
De nationella proven ger bra vägledning, tips och idéer på hur vi kan mäta och vilken typ av frågor vi förväntas ställa. Däremot borde de inte vara obligatoriska, utan frivilliga. Man skulle då kunna välja att göra ett av delproven eller alla och lärarna skulle kunna välja utifrån sina behov.
Proven påverkar undervisningen, eftersom de är ett stort pussel att lägga, tar mycket tid och gör många elever stressade och oroliga. Det pratas mest om de negativa aspekterna, men jag hoppas att man faktiskt också drar nytta och lär sig av dem.
På vår skola har vi jobbat med sambedömning av de nationella proven. Den har gjorts av lärare som inte har genomfört proven med eleverna och inte har undervisat dem i det ämnet. I vissa fall har vi även avidentifierat proven. Vi upplever att det leder till rättvisare bedömning och även fortbildning för oss lärare, som får öva oss i bedömning och diskutera kunskapskrav och bedömningsstöd.
Jag har funderat över att de nationella proven påverkar betygen så mycket, trots att andra bedömnings-underlag också ska vägas in. Speciellt i årskurs 6 — där många lärare kanske inte är vana vid att sätta betyg ännu — tror jag att det finns en rädsla för att sätta andra betyg än vad proven visar. Jag har inte själv satt betyg ännu. Möjligtvis kan nyttan med dem vara att de medför ännu större fokus på kunskapskraven och förstärker behovet av att vi lärare utvecklar vår bedömarkompetens.
Det enda prov jag minns från min egen skoltid är ett där man skulle kunna rabbla kungalängderna. Den sorten hoppas jag inte förekommer längre. Ett bra prov fokuserar på förmågor och inte på fakta, och de förmågor man är ute efter att mäta genomsyrar tydligt provet."