Vad ska vi med skolan till?
– Skolans ansvar är brett och stort, och de viktigaste områdena är kunskaps-, bildnings- och demokratiuppdragen. Skolan ska erbjuda en bra utveckling och utbildning för alla, oavsett om man är hög- eller lågpresterande eller är i behov av särskilt stöd.
Vilken roll ska skolan spela i samhället?
– Skolan är bron in i framtiden. Vi måste tänka på att de som utbildas där ska leva i samhället om 50, 60, 70 år. Därför är ny teknik viktig. Jag har besökt många skolor som jobbar innovativt med till exempel lärplattor. Det öppnar helt nya världar som inte fanns när jag själv gick ut Lärarhögskolan på 80-talet. Men man får inte glömma bort värdegrunden och demokratiuppdraget, det måste finnas med som en naturlig del.
Hur skiljer sig ditt partis vision från andra partiers?
– Vi värnar om skolor av hög kvalitet i hela Sverige, även på landsbygden. Därför är vi så tydliga när det gäller fortsatt kommunalt huvudmannaskap. Däremot ska resurser fördelas på ett
sådant sätt att de som behöver mer också ska få det. Vi har även ett extra starkt engagemang för elevens individuella rättigheter och möjligheter. En bärande del för individens frihet är att det fria skolvalet finns kvar. Vissa ser det som ett hinder för likvärdighet. För mig är utmaningen att se till så att alla skolor håller hög kvalitet.
Hur syns era visioner i er sakpolitik?
– Två viktiga förslag från det senaste året är dels en Lex Sarah för skolan, som innebär anmälningsskyldighet om en elev inte får den hjälp och det stöd som den behöver, dels rätten att överklaga betyg. Över huvud taget har den nya skollagen mer fokus på individen och det har vi kämpat för. Tioårig grundskola är också ett centerförslag sedan 1990-talet, där förskoleklassen är första året i grundskolan så att kunskap och kreativitet vävs ihop ännu mer. En annan viktig fråga som vi fick igenom gäller möjligheten att läsa in grund-läggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram i gymnasieskolan. Valfrihet är ett honnörsord!
Vilket är det största hindret i dag för att era visioner ska uppnås?
– Det behövs fortsatt rejäla satsningar på kompetensutveckling för lärare och ledarskapsutbildning för rektorer. Det är också viktigt att ny forskning om hjärnan och lärande omsätts i praktiken. Vi måste se skolan som en helhet för att åstadkomma förändringar.
Statsvetaren Maria Jarls analys:
Detta är ett parti som inte haft så tydlig skolpolitik. Precis som MP har de ett ben i varje block. Här talas om det fria skolvalet och individens frihet precis som resten av alliansen, men man säger också att det kan vara ett hinder för likvärdighet, något som oppositionen lyfter fram. Jag tycker inte att C särskiljer sig på något sätt. För några år sedan försökte partiet positionera sig med ett nytt idéprogram där man bland annat ville avskaffa skolplikten. De menade att alla har en plikt att lära sig, men att sättet man gör det på är upp till var och en. Det togs senare tillbaka, eftersom det var att gå för långt. Men det behövs mer offensiva tankar i debatten. Här tar C tydlig ställning för ett fortsatt kommunalt huvudmannaskap vilket förstärker bilden av att FP har en uppförsbacke inom alliansen om man ska driva denna fråga i eventuell regeringsställning i nästa mandatperiod.