett individuellt skriftligt omdöme. Examinatorerna är musiker med särskild utbildning i att bedöma av ABRSM. Samma person kommer aldrig två gånger, för att bedömningen ska bli rättvis.

– Det är spännande att de kommer någon helt utifrån och lyssnar. Det höjer tempot i hela verksamheten, säger Birgitta Hängsel.

Examinationen är förstås på engelska vilket gör att eleverna även får träna på språket.

Proven påverkar undervisningen genom att läraren beställer ett förberedande material, med övningar och stycken att välja bland, från organisationen i London. Det ligger till grund för lektioner och läxor månaderna före uppspelet.

– Som lärare är det väldigt roligt att jobba med. Det är genomtänkt och fin progression från grad till grad, tycker Birgitta Hängsel.

I Hässleholms Kulturskola har ungefär 50 elever i åldrarna 10–18 graderat senaste året. De har sjungit och spelat piano, trumpet, fiol, viola, klarinett, gitarr och saxofon. En elev har till och med nått den högsta graden, på fiol. Eleverna betalar 500 kronor per prov utöver den vanliga kursavgiften, vilket gör att det krävs att föräldrarna kan betala extra. Att använda ABRSM kostar inte skolan något.

De som lyckas får ett diplom vid en officiell ceremoni. Bara någon gång har det hänt att en elev inte klarat sin nivå.

– Då vet de oftast att de inte har förberett sig tillräckligt och tar det ganska bra, säger Birgitta Hängsel, som också tycker läraren har ett ansvar för att hitta »rätt« nivå.

Hon ser inget problem i att en skolform som kulturskolan erbjuder bedömning för de elever som vill ha det. Tvärtom blir eleverna glada och stolta över att lyckas, menar hon. Huvuddelen av eleverna deltar inte heller i examinationerna. Birgitta Hängsel betonar samtidigt att hon tycker det är viktigt att kulturskolan bygger på glädje och inte ställer för höga krav.

– Eleverna ska få syssla med den musik de själva gillar och mår bra av.

Text: Elisabeth Richter

”Eleverna söker färdiga svar på komplexa frågor”

$
0
0

Källkritiken i skolan är föråldrad, tycker forskaren Louise Limberg. Hon är övertygad om att en mer modern undervisning skulle kunna stärka elevernas lärande, i alla ämnen.

När Louise Limberg, professor i biblioteks- och informationsvetenskap, föreläser inför skolbibliotekarier och lärare möter hon ofta förväntningar om att hon ska presentera forskningsresultat som bevisar att skolbibliotek är nödvändiga för elevernas kunskapsutveckling.

– Det råder det inget tvivel om att de är. Men det är minst lika angeläget att försöka ta reda på vilken betydelse verksamheten har i dag, och på vilket sätt, säger hon.

Louise Limberg har studerat olika aspekter på samspelet mellan informationssökning och lärande, med fokus på hur eleverna använder och bearbetar den information som de hittat. Hennes utgångspunkt grundar sig i en lång praktisk erfarenhet som tog form under 70-talet då hon arbetade som gymnasiebibliotekarie. Tio år senare började hon undervisa på Bibliotekshögskolan i Borås och disputerade så småningom på avhandlingen Att söka information för att lära (1998). Sedan dess har hon gjort åtskilliga studier inom området. Nu har hon precis kommit ut med forskarantologin Skolbibliotekets roller i förändrade landskap.

Skolbibliotekets huvuduppgift är läsfrämjandet och att stärka elevernas infor-mationskompetens. Det första är något som de flesta lägger mycket energi på, enligt Louise Limberg. Men när det gäller informationskompetens läggs för stor vikt vid hur man söker efter material, via olika medier, webb och databaser.

– Man pratar för lite om hur eleverna ska kunna omvandla information till meningsfull kunskap, säger hon.

Louise Limbergs studier visar att det finns ett tydligt samband mellan elevernas förmåga att söka och använda information och vad de lär sig i arbetet med olika uppgifter.

– Många arbetar mekaniskt när de letar efter information, de söker efter fakta och färdiga svar och det leder sällan till en nyanserad förståelse av komplexa frågor.

Hon är inte ute efter att kritisera lärarnas arbetsmetoder, snarare att ringa in de områden som skulle kunna förbättras i undervisningen.

Informationskompetens handlar inte bara om att samla in fakta, det handlar lika mycket om att undersöka och bedöma relevansen i materialet, i förhållande till det eleverna vill skaffa sig kunskap om, vilket ställer stora krav på deras källkritiska förmåga.

Det nyligen avslutade projektet Exakt, som Louise Limberg har deltagit i, behandlade just den problematiken. En av projektets slutsatser är att den traditionella modellen för källkritik är för generell – den som bland annat bygger på en distinktion mellan fakta och åsikter. Forskarna upptäckte att både lärare och elever betraktade sociala medier som opålitliga källor. Samtidigt som vissa elever bedömde exempelvis Greenpeaces webbsida som särskilt trovärdig, eftersom Greenpeace kämpar för oegennyttiga mål.

– Distinktionen mellan fakta och åsikter problematiseras inte tillräckligt mycket, vilket inte leder till någon djupare analys i en värld full av åsikter. Bloggar kan exempelvis vara användbara för att undersöka argumenten i en politisk fråga, säger hon.

Forskarna bakom projektet Exakt understryker vikten av att förstå att sanning inte är något som ”är”, utan att den uppstår i ett samspel mellan människor och information. Om många uttrycker en viss åsikt, blir det ofta den som är gällande. Och då blir en av följdfrågorna: fick olika synpunkter komma fram?

Den traditionella modellen för källkritik bygger även till stor del på att en samtida källa är den som är mest trovärdig.

– En elev kan döma ut en bok som är tryckt 2011 som alldeles för gammal och det blir ju helt absurt i dagens digitala landskap där all information är ögonblicklig och i ständigt förändring.

Det är också ganska vanligt att undervisningen om källkritik hålls i inledningen av ett arbetsprojekt.

– Det sker ofta på en ganska abstrakt nivå. Men det är oceaner mellan den typen av generella kriterier och hur eleverna kan omsätta dem när de arbetar med olika källor, säger Louise Limberg.

För att arbeta med källkritik på ett mer ändamålsenligt sätt krävs det betydligt mer handledning och konkret stöd där undervisningen får en tydligare koppling till elevernas specifika uppgift, menar Louise Limberg. Att bara ge eleverna i uppdrag att självständigt arbeta med tema regnskogen, och därefter låta dem välja exempelvis en viss djurart, riskerar att enbart resultera i ett insamlande av fakta.

– Eleverna behöver hjälp med avgränsningar och med att svara på frågor som: Hur vet du det då? Tänkt om det vore tvärtom – hur skulle det då vara?

Bedömning av uppsatser eller rapporter tenderar även att vara för platt, anser hon. Den behöver bli mer mång­facetterad.

– Det framgår sällan vad eleverna kan bli bättre på eller vad det var som var bra. Kommentarerna är för enkla och borde handla mer om vilka källor de har valt ut och hur de har arbetat med dem.

Det skolarbete som utspelar sig på biblioteken kan påverka elevernas möjligheter att uppnå målen i kursplanerna och resultaten på de nationella proven, i alla ämnen, enligt Louise Limberg. Här har ett förtroendefullt samarbete mellan bibliotekarie och lärare stor betydelse.

– Bibliotekarien är expert på de verktyg som är användbara för att söka, finna och använda information med hjälp av medier och digitala verktyg. Medan läraren har kunskaper om elevernas utveckling, vad ett ämne ska innehålla och hur elevernas arbeten ska bedömas.

Louise Limberg har följt en rad samarbeten mellan skolbibliotekarier och lärare och dragit slutsatsen att framgångsreceptet är ett gemensamt intresse för vad eleverna ska lära sig, både när det gäller informationskompetens och ämnesinnehåll. I de mindre lyckade exempel hon studerade handlade samarbetet mycket om hur arbetet skulle organiseras.

– I de fallen var man noga med att inte överträda varandras professionella gränser. Det ledde till särarbete snarare än sam­arbete.

Men framtidsutsikterna ser lovande ut, tycker Louise Limberg.

– Skolbibliotekens roll för lärande ägnas alltmer uppmärksamhet både politiskt, professionellt och i forskning. Mycket tyder på att många har insett att skolbiblioteka­rier har mycket att bidra med i det nya informationssamhället.

 Text: Anna-Karin S Hallonsten

”Våra olika roller gynnar eleverna”

$
0
0

På Adolf Fredrik är skolbibliotekarien en viktig resurs, också i klassrummet. – Jag är ofta ensam i arbetet med eleverna. Monika från skolbiblioteket berikar lektionerna jättemycket, säger Gretel Wahlbeck.

En elev räcker fram ett skrynkligt papper mot skolbibliotekarie Monika Staub Halling.

– Jag hittade inga argument i texten och det där med objektiv och subjektiv fattade jag inte?

– Ingen fara. Vi ska gå igenom allt på lektionen.

Bänkarna står i prydliga rader i det traditionellt möblerade klassrummet på nedre botten av Adolf Fredriks storslagna skolbyggnad i Stockholm. Men i dag står inte en utan två pedagoger framme vid tavlan – svenskläraren Gretel Wahlbeck och skolbibliotekarien Monika Staub Halling. Tillsammans arbetar de med ett moment inom svenskämnet där eleverna i års­kurs 7 ska få träna och visa prov på färdigheter i muntlig framställning och källkritik genom att hålla föredrag om ett valfritt ämne utifrån egen research.

– I kunskapskraven står det att eleverna ska ”föra ett underbyggt resonemang om källors trovärdighet och relevans”, säger Monika Staub Halling. Men det är svårt för lärarna att bedöma utifrån ett färdigt arbete eller källförteckning. Så nu samarbetar vi bibliotekarier med svensklärare på skolan för att synliggöra elevernas tankar när de bedömer källor.

I läxa har eleverna fått läsa två olika texter – en knastertorr faktatext om vegetarisk kost från Nationalencyklopedin och en tendensiös insändare där en anonym skribent argumenterar mot vegetarisk mat i skolan. Med hjälp av två frågeformulär har eleverna sedan fått bedöma texterna utifrån frågor om syfte, avsändare och användbarhet.

I dag ska texterna diskuteras i lärarledda grupper. Snabbt och rutinerat delas halvklassen in i två smågrupper som får 40 minuters diskussionstid var. Det blir tydligt hur två vuxna i klassrummet effektiviserar lektionstiden.

I Monika Staub Hallings grupp inleds diskussionen runt ett litet seminariebord i ett angränsande rum och med insändaren om vegetarisk skolmat. När publicerades den? Vad vill skribenten säga? Hur tillförlitlig är den som källa?

– Den är subjektiv och vill påverka, säger Lydia Bandolin Sörlin och får medhåll av Olga Berg. Det finns många ”jag” i texten som avslöjar det.

Signaturen ”Stålfarfar” gör inte trovärdigheten särskilt stor, menar Vilma Gudmundsson och Nicole De Boer. Sådant känns oseriöst!

– Det är säkert en gammal gubbe som suttit och retat upp sig på vegetarianer, tror Anton Alexis Hallgren. De brukar skriva insändare.

Kamraterna fnissar.

Efter lite hjälp från Monika Staub Halling hittar eleverna fler indikationer på att texten inte är neu­tralt skriven. Överdrifterna, till exempel. Vegetarisk skolmat en dag i veckan – varför är det ”mot naturen”?

– Bra att ni uppfattar sådana markörer, säger Monika Staub Halling. När ni gör en egen analys av källorna ni väljer att använda till era föredrag, då är det skarpt läge. Nu tränar vi bara, så anteckna så mycket ni kan. Det ni sa om känsloargument och hänvisning till forskning för att skapa trovärdighet var så klokt. Skriv ned det!

Även ordvalen avslöjar avsändaren märker eleverna. Vad menar ”Stålfarfar” när han säger att införandet av vegetarisk lunch är ett ”tilltag”? Eleverna mumlar litet sinsemellan. Det är ett svårt ord.

– I ordboken står det ”en oöverlagd och självs­våldig handling”, säger Monika Staub Halling. Det betyder att man gör något utan att tänka efter och struntar i om man kör över andra. Det ligger en stark laddning i det lilla ordet, eller hur?

Eleverna nickar och antecknar. Han är en ganska skicklig debattör ändå, Stålfarfar!

– Fast jag skulle aldrig använda insändaren som källa till mitt föredrag, säger Lydia Bandolin Sörlin bestämt. Men håller man med honom kanske man kan använda hans argument?

Nationalencyklopedin är däremot en jättebra och trovärdig källa – det är alla elever i gruppen överens om.

– Varför det? frågar Monika Staub Halling småleende.

– För att alla ni på skolan säger det! svarar Emma Forsberg kvickt. Och skolan betalar ju för NE, tillägger hon. Då måste det väl vara en bra källa?

Monika Staub Halling skrattar.

– Ja, ni är säkert präglade av vad vi har sagt. Men man kan inte säga att en källa alltid är bra. Det handlar ju om vad ni behöver ha svar på. Fråga er i stället om källan är användbar för er specifika uppgift.

Kerstin Ahlin önskar mer information om artikelförfattarna på NE, trots att artiklarna är objektivt skrivna.

– Även om det är experter som skriver på NE tycker jag det är dåligt att man inte får veta namnet på dem. Det kan ju vara en person från ett vegetariskt förbund eller så. Det är väl viktigt att veta i så fall.

– Det har du rätt i, svarar Monika Staub Halling. Vad anser ni andra? Kan vi ta reda på det på något sätt?

I vissa skolor vet inte lärarna vad som händer i skolbiblioteket efter att de skickat dit sina elever. Bibliotekspersonalen har sällan insyn i det dagliga lektionsarbetet och vilka instruktioner eleverna fått när de dyker upp och vill ha hjälp. Så självklart finns det stora fördelar med att samarbeta så här nära kring eleverna, menar Gretel Wahlbeck och Monika Staub Halling då de efter lektionen gör sin avstämning – något som också skapar betydelsefull samsyn kring elevernas lärande.

– Vi måste gå igenom ord och begrepp, säger Gretel Wahlbeck litet bekymrat. Eleverna förstår inte alla ord i texterna.

Monika Staub Halling håller med. Ett mer strukturerat arbete med läsförståelse är något de bör ta med sig till nästa samarbetsprojekt.

– När diskussionerna fungerar ger eleverna varandra så mycket, säger Monika Staub Halling. Frågan är bara hur man får alla i gruppen att delta aktivt? Och räcker gruppdiskussionerna för att eleverna ska bli medvetna om sin egen informationssökningsprocess?

För Monika Staub Halling gäller det att inte vara för hjälpsam, säger hon. Att inte servera eleverna rätta svar utan skapa en pedagogisk lärsituation.

– Där lär jag mig mycket av dig och hur du gör, säger hon till Gretel Wahlbeck. Du har stenkoll på vissa ”lärarsaker”, som hur man gör skriftliga instruktioner så att eleverna verkligen förstår uppgiften.

Gretel Wahlbeck å sin sida menar att stödet hon får av bibliotekarien i hur källkritisk kompetens kan tränas med utgångspunkt i svenskämnet är värdefullt. Samarbetet dem emellan blir en garanti för att hennes elever får vad de ska ha med sig. I dag när informationssökning och källkritik är centrala begrepp i de allra flesta läroplansämnen känns det angeläget.

Men kan det inte upplevas som om skolbibliotekarien klampar in på lärarens territorium när denna plötsligt förvandlas från en bokutlånare bakom disk till en klassrumskollega – från bibliotekspersonal till medpedagog?

– Nej, inte alls! utbrister Gretel Wahlbeck.

Så funderar hon en stund.

– Eller… jo, det är klart. Det kan kännas ovant till att börja med. Som lärare leder man ju ofta 5klassrumsverksamheten helt ensam. Här gäller det att kunna släppa lite på kontrollen och lita på varandra.

Hur lyckas man med det då? Gretel Wahlbeck och Monika Staub Halling tittar på varandra och brister ut i skratt.

– Vi accepterar nog att vi gör på litet olika sätt eftersom vi har olika yrkesroller, säger Gretel Wahlbeck Jag märker ju att våra olika perspektiv gagnar eleverna. Och mig som lärare också!

Text: Filippa Mannerheim

Begagnade böcker blir inget bibliotek

$
0
0

Alla elever ska ha ”tillgång till ett skolbibliotek”. Det slår skollagen fast. Men räcker det med ett obemannat bokrum? Och hur ser det ut på skolorna, två år efter att lagen trätt i kraft?

För två år sedan skärptes lagen. I den skollag som trädde i kraft 1 juli 2011 fastslogs att alla Sveriges elever, oavsett skolform, i offentliga som fristående skolor, ska ha tillgång till skolbibliotek. De hårdare kraven kommer ytterligare att bekräftas i den nya bibliotekslag som börjar gälla den 1 januari 2014.

Skollagen definierar inte vad ett skolbibliotek är. I förarbetet kan man läsa att man brukar avse ”en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår i skolans pedagogiska verksam­het med uppgift att stödja elevernas lärande”.

Men trots att skollagen började tillämpas för mer än två år sedan visade Skolinspektionens regelbundna tillsyn första halvåret 2012 på allvarliga brister. Sju procent av grundskolorna gav inte eleverna tillgång till skolbibliotek. I gymnasieskolorna såg det ännu dystrare ut – mer än var fjärde skola uppfyllde inte kraven och allra sämst ställt var det på friskolorna. Det var alarmerande siffror som fick Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler att hota med viten om inte skolorna bättrade sig och tog lagen om skolbibliotek på allvar.

Lagens formulering ha ”tillgång till” verkade öppna för olika kreativa lösningar och kunde på skolorna betyda allt från lånekort på stadsbiblioteket till en länga bokhyllor eller bärbara datorer till alla elever.

Från biblioketsvärlden har det höjts besvikna röster över att man i lagtexterna inte valt att fokusera på kompetens. Varken i skollagen eller i den nya bibliotekslagen finns krav på utbildade bibliotekarier. Detta
samtidigt som läsförståelsen bland barn och unga sjunker och behovet av specifik kompetens inom källkritik och digitala verktyg växer när allt fler skolor satsar på en dator till varje elev.

Karin Linder är ordförande för DIK, akademikerfacket för kultur och kommu­nikation. DIK har varit med och drivit skolbiblioteksfrågan, bland annat genom ut­märkelsen ”Skolbibliotek i världsklass”. Hon är kritisk till att skollagen inte är tydligare:

– Den kan tolkas mycket fritt beroende på hur villiga rektorerna är att satsa på skolbiblioteket som pedagogisk resurs. Jag tycker att man borde fokuserat på kompetens snarare än på det fysiska rummet. Vi jobbade för det men fick tyvärr inte gehör.

Enligt Kjell Ahlgren, inspektör och undervisningsråd vid Skolinspektionen, kan dock inte lagen vara mer specifik än den faktiskt är, även om han poängterar att kompetens och bemanning givetvis är viktig.

– Verksamheten måste kunna se olika ut beroende på lokala förhållanden, säger han. Man kan inte kräva att en liten skola på landet ska anställa en skolbibliotekarie – de skulle gå i konkurs. De måste lösa kravet på annat sätt än en större skola i en storstad.

Som den lilla värmländska skolan med endast 26 elever som skapat ett välorgani-serat samarbete med bibliotekarien på en bokbuss. Ett fullt dugligt skolbibliotek, enligt Skolinspektionen.

– Den skolan hade löst det bra utifrån sina förutsättningar, säger Kjell Ahlgren. Men det är inte ovanligt att friskolor i större städer försöker smita undan ansvaret. Jag har besökt skolor där elevernas föräldrar skänkt böcker som placerats på hyllor i ett rum. Men en boksamling är inget skolbibliotek.

Så hur känner man igen ett skolbibliotek när man ser ett?

För att underlätta har Skolinspektionen sammanfattat myndighetens syn på vad som krävs i tre punkter: Eleverna ska ha tillgång till ett skolbibliotek på skolan eller på rimligt avstånd från den. Det ska finnas fack- och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier. Det ska vara anpassat till elevernas behov, främja språkutveckling och stimulera till läsning.

– Vi utgår alltid från elevernas uppfattning, inte vad rektorerna säger är ett skolbibliotek, säger Kjell Ahlgren.

Följaktligen kan man använda sig av ett folk- eller stadsbibliotek om man har ett sådant i närheten. Fast några spridda besök räcker knappast, påpekar både Skolinspektionens Kjell Ahlgren och Anette Holmqvist, projektledare för skolbibliotek vid Skolverket.

– Det måste vara ett organiserat sam­arbete mellan skola och bibliotek. Biblioteket ska vara en integrerad del av elevernas utbildning och främja lärandet.

Men krockar inte denna mångfald av skolbiblioteksvarianter – allt från ambulerande bokbussar till samarbetskontrakt med stadsbibliotek – med skollagens grundläggande princip om att utbildningen ska vara likvärdig oavsett var i landet den anordnas?

– Jo, skillnaderna är jättestora, säger Kjell Ahlgren. Dessutom har skolan ett utjämnande uppdrag och där visar forskning från USA och Kanada att ett välfungerande samarbete mellan lärare och skolbibliotek ökar elevernas måluppfyllelse, särskilt vad gäller elever från lässvaga hem. Så skolbiblioteket fyller en mycket viktig funktion.

Men statistik från Kungliga biblioteket, som vid sidan av Skolinspektionen och Skolverket arbetar med skolbiblioteksfrågan, ger knappast en bild av några blomstrande skolbibliotekssatsningar. 16 procent av Sveriges elever saknar helt skolbibliotek enligt den senaste rapporten 2012. Hälften av eleverna saknar tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Och även om skolbibliotek finns, har långt ifrån alla de funktioner, det bestånd eller den tillgänglighet som krävs för att fungera som pedagogisk resurs.

Frågan kvarstår alltså: Får alla elever vad de enligt lag har rätt till?

– Nej självklart inte! säger Karin Linder vid DIK. Det ser helt olika ut från skola till skola och är inte likvärdigt på något sätt. Det tycker jag är oerhört ledsamt.

 Text: Filippa Mannheimer

Schhh... Bokprat pågår!

$
0
0

Läscirklar, bokprat och fortbildning av lärarna. På Skönadalsskolan i Löddeköpinge har bibliotekarie Christina Strömwall en nyckelfunktion i arbetet med elevernas läsutveckling.

Jag tycker att Ademir är modig för att han går ut i skogen helt själv, fast han tror att det finns spöken där, säger Alexander Persson som går i fyran på Skönadalsskolan i Löddeköpinge.

Christina Strömwall, skolans bibliotekarie, tycker alltid att det är spännande att höra svaren när hon ber eleverna att analysera handlingen i böckerna. Hon har ställt samma typ av frågor i tio år, men svaren innehåller alltid nya vinklar och funderingar och böckerna byts ut under åren.

– Skriv ner vad ni tycker att boken handlar om i en mening, säger hon till de fyra fjärdeklassarna som sitter runt ett bord i det stora ljusa biblioteket.

Solen skiner in genom fönstren. Förutom de långa bokhyllorna, bokstativen och utlåningsdisken finns det en lästrappa med mjuka kuddar. Eleverna skriver intensivt.

I bakgrunden hörs mummel och skratt – dörren till biblioteket står öppen för den som vill komma in.

Efter en liten stund ber Christina Strömwall eleverna att berätta vad de har skrivit. Emma Mårtensson tänker efter och tittar ner på sin lapp.

– Slutet var bra när han hittade sin hund. Men jag gillade inte när han läste, det var tråkigt. Då hände det inte så mycket.

Det här är det tredje och sista bokpratet som Christina Strömwall har tillsammans med gruppen. De har läst boken Mörka skogen: En sommar i Ademirs liv av Cecilia Modig.

Första tillfället var en bokpresentation i klassrummet där Christina Strömwall berättade om sex olika böcker som barnen fick välja mellan.

– Det är viktigt att välja rätt böcker och den här gången valde jag tillsammans med deras lärare. Det ska inte vara böcker som alla känner till, som Harry Potter, som säljer sig själva. Det är också en förutsättning att det finns tillräckligt många exemplar av boken, att huvudpersonerna både är flickor och pojkar och att det är böcker som finns inlästa, om det är någon som behöver lyssna på boken.

Efter presentationerna fick alla välja de tre böcker som de helst ville läsa och utifrån det satte klass­läraren ihop läsgrupper. Alla elever fick läsa någon av de tre böcker som han eller hon hade valt.

– Den här gången valde jag att bara låta valet av bok styra grupperna och tog inte så mycket hänsyn till deras läsfärdigheter, säger klassläraren Anna Iverberg.

– Det känns viktigt att de får en bok de verkligen har lust att läsa första gången de ska ha bokcirkel.

Eleverna läser högt för varandra i sina grupper två gånger i veckan. Eftersom de är olika starka i sin läsning har Anna Iverberg bestämt att de ska läsa minst tre meningar var.

– Några har tyckt att det har varit jättejobbigt att läsa för de andra i gruppen, medan andra har velat läsa mycket mer. Men ganska snabbt kom de in i läsningen och många som först kände sig obekväma började läsa längre stycken.

Mellan högläsningarna i skolan har eleverna också fått i läxa att läsa hemma – hur mycket bestämmer de själva. Syftet med bokcirkeln är inte att eleverna ska läsa massor utan att öva sig på att läsa högt och tyst och att reflektera över innehållet.

Parallellt med läsandet har de också haft ett boksamtal med bibliotekarien Christina Strömwall. Och nu, tredje och sista gången som de träffas, har de läst ut boken.

– Hur tycker ni att det har gått i grupperna? frågar Christina Strömwall.

Eleverna skruvar lite på sig. Klara Jacobsson säger att killarna har tramsat lite, men de enas om att de har läst det som de har kommit överens om. Några har läst mer.

Skolbiblioteket har en viktig roll på Skönadalsskolan. Det ligger direkt till höger om huvud-ingången där alla passerar förbi. Det är också kommunens största skolbibliotek och Christina Strömwall, som har varit anställd som skolbibliotekarie på heltid sedan 2003, inser att hennes situation är privilegierad.

– Skolan har alltid haft stort bibliotek här så skolpersonalen är van vid att det finns ett brett utbud av böcker. Därför tycker många det är självklart att involvera skönlitteratur i undervisningen, ofta mer än vad som står i läroplanen.

Just nu pågår det bokcirklar i tre olika klasser på skolan. I en fjärdeklass läser eleverna till exempel böcker om vikingatiden. Och alla elever besöker biblioteket regelbundet för olika boksamtal och redovisningar.

Men Christina Strömwall berättar att hon får jobba hårt för att lärarna ska dra mer nytta av hennes resurser i undervisningen.

– Man får ropa högt. Jag är ofta med på personal-möten och berättar om hur vi har jobbat i olika klasser. Jag brukar ha en längre sejour i början av året, ibland är jag med på våra måndagsmöten och så skriver jag i veckobrevet och berättar om hur andra har gjort och hur det har gått i olika projekt.

Vid varje hösttermins början har Christina Strömwall också fortbildning för lärarna för att påminna om olika arbetssätt. Många lärare reagerar med att säga ”oj, att jag kunde få allt det här gratis, det hade jag ingen aning om”.

– Då märker jag att det är en stor hjälp, för det är ju svårt att hålla alla bollar i luften själv som lärare.

Christina Strömwall tar ett tema om medeltiden som exempel. Hon hjälpte till att plocka ihop skönlitterära böcker som handlade om medeltiden, höll i ett bokprat och gav eleverna uppgifter utifrån de böcker de läste.

– Då fick vi igång några killar som aldrig hade läst förut som sa ”det här är ju nästan som fantasy”.
De upplevde att det var mycket bättre att läsa de här böckerna än historieboken – det var kul.

Christina Strömwall tycker att boksamtalen med eleverna också är givande för henne själv.

– Jag känner att det ger eleverna något och det är en stor källa till inspiration för mig. Jag ser hur de utvecklas och att man kan få igång barn att läsa som inte har läst tidigare, det ger mig en kick.

I biblioteket börjar det 15 minuter långa bokpratet lida mot sitt slut och Christina Strömwall ber eleverna att betygsätta boken.

– Jag tycker att den var lite långtråkig, säger Alexander Persson.

De andra stämmer in.

– Det skulle ha hänt lite fler läskiga saker, är de överens om.

Christina Strömwall nickar. Det är viktigt att de är ärliga med sina åsikter och det ska också vara okej att tycka att en bok är tråkig. Samtidigt kan det vara bra att upptäcka att man kan ta sig igenom en bok – även om man inte tycker att den är hundra.

Text: Anna Gjöres

I bildningens tjänst

$
0
0

Han refererar hellre till Aristoteles än till Björklund. Med tankarnas och idéernas historia som vapen har han gått till storms mot den flacka kunskapssyn som präglar den svenska skoldebatten. Möt Sven-Eric Liedman.

Bild: Maja Kristin Nylander

Jag har inte kvar boken. Tyvärr. Jag har letat efter den. Men det är väl med den som med en del andra gamla favoriter. Man lånar entusiastiskt ut den, glömmer till vem – och får aldrig tillbaka den.

Titeln är Från Platon till Lenin och det måste ha varit den första utgåvan som kom i början av 1970-talet. Jag minns fortfarande hur jag med stigande fascination sögs in i de politiska idéernas värld och historia. Jag minns överblicken, den lärda tonen och samtidigt det lätta handlaget.

Författaren tog liksom läsaren vid handen och lotsade runt i tidsepoker och tankegods. Så stannade han till, berättade om en tänkare, visade på samband och skiljaktigheter med andra tänkare, pekade på omständigheter i tiden som formade tankarna och idéerna. Och så tog han några steg till i historien, stannade upp – och fortsatte att berätta.

Författaren var en drygt trettioårig idéhistoriker i Göteborg. Sven-Eric Liedman. Han var i början av sin akademiska karriär och hade fått i uppdrag av ett förlag att skriva ett översiktsverk om de politiska ideologiernas historia.

Han minns arbetet med boken. Det gick i vågor under några år – en del avsnitt krävde tid, andra gick fort. När han skrev kapitlet om fascism och nazism hade Hitlers Mein Kampf kommit i svensk översättning.

– Det kapitlet skrev jag faktiskt på en dag, berättar han. Det var en vacker sommardag och jag satt i trädgården hos mina svärföräldrar i Östergötland. Jag skrev och skrev – och sedan var det färdigt.

Från Platon till Lenin utkom 1972. Sedan dess har den kommit i fjorton upplagor, flera av dem utvidgade och bearbetade. Alla med samma förled men med tiden med nya efterled – … till Mao Zedong, till Reagan, till Gorbatjov, till kommunismens fall och slutligen …till kriget mot terrorismen. Den senaste upplagan kom förra året.

– En tid kallade jag den Från Platon till evigheten, säger han och skrattar. Det tog liksom aldrig slut.

Jag träffar Sven-Eric Liedman i hans hem i Masthugget i Göteborg. Kvarteret ligger på en höjd och bakom grannhusets tak kan man ana staden som breder ut sig. Han flyttade hit från Skåne – och en osäker tillvaro vid Lunds universitet – för mer än fyrtio år sedan. Och han har blivit staden och dess universitet trogen allt sedan dess, de första åren som docent och från 1979 som professor i idéhistoria.

Under hela sin akademiska karriär har han, vid sidan av sin forskning och vetenskapliga publiceringsverksamhet, ägnat sig åt ett omfattande populärvetenskapligt författarskap. Med böcker som Surdeg – en personlig bok om idéer och ideologier (1980), I skuggan av framtiden – modernitetens idéhistoria(1997), som han belönades med Augustpriset för, ochAtt se sig själv i andra – om solidaritet(1999) har han nått en stor och bred läsekrets.

En fråga som följt honom genom åren är den som handlar om mänsklig kunskap. Vad är kunskap? Hur kan man definiera begreppet? Och när vi talar om kunskap: Vilken kunskap talar vi om? Under lång tid har politiker, företagsledare och allsköns framtidsuttolkare talat om att vi är på väg in i – eller till och med befinner oss mitt i – ett kunskapssamhälle. Men vad betyder det egentligen?

– Frågan om den mänskliga kunskapen har alltid fascinerat mig, säger Sven-Eric Liedman.

I boken Ett oändligt äventyr (2001) gör han en djupdykning i den mänskliga kunskapen och alla de vitt skilda uttryck som den kan ta sig. Han skriver om kunskapens mångfald och olika dimensioner, om kunskap och makt, om visdom och klokhet och om utbildning och bildning.

Det var också mot den bakgrunden som han gav sig in i den starkt polariserade och infekterade skolfrågan. Trots slagord som ”en skola för kunskap” så var det, enligt Sven-Eric Liedman, en grund och flack kunskapssyn som debatten vilade på. Attackerna på ”flumskolan”, som inte gav barnen de kunskaper de behövde för framtiden, var hårda och oförsonliga.

– Jag tyckte det var förskräckligt, säger Sven-Eric Liedman. Det var ju en formlig kampanj som Dagens Nyheter bedrev. Och det var inte bara på ledarsidan och debattsidan – det var ju även på nyhetsplats.

Ett av de första stegen in i skoldebatten tog han när Pedagogiska magasinets dåvarande chefredaktör Lena Fejan Ljunghill bad honom skriva en artikel. Professorn och IT-entusiasten Bo Dahlbom hade i ett tidigare inlägg förutspått bokens snara död och skolans avveckling som ett resultat av den nya teknikens välsignelser. I sin replik varnade Sven-Eric Liedman för den blinda tilltron till datorer, informationsteknik och bredband och slog ett slag för det mödosamma och tidskrävande bildningsarbetet.

– Det fanns ju under en period en väldig övertro på vad datorer och ny teknik skulle åstadkomma, säger han. Allting skulle gå så snabbt och enkelt. Men att ha tillgång till stora mängder information är ju inte detsamma som att ha kunskap om något.

På det politiska planet kom fenomen som New Public Management, kvalitetssäkring och en stark tro på mätandets och kontrollerandets betydelse för framgång och utveckling. Och med friskolor, skolpeng och det fria skolvalet följde inte bara riskkapitalbolag och miljonvinster i skatteparadis utan också en ökad segregation och minskad likvärdighet.

– Det är sorgligt, säger han. Det tog ju ett antal år innan man riktigt såg effekterna av det.

Han samlade sina tankar i bokenHets!En bok om skolan som kom ut för ett par år sedan. Den väckte stor uppmärksamhet och fick stort genomslag. Efter det har han fått åka land och rike runt för att ge sin bild av vad skola, kunskap och bildning är.

– Det var viktigt att det inte var en stridsskrift mot Jan Björklund, säger han med eftertryck. Det var så många som redan hade skrivit det. Vid ett tillfälle fick jag ändå frågan om det inte var just det. Och då svarade jag att om man tittade i bokens register så fanns det fler hänvisningar till Aristoteles än till Björklund.

Men innehållsmässigt är den ju ett generalangrepp på den kunskapssyn som Björklund och den nya kunskapsrörelsen står för?

– Oja, visst är det så, svarar Sven-Eric Liedman och fortsätter syrligt:

– Björklund har ju så stora idéer om skolan som han velat förverkliga – av med kepsarna, beslagta mobiltelefoner och annat betydelsefullt. Och så sådana där kunskaper som bara är något slags fakta och ingenting mer.

Sin egen skoltid kommer Sven-Eric Liedman ihåg med lätt fasa. Skolan var själsdödande och tråkig – framför allt läroverkstiden som han mest skolkade och sjukanmälde sig ifrån.

Men det fanns ett undantag. Det var de två åren i trean och fyran när han hade Gunnel Nilsson som lärarinna. Henne minns han med värme och när han för några år sedan var bjuden till sina gamla hemtrakter för att föreläsa hände någonting märkligt.

– Jag talade om skoltiden och de två åren med fröken Nilsson och vad de betydde för mig. När jag hade slutat kom det fram en äldre dam, hälsade på mig och sa att hon var Gunnel Nilsson. Det var fantastiskt.

Läroverket hoppade han till och med av efter en tid. Med faderns tilllåtelse fick han i stället läsa på Hermods.

– Det var en oerhörd befrielse, säger han. Ett avgörande steg i mitt liv. Där kände jag att jag hade ansvaret för mina egna studier. Det var också då mitt intresse för att läsa och skriva väcktes på allvar.

I sin självbiografi Blickar tillbakaberättar Sven-Eric Liedman om sin uppväxt på en prästgård i skånska Vittskövle. Fadern var präst med stor kunskapshunger och forskarambitioner. Han doktorerade också till slut, drygt femtio år gammal. Modern skötte hemmet och vakade ängsligt över sina två söner. Hon hade också ett mycket komplicerat förhållande till sin egen mor som i långa perioder bodde hos sin dotter och hennes familj i prästgården.

Redan som sextonåring porträtterade Sven-Eric Liedman sin mormor i novellen Skuggor. Han skickade den till ett förlag och fick uppmuntrande kommentarer till svar. Kanske utgångspunkten för en roman, undrade förlagsredaktören.

Det är en egocentrisk, härsklysten och känslokall mormor som träder fram i novellen. Hon härskar genom att söndra, låter familjen ständigt veta att de lever på hennes pengar och talar oavbrutet om sin helgonlike döde man. Berättarjaget, den lilla pojken, värjer sig inför hennes skräckinjagande gestalt och hennes ”fanatiska blick”: ”Jag beundrar henne. Jag är rädd för henne. Jag hatar henne.”

I novellen skriver den unge Sven-Eric Liedman: ”Mormor är from som Luther. Jag förväxlar mormor och Luther. Om kvällarna när lampan är släckt ligger jag och tittar på fosfor-krusifixet och tänker att djävulen är inne hos mormor. Hon har inget bläckhorn, men hon har sina ögon. Det är djävulen hon ser.”

När mormodern dog fick han lova sin mor att inte publicera novellen. Inte för att bilden av mormodern inte stämde – utan för att det var för känsligt. Många, många år senare när han kom ut med sin självbiografi hörde kulturredaktören på Göteborgs-Tidningen av sig och ville publicera den.

– Och då tänkte jag, okej då, säger Sven-Eric Liedman och skrattar till. Varför inte. Mor hade varit död i över tjugo år. Det fanns ingen som kunde ta illa vid sig längre.

I den akademiska världen positionerade sig Sven-Eric Liedman tidigt som en forskare och tänkare i en politisk vänsterfåra. Marxismen löper som en röd tråd genom hela hans intellektuella utveckling.

– Visst är det så, säger han. Men det är Marx jag intresserat mig för. Inte Lenin, inte bolsjevismen, utan Marx som politisk tänkare.

Just nu arbetar han med en biografi om Karl Marx. Trots att han läst mycket av och om honom genom åren så är det ett stort och omfattande projekt.

– Nu lusläser jag verkligen Marx. Och känner mig ibland alldeles vanvettig. Det känns lite omöjligt som projekt. Det är ju så många som skrivit om honom – men det är roligt.

Som pensionär kan han disponera sin egen tid. Han har kvar en arbetsplats på universitetet men är alltmer sällan där.

– Jag trivs med att arbeta hemma, säger han. Här kan jag läsa och skriva i lugn och ro – och sprida ut mig som jag vill.

Barn, barnbarn och numera också barnbarnsbarn får lov att ta tid. I sin senaste bok Livstid berättar han om den speciella upplevelsen att få barnbarnsbarn.

Han skriver: ”Det låter nästan bibliskt. Själv försvinner jag bakåt i stamtavlans långa kedja.” Han drar tråden åt andra hållet och konstaterar att hans egen mormors far föddes 1829.

– Ja, det är hisnande, säger han stillsamt.

Leif Mathiasson är reporter på Lärarförbundets tidningsavdelning.

Lärarens läxa: Leta efter ämnets kärna

$
0
0

Ett engagemang för ämnets djupaste mening. Det är viktigare än både ämneskunskaper och pedagogisk kompetens, skriver professor Keith C Barton. Han menar att det ställer stora krav på lärarutbildningen.

Bild: Helena Davidsson Neppelberg

Vad utmärker en effektiv lärare? Det är en fråga som sedan urminnes tider har förföljt filosofer, politiker, akademiker, föräldrar och lärarna själva – för att inte tala om eleverna. Att besvara frågan är inte ointressant, eftersom den har betydelse för hur lärare utbildas, väljs ut och utvärderas, liksom för hur skolan är uppbyggd och hur allmänheten uppfattar dess kvalitet. Men det är också en fråga som undflyr de enkla svaren.

För inte så länge sedan bedömdes lärare utifrån allmänna karaktärsdrag; de förväntades ha god moral och ett konservativt yttre, vara välorganiserade och så vidare – kort sagt skulle de vara goda förebilder. När det ställdes större krav på elevernas akademiska prestationer framträdde två nya idéer om lärarens kvalitet. Fältet delades mellan dem som betonade vikten av att vara expert på innehållet – att ha kunskap om skolämnen och deras akademiska bas – och dem som förespråkade pedagogisk kompetens – kunskap om hur man hanterar ett klassrum, planerar lektioner och så vidare.

Under de senaste 25 åren eller så, har en ny modell hamnat i förgrunden. Denna modell, som utvecklats av Lee Schulman, erkänner betydelsen av att både vara expert på innehållet och ha pedagogisk skicklighet. Men den lägger till en tydlig tredje komponent: pedagogisk innehållskunskap (på engelska kallas det pedagogical content knowledge). Med detta menas lärarens kunskap om hur man kan omvandla akademiskt innehåll till specifika inlärningsmöjligheter för respektive ämne. Denna pedagogiska innehållskunskap kräver att läraren vet hur eleverna tänker och resonerar i ett visst ämne, vilka resurser och strategier som bäst utvecklar tänkandet inom området och så vidare.

Men även om pedagogisk innehållskunskap är en viktig del av lärarens kvalitet, är det fortfarande ingen garanti för att läraren håller fast vid meningen med sitt ämne. Lärare med liknande kunskapsnivå undervisar ofta på fundamentalt olika sätt, och de med väldigt höga kunskapsnivåer presenterar ibland en förenklad syn på sina ämnen. Uppenbart påverkas lärarens praktik av många andra faktorer än kunskap.

Engagemang, eller hängivenhet, är en viktig och ibland förbisedd del i lärarens kompetens. Utan engagemang kan kunskapen bli torftig och verkningslös. Engagemang är det som gör att lärare kan stå emot påfrestningar som tidspress, resurser, ständigt föränderliga prov och kursplaner, som frestar dem att svika sig själva och sina elever.

Ändå finns det många olika typer av engagemang. De flesta lärare har ett orubbligt engagemang i sina elever, liksom i själva yrket, annars skulle de knappast ha bestämt sig för att bli lärare. Men de behöver ha en helt annan typ av engagemang om de hoppas klara av undervisningens dagliga bördor eller oberäkneliga modenycker: engagemanget i syftet med deras ämne. Det innebär att de måste vara hängivna undervisningen på ett sätt som inte bara fångar det uppenbara i ett ämne, utan dess underliggande essens.

Jag kan lättast illustrera betydelsen och vikten av detta engagemang genom att diskutera det område jag känner bäst till – utbildningen i samhällsorienterande ämnen i USA. Andra ämnen och miljöer kan se helt annorlunda ut, men det grundläggande problemet är detsamma: Endast hängivenhet till ämnets syfte kan ge den motståndskraft som behövs för att göra ämnet rättvisa.

IUSAär samhällsorienterande ämnen, social studies, ett samlingsnamn som refererar till ett urval kurser, inklusive historia, geografi, statskunskap och andra sociala vetenskaper (precis som naturvetenskap inkluderar geologi, kemi, biologi etcetera). I mer än ett sekel har de ledande inom området hävdat att ämnets huvudsakliga syfte är att förbereda studenterna för att delta i det offentliga livet i en demokrati. Det målet går att hitta i de flesta kursplaner i USA. Till exempel är studier i historia tänkta att hjälpa eleverna lära sig dra slutsatser utifrån bevis, att bedöma källor, beakta många olika perspektiv, reflektera över orsaker och konsekvenser av värdeladdade händelser och utforska ursprunget till samtida sociala strukturer – vilket alltihop är nödvändigt för att delta i ett demokratiskt samhälle.

Men det finns stor press på att den typen av undervisning ska undvikas i USA. Allmänheten, och många politiker, förväntar sig att historieämnet ska betona en ensidig berättelse om nationella prestationer som alla är överens om. Samtidigt inkluderar statliga kravnivåer ofta så många faktauppgifter att det verkar lämpligare att snabbt täcka in dem än att utforska dem på djupet. Testmetoderna tycks ibland kräva memorering och standardiserade lösningar. Och diskussion om kontroversiella ämnen kan väcka starka känslor, både bland elever och ogillande föräldrar. Endast lärare som är helt och fullt engagerade i syftet med sitt ämne kan stå emot de krafterna.

Ett sådant engagemang är inte universellt. I synnerhet är det en bristvara bland nya lärare. I utbildningen av lärare i samhällsorienterande ämnen i USAär den ironiska verkligheten att studenterna inte söker sig till yrket för att de är fast beslutna att förbereda eleverna för samhällslivet. De blir lärare i gymnasiet antingen för att de tycker om att arbeta med ungdomar eller för att de gillar historier om krig och politik – och vill upprepa samma historier som de tyckte om att höra när de själva gick i skolan. På grundskolenivå går lärare ofta in i yrket för att de vill fostra barn.

Inget av dessa mål skapar i sig en solid grund för att undervisa i samhällsorienterande ämnen, eftersom inget av dem ger en logisk grund för att motstå påtryckningar att främja nationalism, att ytligt referera till faktauppgifter eller undvika kontroversiella frågor. Utan engagemang i det intellektuella eller sociala syftet med ämnet har lärare ingen bas för att utvärdera kursplaner eller pedagogiska förhållningssätt. Lärare kan stå emot påtryckningar enbart om de har ett rejält skäl att göra det, ett som de övertygande kan stödja och försvara – ett som de djupast tror på.

Men hur kan ett sådant engagemang utvecklas? Lärarutbildningen kan inte enkelt överföra den typen av mål till studenterna. Även om de kanske lär sig att upprepa sådana plattityder är det osannolikt att de djupast tror på dem, eller ens förstår dem med den komplexitet som är nödvändig för att integrera dem i sin professionella identitet. I stället måste lärare förstå varför vissa syften är bättre än andra. Detta kräver samtal om vad man strävar efter – inte planlösa och abstrakta diskussioner om syftet med utbildning i allmänhet, utan seriösa och ständiga diskussioner om syftet med specifika ämnen.

Framför allt betyder detta inte heller att lärare ska utveckla en ”personlig undervisningsfilosofi” som inbegriper en individualistisk och idiosynkratisk förståelse för ett ämnes syfte. Vad nya lärare behöver utveckla är något mycket viktigare och professionellt mer givande: en djup insikt om de offentliga konsekvenserna av deras undervisning. De flesta lärare är trots allt kommunalt anställda, och som sådana har de ett ansvar för samhället som helhet. Det är inte samma sak som att bara följa direktiven från statliga myndigheter. Tvärtom faktiskt: lärare måste ha ett engagemang för något högre – som de känner djupare för – än för byråkratiska regelverk.

Att utveckla engagemang innebär att nya lärare måste reflektera över en fråga de vanligtvis inte har tänkt på tidigare, och som inte alltid är en del av lärarutbildningen – nämligen de offentliga följderna av ämnesundervisning. Till exempel, vilka blir konsekvenserna av att undvika kontroversiella frågeställningar, snarare än att lära studenterna hur de ska handskas med dem? Först när lärare har tänkt igenom detta, och har blivit engagerade i det offentliga syftet med deras ämnen snarare än i snäva personliga eller yrkesmässiga mål, kommer de att kunna uppfylla yrkets högsta ambitioner.

Keith C Barton Översättning: Annika Claesdotter
Viewing all 937 articles
Browse latest View live