Höga ljudnivåer gör att musiklärare riskerar hörselskador. Det konstaterar Arbetsmiljöverket i rapporten Musik och höga ljudnivåer – praktiska riktlinjer för musik- och underhållningsbranschen.
Arbetsgivarna bör därför göra en riskbedömning för att ta reda på vilken ljudexponering musiklärarna utsätts för. Viktigt är då att alla aktiviteter under en dag tas med, inte bara själva lektionerna, och att underlaget verkligen är representativt för de nivåer och exponeringstider som normalt förekommer.
De lärare som utsätts för hörselskadliga ljudnivåer ska erbjudas återkommande hörselundersökningar.
Enligt bullerföreskrifterna är gränsvärdet för den dagliga bullerexponeringsnivån 85 decibel. Man kan alltså utsättas för en ljudnivå på 85 decibel under åtta timmar innan gränsvärdet nås.
Om nivån höjs med tre decibel reduceras exponeringstiden med bibehållen risknivå till fyra timmar. För varje ökning med tre decibel följer sedan ytterligare en halvering av tillåten exponeringstid.
En sänkning med tre decibel innebär däremot en dubblering av den tillåtna exponeringstiden och endast en sänkning av den upplevda ljudstyrkan med tjugo procent. En sådan sänkning uppfattas därmed oftast inte av lyssnaren.
Andra åtgärder som man kan göra för att sänka ljudnivån är att välja tystare instrument, till exempel digitala trumset och digitalt piano, samt sätta upp skärmar och lägga ut mattor.
Det är dessutom viktigt att ta regelbundna pauser i tyst miljö för att ge örats hårceller chans till återhämtning. Som en sista åtgärd kan även hörselgångsproppar som inte påverkar ljudbilden särskilt mycket användas.
Text: Johanna Ulrika Orre