För tre år sedan arbetade Gunilla Karlsen till-sammans med Katharina Dahlbäck i hennes klass. Det blev grunden till forskningsstudien Musik och språk i samverkan.
Varför har du undersökt hur musik och språk kan samverka vid inlärning?
– Jag är lärare i svenska och musik och har länge arbetat med att kombinera de båda ämnena. Det finns många gemensamma beståndsdelar i språk och musik som kan användas i både språkligt och
musikaliskt lärande. I grunden handlar båda ämnena om att kommunicera med ljud. Rytm, melodi, syntax och nyanser är några byggstenar som återfinns i musiken och språket. Musik kan fungera som en kraft rätt in i språket. När eleverna sjunger lär de sig till exempel bokstäver, ordbilder, språkljud, ryt-miska mönster i en mening och textinnehåll. Musikaliskt kan de genom språket lära sig att använda symboler och skapa egna melodier med texter.
Vilka är de viktigaste resultaten från studien?
– Att barnen lär sig av varandra i ett socialt sammanhang som språk- och musiksamlingen. Genom
att de vill delta i sångerna och ramsorna blir de motiverade att ta till sig kunskap. De förstod snabbt att de måste kunna läsa och skriva för att lära sig sångtexter och göra egna sånger och ramsor. Gunilla Karlsen, som har drygt tjugo års erfarenhet av att undervisa på lågstadiet, upptäckte också att eleverna lärde sig att läsa och skriva ovanligt fort. Men studien är för liten för att man ska kunna dra några generella slutsatser kring läs- och skrivutveckling.
Har du utvecklat studien vidare?
– Nej, men jag skulle vilja sprida de kunskaper som kom fram. Min förhoppning är att kunna utveckla ett läromedel med praktiska exempel som inspirerar till att utforska musik och språk tillsammans. Mate-rialet skulle kunna användas vid läs- och skrivlär-ning i årskurs ett och vid andraspråksinlärning.
Behöver läraren förkunskaper för att kunna arbeta med din modell?
– Nej. Det handlar framförallt om ett förhållnings-
sätt hos läraren som ger barnen möjlighet att använda olika sinnen i sitt lärande och att samlas i grupp så att barnen kan lära av varandra. Temat behöver inte alls vara bokstäver som i klassen i Skepplanda. Varje lärare kan tillsammans med sina elever skapa ett eget upplägg med ett intressant innehåll. För att
befästa kunskaperna är repetitionen viktig, att sam-
las en gång i veckan är för lite, då hinner barnen glömma. Jag tror att det är bra med en daglig samling. Läraren använder de språkliga och musikaliska
kunskaper som han eller hon har och det finns gott om inspelad musik att ta hjälp av. Alla kan, det handlar om att våga.