Barcelona, New York och Berlin. Resorna kittar ihop laget och ger glädje och engagemang i vardagen, anser förskolechef Eva Lundqvist-Pääjärvi.
Utanför kontoret sitter foton och minnen från några av alla resor. Inne på skrivbordet ligger en resebroschyr. Eva Lundqvist-Pääjärvi är i full färd med att planera nästa konferens till Finland.
– Man arbetar så bra på båten! Ingen kan gå därifrån och mobilerna fungerar inte.

Med åren har de utvecklat ett smidigt koncept. Förskolan lämnar Stockholm torsdag morgon och konfererar hela dagen ombord. Väl framme i Nådendal finns möjlighet att reflektera, umgås och ha roligt tillsammans. På lördagen fortsätter planeringsarbetet ombord.
– På resan får deltagarna gemensamma upplevelser och umgås kanske i nya konstellationer. Det ger minnen som man kan påminna varandra om i jobbigare tider.
Eva Lundqvist-Pääjärvi har arbetat i snart fyrtio år på Södermalm i Stockholm och sett både stadsdelen och förskoleverksamheten genomgå stora förändringar.
– Jag arbetade först på daghem och nu i förskola. Det är en bra beskrivning!
Sedan drygt 30 år är hon förskolechef. Från början för en förskola, numer består enheten av fem förskolor. Att göra resor med en eller flera av dem har blivit en del av kvalitetsarbetet.
Reslusten började när Eva Lundqvist-Pääjärvi, tillsammans med en kollega, öppnade förskolan Sälen. Personalen var ny och det gällde att snabbt få ihop ett bra arbetslag.
Ett år senare blev hon inbjuden att följa med ett vårdgymnasium till ett samverkansprojekt i Prag som handlade om integrering av barn med funktionsnedsättning. En stark upplevelse som alla medarbetare borde få vara med om, tänkte hon. Efter besöket kom en officiell inbjudan och under några år besökte förskolorna varandra.
Att åtta personer från en förskola åkte utomlands var mycket ovanligt då. Men företag gör det hela tiden, så varför skulle inte en förskola kunna göra samma sak? resonerade Eva Lundqvist-Pääjärvi.
– Det är viktigt att ta med sig erfarenheter från omvärlden. Samarbetet var fantastiskt.
När Sälen fick Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 1996 innebar det en summa pengar till verksamheten. Eftersom de ville utveckla sitt arbete med genus valde de att besöka en förskola på Island som var känd för sitt arbete med pojkar och flickor.
Två år senare fick även förskolan Täppan pris för sitt kvalitetsarbete. Efter ett tips av en förälder reste förskolan till Barcelona och gjorde flera studiebesök. Det ledde till ett Comeniusprojekt om miljöfrågor.
– Vi gjorde flera besök till värdländerna Italien och Spanien. Givetvis med syfte att dokumentera hur vi kunde arbeta för ett hållbart samhälle.
1997 utökades enheten med Finska förskolan. Även den nya förskolan fick, några år senare, utmärkelsen för god kvalitet och besökte Finska skolan i Spanien.
– Arbetet med kvalitetskriterierna gav personalen styrka att både formulera verksamheten och se det som behövde förbättras.
Genom åren har det blivit många resor i olika konstellationer. En gång åkte hela enheten, som då bestod av tre förskolor, på studiebesök till Reggio Emilia i Italien.
– Att åka all personal var värdefullt.
Resorna finansieras på olika sätt, bland annat genom att förskolorna tar emot många studiebesök och studenter på VFU, verksamhetsförlagd undervisning. Det låter kanske exklusivt och svåruppnåeligt att åka utomlands, men att öppna dörrarna ger både tillskott till ekonomin och värdefulla kontakter, menar Eva Lundqvist-Pääjärvi.
– Resorna har inte gjort att vi ansträngt budgeten. Det handlar inte om att vi tar pengar från barnen, då skulle kvaliteten sjunka direkt. Alla anställda har ett bra budgettänk och är noga med att hushålla med resurserna.
Att göra en lite längre resa kräver en långsiktig planering – ibland flera år. Dessutom måste resorna ha ett tydligt syfte och beviljas av kommunen och stadsdelsdirektören. De använder alltid de årliga planeringsdagarna och resorna läggs i samband med en långhelg. En förskola i enheten är jouröppen, poängterar Eva Lundqvist-Pääjärvi.
Genom åren har förskolorna som sagt haft många studiebesök. För några år sedan hade Täppan en besökare som blev så intresserad av verksamheten och hur de tänkte kring barnens miljöer att hon ville ha förskolan som förebild för Scandinavian House i New York. Eva Lundqvist-Pääjärvi, den biträdande förskolechefen och en förskollärare bjöds in och fick träffa arkitekter på plats.
Sedan några år finns där två rum som kallas för Lill-Täppan. När Eva Pääjärvi Lundqvist var på invigningen drömde hon om att någon gång ta med sig alla medarbetare från Täppan till New York.
– Miljöerna är ju genomsyrade av hela för-skolans arbete.
För ett år sedan gick drömmen i uppfyllelse.
– Det var kronan på verket! Att jag skulle ta en hel förskola till New York hade jag aldrig kunnat föreställa mig när jag började som förskollärare.