Att stänga skolor med få elever är ett sätt att spara för både kommuner och friskolekoncerner. Men hur är det som skolledare att leda under avveckling eller nedläggningshot?
Kurt Hjalmarsson är rektor för fyra olika skolor i Gävle kommun. I höst börjar en flyttkarusell som kommer att hålla på fram till 2015. Tre skolor läggs ned och den fjärde omvandlas från högstadieskola till skola för tidigare årskurser.
– Det är både rörligt och rörigt i hela min verksamhet, säger han om situationen.
Vare sig personalen eller Kurt Hjalmarsson själv vet var de kommer att hamna när den nya organisationen träder i kraft. Ovissheten är svår, tycker han.
– Jag vill ge klara besked, det är tryggast för alla. Just nu kan jag inte göra det.
Kurt Hjalmarsson försöker skapa någon slags trygghet i den situation som är. Han är ärlig med vad han vet och vad han känner i situationen och noga med att informera personal, föräldrar och barn om vad som gäller.
– Som rektor vill jag behålla personalen, se till att de trivs och att vi har en bra verksamhet för barnen med goda kunskapsresultat.
Kunskapsuppdraget är det viktigaste även för Tommy Lundberg, rektor för glesbygdsskolan Ope skola utanför Östersund. Skolan har varit nedläggningshotad i flera omgångar sedan mitten av 1990-talet. Så sent som i januari räddades skolan oväntat kvar eftersom politikerna inte kunnat enas om en nedläggning.
– Jag har krävt fokus på arbetet av både mig själv och min personal. Vi ska ge en god utbildning, även om det är turbulent kring skolan.
Det långsiktiga utvecklingsarbetet har fått stå tillbaka. Det är svårt att bedriva utveckling när framtiden kanske bara varar några månader. Tommy Lundberg tycker att processen pågått alltför lång tid.
– Det är lite som tortyr. När man är nästan framme vid nedläggning senareläggs beslutet.
Båda Tommy Lundberg och Kurt Hjalmarsson har ägnat mycket tid åt att kommunicera med personalen, både i grupp och enskilt. Vissa funderar i det tysta, andra är mer öppna med vad de tänker. Man undrar över var man hamnar, om man ska vara aktiv och söka nytt jobb och vad som händer med eleverna. Eleverna har, så långt det är möjligt, hållits utanför.
– Det är viktigt att förmedla hopp. De får inte tro att världen går under för att vår skola läggs ner, säger Tommy Lundberg vid Ope skola.
Att leda under avveckling eller under hot om nedläggning kan tära på skolledaren.
Tommy Lundberg har sett sig som stark och inte tyckt att han behövt någon att prata med.
– Så här i efterhand kan jag se att jag hade behövt en mer organiserad möjlighet att prata och bolla med någon utomstående, kanske genom företagshälsovården.
Både Kurt Hjalmarsson och Tommy Lundberg är noga med lojaliteten som tjänstemän, att acceptera politiska beslut, även om de båda vid enstaka tillfällen gjort sina röster hörda i debatten.
– Före beslutet kunde jag tycka så mycket jag ville. Nu är beslutet fattat och då måste jag som tjänsteman följa det och göra det så bra som möjligt för barnen, säger Kurt Hjalmarsson.'
"Ge medarbetarna utrymme att reagera"
Ärlighet, kommunikation och möjlighet för personalen att ställa frågor. Det kan göra jobbet lättare under avvecklingen, menar organisationskonsulten Anders Danielsson. Enligt honom finns ingen lösning som fungerar för alla – varje organisation behöver hitta sitt eget sätt att jobba under avvecklingsprocessen.
Vad ska man tänka på när man som ledare hamnar i en avvecklingssituation?
– Det första man bör fråga sig är om man orkar leda processen. Man ska vara medveten om att det blir en tung period. Under processen är information och kommunikation viktig. Även om man inte har något nytt att komma med ska man säga det. Så fort det blir informationsvakuum uppstår rykten.
– Människor måste få tid och plats att reagera, prata och ställa frågor. Det kan behövas stormöten, mindre personalmöten och enskilda samtal. Vi bearbetar saker på olika sätt.
– Det är också viktigt att vara ärlig. Man kan inte säga allt, men det man säger ska vara sant. Många ledare håller inne med känslor för att inte belasta andra. Det kan te sig konstigt att man inte är påverkad av situationen. Min erfarenhet är att man som ledare kan och ska visa sina känslor, men givetvis inte leva ut dem okontrollerat.
Vad är särskilt svårt som ledare under en avvecklingsprocess?
– En av de svåraste situationerna är att administrera bort sin egen tjänst samtidigt som man ska ta hand om andra. Den egna oron gnager alltid under ytan. Därför är det viktigt att ha ett eget stöd under arbetets gång, antingen professionellt eller privat.
– Det är också svårt att avveckla verksamheten samtidigt som man motiverar personalen att fortsätta anstränga sig. Där finns ingen patentlösning. Människor måste få bearbeta det som sker. Samtidigt ska man som ledare vara tydlig med strukturen för den vanliga verksamheten.
Helena Lindh är frilansjournalist