Dramapedagogen Miriam Lundqvist arbetar med lajv i skolan. Som pedagog och verksamhetsledare för Lajvverkstaden i Västerås bygger hon upp nya världar med eleverna.
Vad är ett lajv?
– Lajv är ett improviserat drama i en 360-gradersillusion. Alla spelar en roll som är förutbestämd, men dramats förlopp är det inte. Många lajv är väl förberedda med scenarier, kläder och världsbeskrivning. De kan vara allt från 15 minuter till flera dagar. Lajv har funnits sen 80-talet och började i bordsrollspel som Drakar och demoner.
Vad är syftet med lajv i skolan?
– När eleverna själva får påverka blir det intressant för dem. Många säger att det känns som att vara med i en film, och man undrar hur det ska gå för en själv. Det är ett bra sätt att lära in i olika ämnen med hjälp av drama.
Ni lajvade nyligen med inspiration från Hungerspelen med 60 sjundeklassare, berätta!
– Syftet var ett teambuildinglajv som vi kallade Timmen före gryning. En lärare tyckte att vi skulle hämta inspiration från Hungerspelen, en film och bok som är välkänd bland eleverna. Scenariet var att eleverna skulle spela ungdomar som tillhör ett förtryckt timmerdistrikt. På en bussfärd till ett arbetsläger kraschar deras buss och de lyckas fly in i skogen. De försöker hitta fram till en fri skogshuggarby, samtidigt som de blir jagade av militärpoliser.
Hur förberedde ni er?
– Vi träffar alltid klassen innan och pratar om lajvvärlden och provar att spela 15 minuter så att alla förstår vad lajv är. Då fick de spela en stökig högstadieklass som ska lyssna på en föreläsning om droger. Efter det släpper oftast nervositeten inför att spela.
Hur gick det sen i skogen?
– Vi spelade kvällstid, vilket gjorde det extra spännande. Det var mörkt i skogen där eleverna skulle gömma sig för militärer som lyste efter dem med ficklampa. Äldre elever som lajvat tidigare fick spela militär, medan vi pedagoger spelade ledare för tre olika grupper som flydde. Sjuorna fick utmaningar, som att bygga en bår till en skadad och lyfta varandra över stängsel. Fokuset låg på samarbete. Till sist fick de förhandla med en skogvaktare om att komma in till en fristad där lajvet slutade. Efteråt gör vi alltid en avslutning där vi pratar om vad vi gjorde, hur det kändes och vad man lärt sig.
Vilka lajv är populärast bland unga i dag?
– Fantasygenren med inspiration av Tolkien, med alver och orcher. Många lajv är konfliktbetonade, men det finns många olika grenar, till exempel den postapokalyptiska. Vad som är populärt just nu ändrar sig hela tiden.
Text: Elisabeth Richter