Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 937

Rektorscoach vill inte vara gnällplank

$
0
0

Ledarstöd. En ny satsning på chefscoachning i Hudiksvalls kommun ska motverka rektorsavhopp och vara till hjälp för nya skolledare.

Bild: Peter Hamberg

– För mig har det varit oerhört värdefullt. Det är mitt andra läsår som rektor och jag känner en trygghet i jobbet som Anette bidragit till, säger Johanna Julle, rektor för Skolbyn i Hudiksvall, en F–6-skola med runt 200 elever.

En gång i månaden träffar hon kommunens nya utvecklingscoach Anette Nybom för att i lugn och ro i skolförvaltningens lokaler reflektera över uppdraget som rektor.

Att stödja och utveckla kommunens rektorer är kärnan i Anette Nyboms arbete. Men i arbetsbeskrivningen ingår också att utmana skolledarna för att stärka det pedagogiska ledarskapet och öka måluppfyllelsen.

– Jag tror att det är unikt att jobba med stöd till rektorerna på det sätt som vi gör sedan jag tillträdde tjänsten i början av höstterminen. Jag har i alla fall inte kunnat hitta någon motsvarighet i Sverige.

Anette Nybom har en bakgrund som socionom, lärare och skolledare och har dessutom arbetat för Skolinspektionen i norra Sverige. Hon ser coachuppdraget som en möjlighet att ge rektorer, med ett pressat tidsschema och ofta små möjligheter att diskutera uppdraget med kollegor, en chans att analysera och reflektera över sitt arbete. En form av bollplank med nästan obegränsat utrymme att ta upp problem och utvecklingsmöjligheter.

– Jag har egentligen bara en gräns och det är att diskussionerna inte får bli någon form av gnällplank i personfrågor. Samtalen ska vara konstruktiva och lösningsinriktade.

Anette Nybom säger att diskussionerna kan vara väldigt olika beroende på vilken rektor hon arbetar med. Men under läsåret har aktuella nedskärningar – som kan leda till uppsägningar av personal – varit ett återkommande tema där hon fått ge stöd i hur rektorerna kan agera.

– Jag vill helst fokusera på utvecklingsfrågor men det är klart att det ibland kan överskuggas av vardagsproblem som rektorerna upplever ute på skolorna. Samtidigt utgår coachningen från en uppdragsbeskrivning, vilket gör det enklare att behålla en röd tråd och fokusera på de utvecklingsområden som vi bestämt i förväg.Bild: Peter Hamberg

Anette Nybom vill gärna vara med på minst ett personalmöte för att se hur de rektorer som hon coachar leder arbetet och kommunicerar med sin personal. Överlag tycker hon att rektorer behöver vara tydligare – utan att för den skull vara auktoritära. Att strukturera arbetstiden och inte minst sammanträden för att göra chefskapet mer effektivt är en annan hjärtefråga där Anette Nybom försöker ge stöd.

Totalt coachar hon tio rektorer individuellt och även ett par rektorsgrupper med fokus på arbetet med nationella prov och kvalitetsarbete inom gymnasieskolan.

Anette Nybom arbetar med chefer på olika nivåer, från förskola till gymnasium. Men hon upplever att behovet är störst inom grundskolan.

– Kanske för att uppdraget är mer komplext där med krav från både föräldrar och elever. Jag har också försökt att vara mer aktiv med att erbjuda coachning till nya rektorer för att minska antalet avhopp.

– Men allt bygger på frivillighet. Den rektor som inte vill jobba tillsammans med mig har all rätt att inte göra det. Jag har förstås också ett tryck på mig att leverera resultat – att bidra till att de rektorer jag coachar blir mer trygga och får ett större driv i utvecklingsarbetet.

Grovt räknat tycker Anette Nybom att hon arbetar med två kategorier av rektorer. Dels en grupp med självförtroende som känner en trygghet i sitt jobb och är pådrivande i att utveckla sina skolor, dels en grupp med sämre självkänsla som upplever svårigheter i yrket och har behov av stöd.

För Johanna Julle slog vardagen till i början av höstterminen efter ett premiärläsår som rektor som var hur roligt som helst.

– Plötsligt kom en period då jag kände mig lite trött och jobbet inte var så kul längre. Det var rätt jobbigt att tänka i banor att det blir kanske inte roligare än så här i fortsättningen. Att få jobba tillsammans med Anette – som är väldigt strukturerad och erfaren – var värdefullt i det skedet, säger hon.

– Nu har jag ett mer avslappnat förhållande till jobbet. Jag trivs med att vara rektor, men kan också acceptera att det kommer grå dagar som man behöver jobba sig igenom.

Johanna Julle läser rektorsprogrammet vid Uppsala universitet och det ger naturliga kontakter med kollegor. Men det är inte så lätt som hon hade trott att bolla frågeställningar med andra rektorer.

– Det finns nog en naiv förhoppning bland många rektorer om att kunna

diskutera aktuella frågor med kollegor. En annan fördel med Anette är att hon blir något av en länk till skolförvaltningen och kan fånga upp synpunkter från oss rektorer. Tidigare hade verksamhetschefen väldigt många rektorer att hålla kontakt med samtidigt.

Ingela Rauhala, skolchef i Hudiksvalls kommun, förklarar att tanken med coachmodellen är att ge rektorerna stöd att ”lyfta blicken”.

– Vi har tidigare saknat resurser att ge våra rektorer ett återkommande stöd att utveckla sitt pedagogiska ledarskap. Olika rektorer kan behöva olika former av stöttning i olika skeden av sin karriär och med en särskild utvecklingscoach kan vi ge ett individuellt stöd.

Hon säger att de behöver bli bättre på att hjälpa nya rektorer till en bra start i yrket, och där fyller coachen en viktig funktion.

– Men även mer erfarna rektorer behöver utmanas i att driva på sitt ledarskap och även där finns Anette som coach med som vår resurs.

Fredrik Mårtensson är frilansjournalist.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 937

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>