Slöjdläraren Marielle Fahlén låter gärna pop, graffiti och tatueringar ta plats på lektionerna. På Karinlundsskolan i Strängnäs gör sjuorna kuddar med textiltryck som inspirerats av poplåtar.
Klockan är strax efter nio. En liten grupp elever står vid slöjdbänkarna i den nyrenoverade ännu lite kala salen på Karinslundsskolan. På en vägg hänger färgglada monster i fleecetyg. Ett stilla morgonljus strålar in genom fönstret, ett tunt frostlager har samlats på marken utanför. Slöjdläraren Marielle Fahlén vill att eleverna står upp och hälsar innan de får slå sig ner på stolarna.
– Vill ni ha musik på? frågar hon sedan och får hjälp av Simon Löjdkvist att få igång radion på mobilen.
– Du är helt oteknisk, retas han.
Låtarna spelas slumpmässigt, mest blir det hiphop och reggae på svenska med artister som Medina, Rastegar och Ras Cricket.
Eleverna plockar fram sina arbeten och kommer igång. De håller på med ett projekt där slöjden samverkar med musiken. Eleverna har fått i uppgift att välja varsin låt de gillar och utifrån låttexten skapa ett textiltryck med hjälp av screentryck eller airbrushteknik.
De ska trycka på tyget med en schablon i en ram eller med en airbrushspruta. De flesta syr kuddar, några gör klädesplagg. Marielle Fahlén går runt och hjälper till.
– Vi ska göra ögon i dag, säger hon till Sara Nyrén i röd keps, som sytt ett stort kuddfodral i vitt med svarta kanter. Den ska designas med ett tryck inspirerat av Det kommer aldrig va över för mig, med Håkan Hellström.
– Jag tycker den är bra och lyssnar mycket på den, säger Sara Nyrén.
På kudden ska hon trycka en bild av ett stort öga som hon håller på att skissa i blyerts.
– Låten handlar mycket om känslor. Och med ögon kan man visa mycket känslor.
Hon tycker uppgiften de fått är rolig.
– Lite annorlunda, förut har vi mest sytt något.
På bänken bredvid kuddfodralet står en dator. Sara Nyrén har sökt på tecknade bilder av ögon. Hon är inte helt nöjd med sin blyertsteckning. Ögonfransarna blir för många och spretiga. Marielle föreslår att hon suddar lite.
– Jättefint, säger eleven Alva Thor mittemot, som sitter och skär bort papper ur två svarta tecknade hjärtan med en skalpell. I hjärtana står det »Vad vore jag utan dina andetag«. Texten är från en låt av Kent.
– Den betyder mycket för mig. Den handlar om ifall man skulle förlora någon, i familjen, berättar hon.
Bredvid henne arbetar Dennis Pettersson med att nåla ihop två orange kuddbitar med varandra och ritar med märkpenna och en mätsticka runt fodralet.
– Rita runt, så noga du kan, instruerar läraren och ger honom tillåtelse att hämta hörlurar. Eleven har valt Jag svär på mitt liv, en textrad i en låt av Medina, som inspiration och ska trycka ett mönster han ritat i svart och orange där två svarta högtalare ingår.
Alla elever har varsitt planeringsblad framme där de satt fast en inspirationsbild, en bit av tyget de ska använda och en skiss av bilden. På musiklektionerna kommer de att analysera låttexterna, ta reda på vilka instrument som används och, om de vill, försöka spela en bit av låten. Mellan lektionerna skriver eleverna loggböcker. Till sist är tanken att de ska presentera sina slöjdarbeten, tankarna bakom textiltrycket, kopplingen till låttexten och arbetsprocessen med hjälp av en film eller powerpoint.
Låtvalen i klassrummetär olika men de flesta utgår från pop eller hiphop. De flesta jobbar också i textil, men en elev i gruppen gör ett mobilfodral i läder i trä- och metallslöjden istället. På fodralet ska hon trycka en bild av en rosa enhörning, efter Pinks låt Fluffy unicorn, berättar Marielle Fahlén.
Eleverna ropar en efter en på henne. Någon behöver tejpa i papperet när han skurit loss för mycket, en annan ska mejla en bildidé, en tredje är missnöjd med sin teckning och en fjärde behöver hjälp att trä en spole på maskinen.
Simon Löjdkvist ska trycka ett tigeransikte på sin gröna kudde. Hans låt är Eye of the tiger. Han har skurit ut hål i en pappersbild av en tiger och det är dags att trycka med färg på kudden. Marielle Fahlén har tagit fram en ram, penslar och en burk svart textilfärg. Hon går igenom hur det ska gå till. En har på färg och drar med rakeln. Den andra håller i ramen så att den och papperet med tigerbilden ligger stilla.
– Du drar och jag håller, tycker Simon Löjdkvist.
Sagt och gjort. Marielle Fahlén smetar ut den svarta färgen innan hon försiktigt lyfter upp ramen och papperet. Där. Konturerna av ett tigeransikte avtecknar sig på kudden.
Efter lektionen reflekterar Marielle Fahlén över sitt arbete med ungdoms- och populärkultur i slöjden. För henne är det framförallt ett sätt att väcka engagemanget, men också ett sätt att arbeta med det centrala innehållet »slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer« och «slöjden i samhället«.
– Man måste försöka närma sig elevernas värld och intressevärld för att få ämnet betydelsefullt. Särskilt i en könsblandad grupp måste man hitta något som fastnar.
Musik och datorer upplever hon är de stora intressena i dag, vilket hon försökt ta fasta på.
– Man måste våga släppa elevernas skapande löst, men också ha tydliga ramar kring uppgiften för att eleverna ska känna trygghet i sitt skapande.
För en del eleverär det svårt att utgå från sig själva, de kan känna sig osäkra på vad de ska välja, eller så känns det för personligt. Eleverna behöver därför inte redovisa för hela klassen hur de tänkt när de valt en låt, utan bara berätta för läraren. Och även om det känns ovant för en del tror Marielle Fahlén att alla elever växer av att arbeta i ett eget projekt med ett personligt tema.
– De känner sig stolta. Man märker att det här berör dem på ett annat sätt än om de får i uppgift att göra en »förvaring« till exempel.
I årskurs sex får Marielle Fahléns elever också göra textiltryck, men med mycket enklare trycktekniker än vad sjuorna använder och på ett annat tema – tribaltatueringar. Några andra yngre elever har fått i uppgift att göra gosedjur utifrån en figur de gillar, det kan vara en dataspels-, film- eller sagofigur. Marielle Fahlén visar en skiss på vad som ska bli ett grönt Minecraftgosedjur. Ett annat exempel är årskurs fyra där eleverna gör pennskrin med graffitiinspirerade mönster i filttyg.
– Vi har pratat om skillnaden mellan graffiti och klotter på stan. De har kanske inte förstått innan att det är en konstform, säger Marielle Fahlén.
Hon tycker att bildämnet ofta kommer in naturligt i slöjdämnet, liksom svenska och matematik. Lärande i andra ämnen utvecklas parallellt ihop med det estetiska och praktiska. Hon arbetar också gärna ämnesövergripande med andra lärare. Från och med i höst är Marielle Fahlén förstelärare på sin skola med uppgift att utveckla just ämnesintegrering och entreprenöriellt lärande. I sjuornas projekt med textiltryck ingår båda: samarbete med musikämnet och träning av förmågor som kreativitet, analys och självständigt arbete, tycker hon.
– Slöjd har alla ämnen i sig – det handlar inte bara om att producera saker.
Text: Elisabeth Richter